PROFESYONEL&PROFESYONEL İÇGÜDÜ

Mustafa M. Atilla yazdı...

Baharla birlikte tomurcukların açtığı bir günün sabahında, güneşin yeryüzüne dokunduğu saat de bahçemde kahvemi yudumlarken hemen yanımdaki 2000’li yılların başında diktiğim kış yaz yapraklarını dökmeyen limon ağacının yaprakları arasında yuvasını genellikle palmiye ağaçlarının yaprak lifleri ile müthiş bir ustalıkla yapmaya çalışan bu bölgede diğer adı cukka olan Kara Tavuk kuşu durmadan varlığını devam ettirme emri ile yaptığı yuva çalışmasını gözlemlerken aklıma gelen kalemimden beyaz sayfaya damlattığım bana göre işini, görevini profesyonelce yapan iki yaratılmışın şahitliğimle tescilli görev aşkı.

Beni ilgilendiren kısmı her hangi konuda uzman olan tarafları. Ne akademisyenliği nede Amerikalı oluşu beni ilgilendiren kurgulanan yaşamın içinde her yaratılan can taşıyanın birer profesyonel varlık olduğu yönüdür.

Gençlik yıllarımın hızla geçtiği bir gün aile dostumuz olan zenginliğin önlenemez israfın kucağında yüzerken kendine avcılığı hobi edinmiş olan büyüğüm beni aradı tarım orman genel müdürlüğüne bir miktar para yatırıp teke avı izni aldığını o nedenle Antalya ya geleceğini bildirdi. Bir kaç gün sonra geldiğinde buranın orman müdürlüğüne de gittiğini işlemleri tamamladığı yarın av koruma (nasıl av koruma ise) ekibinden bir görevli ve teke vurulduktan sonra taşıma işini üstlenen yeşil bayır köyünden ücretli biri ile Antalya’ya 15 km uzaklıktaki Güver uçurum da sabah 5 de buluşacağımız dan saat 4 gibi seni alırım diye sözleştik, ertesi gün denilen yere gittiğimizde görevli av koruma memurlarının mesai yaptıkları baraka sistemi evlerin olduğu ormanlık alanda buluştuk. Misafirperver olsalar gerek, çay ikramı ile ödüllendirdiler biz. Çayı yudumlarken dağlık ve sık ormanlık alandan sabahın 5 in de daha şafak bile atmamışken bize doğru gelen ormancının da takibinden kaçmış olan Amerikalı 45 yaşların da kendini akademisyen diye tanıtan sırtında sırt çantası ve yatağı ile Türkiye’yi karış karış gezen ülkesin de ki laboratuvarlar da incelenmek üzere numune örnekleri gönderdiğini bizden de vurulacak teke veya dağda ölmüş olabilecek hayvan ve canlıların kıl ve tüylerinden bize verdiği 5 kadar laboratuvar tüplerine koymamızı üstünde yazılı olan Amerika adresli yere ödemeli göndermemizi isteyen işte işini profesyonel ce yapmaya çalışan bu insanın 12 bin km uzakta gecesi gündüzü, yemesi içmesi sıkıntı olan işini hangi gerekçe ile ne uğruna yapıyor olması takdirle şahitliğimi yazmayı, akılda hem soru işareti hem de ülkem adına zarar hanesine bir çarpıda ben koymayı anlatmaya çalıştım.

Yıllardan beri evimin alt üst iki balkonunun tavan köşesine güvenli hissettikleri, yapmalarında mahsur görmedikleri yer seçiminden sonra yapmaya çalışırken nasıl profesyonel iş çıkardıklarının şahitliği ile kırlangıç ailemizin her yıl aynı hafta aynı günde gelmelerini beklediğim erkek, dişi ve geçen yıl dünyaya gelen kırlangıç ailesin profesyonel ce kurgulanmış yaşamlarının devamı için üreme ve çoğalma içgüdüsü ile yaptıkları yuva çalışmasını bu yılda takibe hazırlandığım nisan ayını ve Ramazan Bayramı’nı bizimle geçirecek olmaları güzel bir duygu.

Her sene olduğu gibi erkek, dişi ve geçen yılki yavrulardan hayatta kalanlar ilk geldiklerinde yuva temizliğine ağırlık veriyor eski ot, saman, yaprak kıl, tüy ne varsa yeniliyor, zaman kaybetmeden günlük 300-500 sorti ile bir yandan toprağı ağızlarında nemlendirerek yuvarlı ya, yuvarlı ya bir duvar ustası gibi sadece gagalarını mala gibi kullanarak yuvayı örme ve tamiratını! Hem yavrulara öğretiyorlar hem de yuvayı bu yıla hazırlıyorlar. Zaman kaybetmeden yavrular yapım, tamirat, onarım işini öğrenmiş olduklarından anne ve babadan ayrılıyorlar. Bu gösteriyor ki geçen yıl doğan yavrular işin bir kısmını, inceliğini, tekniğini anne ve babadan öğreniyor sonra hayatlarına tatbik ediyorlar. Dişi kırlangıç yumurtaları tamamlarken erkek kırlangıç dişiyi besleme ve güvenliği sağlama işini üstleniyor.

14-16 gün sonra yumurtalarından çıkan 4 yavru (her yıl 4 yavru çıkıyor ) 7-10 gün içinde kanatlarını uçmaya alıştırma çalışmaları başlaması ile her yıl olduğu gibi 6 kırlangıç ailemizi mayıs ayı ortalarına doğru bu yıl çıkan yavrularla yine her nisan ayının 15 de gelmeleri ümidi ile uğurluyoruz.

Kırlangıç kuşlarının yuva yapmaya karar verdikleri evlerin bereketli olacağı inancıyla farkında olmadığımız tabiat içindeki canlıların yaradılış gayesinin takdiri ilahiden geldiği aynı zamanda bir sır olarak saklı kaldığı unutulmadan, görev ve vicdan duygusu ile can taşıyan yaratılmışa sevgi ile yaklaşma insanlık görevimizdir. İşini başarı ile profesyonelce yapmaya çalışan iki yaratılmış azmin ve zaferin eseridir.

Bakmadan Geçme