Hedefim Bavul ve Çanta İmal Etmek

Bavul ve çanta bakımının yaz aylarında yoğunlaştığını belirten Murat Sağlam, kendisine destek sağlanması halinde Van’da kaliteli, şık ve kullanışlı valiz, çanta imalatı yapmak istediğini söyledi.

İlhan SİYAHTAŞ

Van’da bozulan, patlayan,  yırtılan,  fermuarı sökülen bavul ve çantalar onun ellerinde yeniden kullanılır hale geliyor. Mısır çarşısında küçük bir dükkanda Van’ın tek bavul ve çanta tamirciliğini yapan Murat Sağlam,  tamircilikten imalata geçme hayalinin olduğunu, kendisine destek sağlanması halinde Van’da bavul ve çanta seri üretimi yaparak ilin ekonomisine ve istihdamına destek olmak istediğini söyledi.  

Van’da yedi yıldır her model bavul ve çanta tamiri ile uğraşarak geçimini sağladığını ifade eden Murat Sağlam,  mesleğe imalatını yapma hayaliyle başladığını ancak sermaye sorunu nedeniyle bunu gerçekleştiremeyince tamircilik yaptığını söyledi.

Bavul ve çanta kullanıcılarını uyaran Murat Sağlam “ Van’da yedi yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Valiz, bavul, bavul tekeri, şifre, fermuar gibi her türlü tamir ve onarımı yapıyorum. Her model ve çeşit bavul ve çantalar tamir için geliyor. Van’da çok nadir yapılan bir meslektir.  Eskiden bavul ve çanta tamirciliği yapan değerli ustalar vardı. Şimdi benim dışımda pek yapan kalmadı” dedi.

  Tamire genellikle bavul, bayan çantası ve öğrenci çantaları geldiğini belirten Murat Sağlam, “ En fazla bayan çantalarının fermuarları ile öğrenci çantalarının arızaları için geliniyor.  Bu arızalar kişilerin yanlış kullanımından kaynaklanıyor. Çünkü içleri kapasitelerinden fazla dolduruluyor. Araya kağıt kumaş sıkıştırılıyor.  Tabi ki fermuar bir yerden sonra ya bozuluyor veya patlıyor.  Bavul ve öğrenci çantalarının eğitim öğretim döneminde tatil dönemlerinde tamiri çok yoğun oluyor. Eskiden ayakkabı tamircileri de bavul ve çanta tamiri yapardı ama artık onlarda bize gönderiyorlar. Ben hem açık öğretimde okuyorum hem de burada bavul ve çanta tamirciliği yapıyorum. Daha önce Antalya’da bavul ve çanta imalatında çalıştım.  Bana destek sağlanması halinde Van’da kaliteli, şık ve kullanışlı valiz, çanta imalatı yapabilirim.  10-15 kişilik bir ekip kurarak alacağımız modern makineler ile ilimizin ihtiyacı olan bir eksiği gidermiş istihdam yaratıp ekonomiye katma değer sunarak bu memleketin dışarıya ödenen parasını içeride tutarak gelecekte daha büyük imalathanelerin açılmasına öncülük etmiş olacağımı düşünüyorum, rahatlıkla bu imalatı yapabilirim“ dedi.

Murat Sağlam Van’da imal edeceği bavul ve çantaları başta İran, Azerbaycan, Irak, Ermenistan ve diğer ülkelere de ihraç edebileceğini dile getirdi. 

Bakmadan Geçme