Kentsel dönüşümde kira yardımı yapılmıyor

Kentsel dönüşüm kapsamında sistem değiştiği için bu yıl ocak ayından itibaren kira yardımı durdu.

Bakanlık, 6306 sayılı Afet Yasası çıktığı günden itibaren 2014 yılı aralık sonuna kadar mülk sahiplerine kira yardımı yapıyordu. Riskli bina, riskli alanda evi olanlar, kiracılar, intifa hakkı sahipleri bakanlığın belirlediği şekilde yardımlarını alabildiler. Ancak ocak 2015 itibari ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı kentsel dönüşümde kira yardımı klavuzu ile bunu tamamen değiştirdi.

KİRA YARDIMINDA NE DEĞİŞTİ

Emlak Pencerem'den Hatice Kolçak'ın haberine göre; daha önce sahip olduğu 5 eve kadar kira yardımı alabilen vatandaş yeni kira klavuzu ile sadece sahip olduğu tek ev için yardım başvurusu yapabiliyor ve üstelik bu evde de oturması gerekiyor. Yani kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı mülk sahipleri için tek ev ve ikametgah ile sınırlandırılmış oldu.

YAPILABİLİR YERİNE YAPILIR OLSAYDI

Değişmez yasa olarak algılanan kira yardımı yayınlanan bir tek klavuz ile değişmiş oldu. Yönetmelikte kira yardımı “yapılabilir” ifadesi kira yardımını garanti altına almıyordu. Eğer “yapılır” denseydi durum farklı olabilirdi. Bu noktada evi yıkılan gelecek olan kira yardımına güvenen ona göre hesap yapan vatandaş şaşkına döndü. "Kira yapılması kanunen yasal değil miydi?" diye soranlar cümlenin sonunda “Peki bizim günahımız ne? Öncekiler bu yardımı almıştı” diyor.

RANT OLMAYAN YERDE VATANDAŞ MAĞDUR

Evini kentsel dönüşüm kapsamında yenileyen vatandaşlarımız için kira yardımı büyük önem taşıyor. Müteahhidin rant için girebildiği yerlerde kirayı kendisi ödediği için sorun olmayabilir ancak binasını kendi yapmaya çalışan, rant olmayan yerlerde, gelecek olan kira yardımına güvenen tüketici mağdur ve hayal kırıklığı içinde.

Bakmadan Geçme