Müftülük'ten Ramazan Ayı Açıklaması

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, yaklaşan Ramazan ayı için tüm hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti.

Diyanet Vakfı Van Şubesi binasında basına açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, 27 Haziran Cuma günü kılınacak ilk teravih namazıyla, 28 Haziran Cumartesi ilk ramazan orucunu tutmak suretiyle, 2014 yılı Ramazan ayına başlamanın sevinci içerisinde olduklarını belirtti. Müftü Nimetullah Arvas, “Bu yıl ki Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Ramzan ayı teması “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Zaman” olarak belirlenmiştir. Söz konusu ana tema çerçevesinde, 5 ana hedef kitlemiz bulunmaktadır. Bunlar, evleri, arabaları, akıllı telefonları olan, ama hiç dostu olmayan modern yalnızlar. Başlarını sokacak bir evleri olmayan, geceyi ayazın koynunda geçiren sokak çocukları, daha çocuk yaşta hayatın ağır yükünü omuzlayan ve bir şefkat eline muhtaç olan yetimler. Dünyanın gözlerinden uzakta hayata tutunmaya çalışan mülteciler, yalnızlığa mahkûm edilmiş huzur evlerine terk edilmiş büyük anneler büyük babalar yaşlılar. Kimse kimsesiz kalmasın teması içerisindedir. Bütün bunlara karşı duyarlı olmamız, bunlara el uzatmamız, bunların gönlünü hoş tutmamız gerekmektedir. Müminler birbirlerinin kimsesidirler. O yüzden herkes herkesin kimsesi olması lazım, herkesin kimsesi de Allah’tır. Allah Resulü, “kişi kendisi için istediğini din kardeşi için de istemedikçe tam anlamıyla iman etmiş olamaz” sözleriyle müminler arasında bulunması gereken merhamet, muhabbet, şefkat gibi güzel hasletlere vurgu yapmış ve hayatı boyunca da bunları tatbik ederek kimsesizlerin kimsesi olmuştur” dedi.
Nimetullah Arvas Ramazan ayı içerisinde yapacakları etkinlik ve faaliyetlere de değinerek, müminler arası ülfet ve muhabbet, akrabalık bağı varsa gözetmek, komşuluk ilişkileri geliştirmek, ziyaret etmek, öksüze anne, yetime baba olmak, dolayısıyla hastaları ziyaret etmek, yaşlıları ziyaret etmek, engellileri ziyaret etmek gibi bütün bunları göz önüne alarak bir Ramazan’ı Şerifi geçirmek hususunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve teşvik etmek. Camilerimiz ile ilgili çalışmaları da yaptık. Temizlenmesi gerekeni temizledik, görevli tahsisi yaptık, ibadete açılacak camileri açtık ve görevli görevlendirilmiştir. Camilerimizdeki ses sistemleri elden geçirilmiştir. Camilerimizin tümünde mukabele vardır. Ayrıca bayanlara da özel olarak her cami ve kuran kursların da her gün saat 10 ile 11 arasında mukabeleye iştirak edebilirler. Bizim toplam yedi yerde hatimle teravih namazı kılınacak. Bu yıl bir ilk olarak teheccüt namazını cemaatle kılmayı başlatıyoruz. Yukarı Nurşin Camii'nde kılacağız. Ayrıca Ramazan ayı boyunca sakallı Şerif'de halka açacağız. Bunun yanında Kur'an ziyafeti, vaazlerimiz olacaktır” şeklinde açıkladı.
Jet imam yakıştırmasına da bir açıklık getiren Müftü Arvas, "Bu bir yakıştırmadır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz bütün imamlarımıza tadili erkan fıkha uygun bir şekilde kıldırmalarını, ayrıca iki rekaatte bir selam vermelerini, acele kıldırmamamları hususunda hocalarımız zaten bilgilendirilmişlerdir" şeklinde sözlerini tamamladı.
Müftü Arvas, vatandaşların Ramazanı Şerifini kutlamasından sonra slayt gösteriminden sonra basın toplantısı sona erdi.

Bakmadan Geçme