Kibir

                                    
Kibir sözcüğünün anlamını biliyorsunuz… Kendini her şeyden ve her kesten üstün tutanların takındığı tavra kibir diyoruz.
"Benim dediği doğrudur… Benim dediğim her kesin dediğinden çok doğrudur." Diyen insan kibrin çelikten cenderesine sıkışmış demektir.
Dilerseniz farklı açılardan yaklaşalım kibir olgusuna.
Peygamberimiz diyor ki:
"Kalbinizde zerre kadar kibir varsa cennete girmeyi unutun."
Ya Ayeti Kerimeler… Bakalım kibir için değerlendirmeleri ne?
AYET-İ KERİME:
   Nisa / 36. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseyi sevmez.
Yunus / 75. Sonra bunların arkasından Musa ile Harun'u ayetlerimizle Firavun'a ve cemaatine gönderdik. İman etmeyi kibirlerine yediremediler ve günahkâr bir kavim oldular.
İsra / 37. Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin.
Lokman / 18. "Hem insanlara karşı avurdunu şişirme (kibirlenme) ve yeryüzünde çalımla yürüme. Çünkü Allah övünen ve kuruntu edenlerin hiçbirini sevmez.
Sad / 75. Allah: "Ey İblis! O benim kudretimle yarattığıma secde etmene ne engel oldu? Kibirlenmek mi istedin? Yoksa yüksek derecelerde bulunanlardan mı oldun?" dedi.
MÜ'MİN / 56. Kendilerine gelmiş kesin bir delil olmaksızın, Allah'ın ayetleri hakkında mücadele edenlerin göğüslerinde ancak yetişemeyecekleri bir kibir vardır. Sen hemen Allah'a sığın. Çünkü her şeyi işiten ve gören O'dur.
Nuh /  7. "Ben onları  senin bağışlaman için her davet ettiğimde, onlar parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler,  ısrar ettiler, kibirlendikçe kibirlendiler."
Kibir sahiplerinin en büyük özeliklerinden biri de uzlaşmazlığı bir ilke olarak görmeleridir.
Onları biliyorsunuz...
Onları höt zörtcü tavırlarıyla çok iyi tanıyorsunuz. Adlarını yazmaya gerek var mı? Yoksa eğer her yerde bağıra çağıra söylemekten neden korkuyorsunuz. Korkularımız değil midir bizi köleleştiren ve haksızlığın kulu yapan! Kula kul olmayın!

 

Bakmadan Geçme