İMAR PLANI AÇIKLANACAK

Hacı Yılmaz
Vanlı esnaflar AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk,  Mustafa Bilici, AK Parti İl Başkanvekili Abdulhekim Karabıyık, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ve AK Parti yönetimi ile toplantıda bir araya geldi.
SÜRCE HERKES DESTEK OLMALI
AK Parti İl Başkan Vekili Abdulhekim Karabıyık depremden birinci derecede etkilenen esnafın oldukça zor günler yaşadığını, bu zorlukların aşılmasında hükümetin elinden gelen tüm desteği sağladığını söyledi. Karabıyık, " Van'da yaşamın normale dönüşü, çözüm süreciyle birlikte güç kazanacaktır. Özlemle beklenen çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için herkese görev düşmektedir. Hassas süreci hangi taraf sekteye uğratırsa sürece ihanet etmiş olur.
ESNAFLAR SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ
Toplantıda söz alan esnaflar sorunlarını ve beklentilerini dile getirerek; sicil affı, 5084 sayılı SGK Prim desteğini öngören yasanın uzatılması, esnaf kefalet borçlarının yeniden yapılanması, KOSGEB kredilerinin ertelenmesi,  sanayide iş yerlerine kredi verilmesi şeklinde sıralarken, bu konularda milletvekillerinden destek istediler.
Milletvekili Mustafa Bilici, esnafla buluşmayı organize eden Kadir Kaptan'a ve katılımcı esnaflara teşekkür ederek deprem sonrası esnafa verilen faizsiz kredi desteği ve borç ertelemeleri sonrası esnafın henüz toparlanmaması üzerine borçların tekrar ertelenmesi için girişimde bulunduklarını, Vergi ve SGK borçlarının 24 ay süreyle yeniden yapılandırıldığını söyleyerek, KOSGEB Kredilerine konusuna değindi.  Bilici, "KOSGEB kredisi konusunda bankalarla görüşülüyor. Ancak iki özel banka sistemlerinin ertelemeye uygun olmadığını dile getirmeleri üzerine mutabakat sağlanamadı. Şu an soruna ara formül aranmaktadır. Gecikmeli de olsa ertelemenin gerçekleştirilecektir " dedi.
YENİ BİR TEŞVİK YASASI YOLDA
5084 sayılı yasa konusunda açıklamalarda bulunan Bilici, " Başbakanımızın talimatıyla bu yasayı da içeren ve hatta çok daha yeni teşvikleri barındıran yeni bir yasa metninin geçtiğimiz çarşamba günü torba yasanın içerisinde yer aldı. Bununla ilgili olarak Bakanlık düzeyinde teknik bir çalışma yapıldığını ve önümüzdeki günlerde konu ile ilgili bilgileri ayrıntılarıyla birlikte vatandaşlarla paylaşılacaktır" dedi.
İMAR PLANI HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK
Yeni imar planı ile ilgili açıklamada bulunan Bilici, Van'ın deprem öncesine kadar derli toplu bir imar planın olmadığını,  deprem sonrasında ise Van'ın 50 yıllık planının yapıldığını söyledi Bilici " Yeni imar planı ile ilgili vatandaşlarımızın itirazları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekensal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından titizlikte incelenmektedir. Yeni imar planı haziran ayı içerisinde askıya çıkarılarak açıklanacaktır" diye konuştu.
İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANACAK
Bilici, Van'a yatırımcıların ciddi manada ilgisinin olduğunu belirterek Van'ın cazibe merkezine dönüştüğünü, yeniden yapılandığını, şehirleştiğini ve büyükşehir olmanın da vermiş olduğu avantajlarla birlikte en başta inşaat sektörünün hızlı bir trend yakalayacağını söyledi. 
ÇEVRE YOLUNU ÜÇ ŞERİDE ÇIKARDIK
Van için çok önemli bir proje olan çevre yolu projesinin iki şeritten üç şeride çıkarıldığı bilgisini veren Bilici, çevre yolu yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydetti. 
ESNAFLAR ANLAŞAMAYINCA KREDİ KULLANILAMADI
Bilici ayrıca sanayi sitesi esnafının talep ettiği iş yeri kredisi ile ilgili olarak bu konuda daha önce Sanayi Bakanı ile görüştüklerini ve hatta Bakan Bey'in yeni bakanlık binasının yapımı için ayırmış oldukları 15 milyon liralık bir kaynağı artı 3,5 milyon liralık bir ilaveyle birlikte,  toplam 18,5 milyon liralık bir kaynağı, Van'ın sanayi sitesi esnafı yararına çok cazip koşullarla kullandıracaklarını söylemesinin ardından bu müjdeyi sanayi esnafıyla paylaştıklarını, ancak esnafların kendi aralarında anlaşma sağlayamamalarından dolayı kredinin kullanılamadığını kaydederek yine de mutabakat kurmaları halinde üstlerine düşen tüm yardımı yapacaklarını söyledi.
ÇEK YAZILMASI DİKKATE ALINMAYACAK
Deprem sonrası çek ve senedi yazılan esnafların sicil affı ile ilgili bilgi veren Bilici, bu konuda gerekli görüşmeleri yaptıklarını, bu durumun bankalar nezdinde esnaf lehine dikkate alınmayacağını, banka ekranın da görünse bile hiçbir şekilde nazarı dikkate alınmayacağını söyleyerek, olası bir problem yaşayan esnaf için yine görüşme yapacaklarını söyledi.
VAN İÇİN BİRLİK OLMA ZAMANI
Esnaflarla vekillerin buluşmasında kısa bir konuşma yapan Burhan Kayatürk, Van'da huzurun sağlanması halinde gelirin artacağını belirterek; oda başkanlarının, belediye başkanın ve milletvekillerinin Van'ın menfaatleri adına el ele vermesi gerektiğini, tavır ve mazeretlerin zamanı olmadığını, bunların Van'a bir şey kazandırmayacağının altını çizdi. Özellikle son dönemlerde Van için çok önemli düzeyde organizasyonlar gerçekleşirken, dışa yansıtılması gereken bir birliktelik tablosuna her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu aksi halde başlatılan girişim ve çabaların yerini bulmayacağını söyledi. Kayatürk, "Milliyet gazetesinin Van'da gerçekleştirdiği organizasyon Van adına çok önemli bir ayrıcalık katmıştır. Bunun dışında 60 kişilik bir yazar grubunun katılımıyla Van'da ilk defa kitap fuarı düzenlenmesi yeni bir dönüşümün  sonucudur. Avrupa Birliği Büyükelçilerinin Van'a çıkarma yapmaları, Türkiye-AB İlişkileri Geleceğe Yönelik Beklentiler Sempozyumu gibi tamamı Van'ın imajını değiştirecek etkinlikler önemli gelişmelerdir. Bunların tamamı bir başlangıçtır. Bu gelişmelerden Van'ın en iyi derecede istifade etmesini sağlamak için herkesin üstüne düşen vazifeyi yapması gerekir" diyerek sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme