Maden ocağının sahibi Alp Gürkan açıklama yapıyor

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve şirket yetkilileri basın toplantısı yapıyor.

Facianın yaşandığı madenin sahibi ve yetkilileri nihayet konuştu: Trafoyla alakası yok, sebebini biz de bilmiyoruz

Basın toplantısı düzenleyen maden sahibi Alp Gürkan, çok üzgün olduklarını söyledi. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdür Ramazan Doğru ise, olayın nasıl meydana geldiğini bilmediklerini, bunu bilir kişilerin belirleyeceğini ifade ederek, “Tahminen vurada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi kömür içinde. Trafoyla alakası yok” dedi.

İşletme Müdürü Akın Çelik de, yangının dünyanın her yerindeki madenlerde çıktığını ifade ederek, “Metan gazıyla ilgisi yok. Orası temiz hava girişi, metan gazı olmaz” diye konuştu. Çelik, ihmalleri olup olmadığı sorusuna, “Hayır, kesinlikle yok” yanıtını verdi.

Şirket yetkilileri de madende maksimum 18 kişi olduğu bilgisini teyit etti.

Alp Gürkan'ın basın toplantısından satırbaşları şöyle;

1984 yılından bugüne 150-200 kişilik işletmeden 6 bin kişinin çalıştığı bir işletmeler şirketine dönüştük. Madencilik hayatım boyunca öncelikle önem verdiğim şey, kazandığım paraları bu işletmelerde oluşabilecek kazaları en iyi şekilde önlemek için kullandım.

2014 senesinden sonra aktif madencilikten kısmen çekilmeyi düşünüyordum. Salı günü saat 15 sıralarında işletmeden gelen habere kısmen inanamadım.

49 senelik bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş, onların çoğunu oğlum gibi kardeşim gibi gördüğüm olayda böyle trafonun patlamasının imkansızlığı düşünüyordum. Burada hemen geldim. Canım yanıyor için yanıyor. Bunların çoğunun babaları benim yanımda emekli olmuş insanlar.

Soma Maden İşletmeleri yetkilileri olayın neden gerçekleştiğini anlatıyor:

Madenimizde toplam 2 bin 941 çalışanımız var.

Bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana gelen bir kaza. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi, kömürün içindeki bir kızışma.

Bu maden kazasının gerçek nedenini bilirkişiler açıklayacak. Yangının trafo ile alakası yok, yangın trafodan uzakta çıktı. Trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var.

Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Gün içinde sürekli yangınlar çıkıyor. Yangınla boğuştuğumuz yerde, karbonmonoksit değerine göre bunu anlıyoruz. Biz orayı hemen kapatıyoruz.

Oksijen maskeleri alanlarda mevcut.

Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi düştü.

20 yıldır maden mühendisliği yapıyorum hiç böyle bir olay görmedim. Olayın neden kaynaklandığını bilmiyoruz.

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Tüm çalışanları kontrol ettim. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 1995 doğumludur, bahsedildiği gibi 15 yaşında değil 19 yaşındadır.

Bizde 18 yaşın altında ve taşeron işçimiz yoktur.

YAŞAM ODASI YOKTU!

Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu oda 500 kişi kapasiteliydi. Ancak kurduğumuz alanda üretim bittiği için o odayı sökerek farklı bir kısma taşıma çalışmalarımız sürüyordu. Bu sebeple madenimizde yaşam odası yoktu.

Bakmadan Geçme