Biz Cenevre’de olmazsak olmaz

Kürtlerin çok uzun yollar yürüdüğünü ve ağır bedeller verdiğini belirten BDP Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Hatice Çoban: Sizler Lozan’ı yaparken Kürtler birlik değildi. Lozan’da olduğumuz gibi değiliz.

Fazıl ERÜŞ

İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenecek olan konferansta Rojava Kürtlerinin statülerinin kabul edilmesi için Barış ve Demokrasi Partisi Van İl Başkanlığı tarafından Musa Anter Parkı kavşağında miting düzenlendi. Düzenlenen mitinge; BDP Van Milletvekilleri Kemal Aktaş, Nazmi Gür, Özdal Üçer, BDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP PM Üyeleri Ramazan Yıldız, Saadet Becerikli, BDP Van Büyükşehir Belediye Başkanı  Bekir Kaya, BDP Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Hatice Çoban,  BDP Van İl Başkanı Musa İtah ve HDP Eşbaşkanları Harun Okay ile Esen Günay ve partililer katıldı.

Tarihi bir süreç yaşıyoruz

Mitingde ilk konuşmayı yapan Van Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği Başkanı Ahmet Aygün, “Rojava Kürtlerinin kendi kaderlerini tayin etmeleri adına tarihi bir süreç yaşıyoruz. Bu tarihi süreçte Kürtlerin ve Kürdistan’ın kaderi emperyalist sömürgeci güçler tarafından Cenevre’de Kürtlere ikinci Lozan yaşatılmak isteniliyor. Şunu iyi bilsinler ki Kürtler 80 yıl önceki Kürtler değildir. Kürtler zindan direnişiyle Ortadoğu’nun en büyük gücü olduğunu egemenlere ispatlamıştır” dedi.

Gülaçar, doğrulardan uzak bir siyaset izliyor

Kürt halkının her şeye karşı hoşgörülü olduğunu söyleyen BDP Van İl Başkanı Musa İtah, “AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar son dönemlerde belediyemiz hakkında karalama kampanyası başlatmıştır. Tek ayak üzerinde günde onlarca yalan söylüyorlar. Gülaçar, doğrulardan uzak bir siyaset izliyor. Burhan Yenigün döneminde sokaklarda çekilen kötü fotoğrafları belediyemize mal etmek istiyorlar. 30 Mart’ta bu halk El-Kaide ve Hizbullah örgütlerini tarihin çöpüne atacaktır. Artık Kürtleri kandıramazsınız. Sizin hırsızlıklarınız, kötülükleriniz, çirkinlikleriniz gün yüzüne çıkmıştır. Senden öncekiler nasıl yalanla başa çıkamamışsa sizde çıkamayacaksınız. Paris katliamına Hüseyin Çelik “Örgüt içi infaz” diyordu. Ama bu katliamda onların parmağı olduğu ortaya çıktı. Yalanlarınızdan bir an önce vazgeçin. Kürt halkının uzatmış olduğu barış elini tutun. Yoksa sizler tarihin çöp sepetine gideceksiniz. Aklınızı başınıza alın. Karayolları Bölge Müdürlüğü pankartlarımızı indirmeye çalışıyor. Sen kendi işine bak. Senin ne haddine pankartlarımıza elini uzatmak. BDP’ye giden tek oya tahammülümüz yok diyen iş adamına sesleniyorum. Oylarımız namustur. Kürt halkı hoşgörülüdür. Bu hoşgörüyü suiistimal etmeyin” şeklinde konuştu.

 Özgür günler yakındır

Abdullah Öcalan özgürleşmeden kendilerinin asla özgürleşmeyeceğini belirten BDP Şırnak Milletvekilli  Faysal Sarıyıldız, hala zindanlarda onbinlerce  siyasi tutsağın bulunduğunu söyledi. BDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ise Kürt halkı için özgür günlerin yakın olduğunu ve Kürt halkının bu ruhunun, bu direnişinin Kürdistan’ı özgürleştireceğini belirtti.

Rojava statüsünü tanımak zorundasınız

 Mitingin son konuşmasını yapan BDP Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hatice Çoban,”Rojava direnişini selamlıyorum. Kürtler birlik oluyorlar. Ben buradan bir kez daha birlikte omuz omuza oluşumuzu kutluyorum. Uzun yollar yürüdünüz, çok ağır bedeller verdiniz ama başarıyorsunuz. Sizi buradan uyarıyoruz. Kürtler eski Kürtler değildir. Bu nedenle Cenevre’de olacak konferansta bunu dikkate alın. Çünkü siz Lozan’ı yaparken Kürtler birlik değildi. Lozan’da olduğumuz gibi değiliz. Biz Cenevre’de olmazsak olmaz. Kürtlerin de bir sabrı vardır. Kürtler kendi elleriyle kazandığı Rojava statüsünü tanımak zorundasınız” dedi.

Bakmadan Geçme