SU DEPOLARI ÇAMUR İÇİNDE

Edremit TOKİ konutlarında inşaat sonrası temizlenmeyen, kontrol edilmeyen su depolarının çamur içinde olduğu ortaya çıktı.

Fazıl Erüş
Edremit yeni TOKİ konutlarında yüksek kotlarda bulunan etaplara su çıkmayınca konutlara tankerlerle su taşınıyor. Binalardaki su depoları temizlenmediği için musluklardan pis su akıyor. 
TOKİ konutlarına tankerle su taşıdığını söyleyen Sünnetçioğlu personeli Hamit Azdır, günde yaklaşık 100 tanker su taşıyoruz. Her bir tankerin içinde 25 ton su var. Bir tanker suyu iki bloğun depolarına motopomp ile boşaltıyoruz. Binaların ana depolarından da hidrofor pompası yardımıyla dairelere su aktarılıyor dedi.
Su daha tasarruflu kullanılabilir
Gürpınar Van arasında inşaatı devam eden içme suyu isale hattı tamamlanıncaya kadar TOKİ konutlarında ikamet eden vatandaşların da suyu idareli kullanmasını öneren Azdır, " Günde 25 ton suyu konutların günlük ana ihtiyaçlarıyla bitirmek imkânsızdır. Ancak vatandaşlar suyu gelişigüzel tasarrufsuz kullanıyor. Suyu bu şekilde kullanmaları hem bizi hem de kendilerini mağdur ediyor. Çünkü elimizde 100 su tankeri var. Suyu bu şekilde yetiştirmekte sıkıntı çekiyoruz.  Vatandaşlarımızdan yeni isale hattı tamamlanıncaya kadar biraz daha anlayışlı, sabırlı ve suyu tasarruflu kullanmalarını rica ediyoruz. Unutulmamalıdır ki Van depremden çıkmış bir şehirdir" dedi.
Tüm analizler yapıldı ve taşınan su çok temiz çıktı
Taşınan suyun sağlıksız olduğu şeklindeki şikâyetlere değinen Hamit Azdır, "    Taşıdığımız suyun kaynağı Hidroelektrik santraline Gürpınar Mejingir'den gelen sudur.  Suyu oradan getiriyoruz. Suyu taşımadan önce sağlık kurumlarına tahlil ettirdik. Tüm analizler yapıldı ve su çok temiz çıktı. Vatandaşımızın hiçbir endişesi olmasın. Hatta iddia ediyorum ki bu su Van merkezine gelen sudan bile temizdir. O nedenle vatandaşlarımız kasıtlı, kötü amaçlı dedikodulara itibar etmeden suyu rahatlıkla kullanabilirler'' dedi.
Su depoları pislik içinde 
TOKİ konutlarına Edremit Belediyesi ve bazı firmaların su verdiğini söyleyen Azdır, " Ancak biz su taşıma ihalesini aldıktan sonra önce binalardaki ana su depolarını kontrol ettik. Depolar inşaat sonrası temizlenmediği için çamur, pislik içinde.  Su depolarının bu durumunu site yönetimine bildirdik.  Dedik ki depolar temizlendikten sonra vatandaşın sağlığı gereği su verebiliriz. Maalesef yönetim depoları temizlemedi. Sadece 10 binanın su deposunu kendi çabamızla temizlettik. Diğer depolar hala çamur, pisilik içinde. Bu nedenle taşıdığımız temiz su musluktan kirli su olarak akıyor. Su ne kadar temiz olursa olsun,  depo kirli olduğu, bakımı yapılmadığı için temiz su kirleniyor. Bunun sorumlusu da depoları temizlemeyen ilgililerdir diye kaydetti.
Yüklenici firmalar ve site yönetimi duyarsız
TOKİ site yönetiminin ve konutları yapan firmaların binalar ile ilgilenmediklerini belirten vatandaşlar şunları söyledi:"  Konutların sorunları ortada kalmış. İlgili kurumlar, kuruluşlar,  yükleniciler,  site yönetimi sorun çözmek yerine topu birbirlerine atıyor. Müteahhit firmalar binaların yükümlülüklerinde olan eksikliklerinin, noksanlıklarının birçoğunu hala gidermiş değil. Bir an önce kesin kabul yapılmasını, vatandaşı sorunlarla baş başa bırakarak binaları terk etmeyi bekliyorlar.  Site yönetimi ise çok duyarsız ve yetersiz. İşini, görevini yapmak yerine vatandaşa nasihat vermeye çalışıyor. Su depoları pislik içinde. İnşaat sonrası depolar neden temizlenmedi? Yüklenici firma veya site yönetimi sorumluluğu nedir? Sen ne  anlatırsan  anlat  duymuyorlar,  görmüyorlar. Kapıcılar ise eğitimsiz ve yetersiz. Denetim, kontrol deseniz o da yok. Burada oturan insan üzülerek düşünüyor bazı sorumlular acaba bilinçli olarak mı sorunlarla ilgilenmiyorlar? Bıktık artık" dediler.

Bakmadan Geçme