Doğa Okulu Kerpiç Sıva Kurusu Açtı

İzmir Seferihisar’da Kurulu olan Doğa Okulu topraktan ayrı düşen toplumu toprakla buluşturuyor. Okul 5-7 Eylül tarihleri arasında ücretsiz kerpiç sıva ve yamaklık kursu düzenledi. Kursa katılanlara çamur konusunda temel bilgilerin yanı sıra kerpiç ve yapı tasarımı, kerpiç yapıların avantajları ve dezavantajları anlatılacak.

Siz Van’da betonlaşmakta inat edin!


Rıdvan Can

Van’da vatandaşlar betonlaşmaya karşı mücadele ederken İzmir Seferihisar Orhanlı köyünde kurulan Doğa Okulu tarafından kerpiç sıva ve yamaklık kursu açıldı. Çalışmaları siyasi sınırları aşan, doğayı aracı kullanmadan okumanın ve çoğaltmanın peşinde olan, egemen kültür ve düşünce biçimleri yerine, binlerce yıldır doğayla uyumun sırlarını taşıyan eski veya yaşayan kültürleri öğrenmeye, işitmeye, söylemeye, anımsamaya ve yaşamaya çabalayan,  doğa kültürünü yaşamayı, yaymayı öğrenerek öğreten  Doğa Oklu Seferihisar Orhanlı köyünde düzenlediği ücretsiz kerpiç sıva ve yamaklık kursuna katılan gençlere çamur sıva yapımı ve kerpiç çamur hazırlanması,  çamurun kalıplara dökülmesini öğretecek.  Kursta yapı tasarımı, kerpiç yapıların avantajları ve dezavantajları da anlatılacak.

Sağlıklı, çevreyle uyumlu, huzur veren kerpiç evlerin beton evlere yenildiği Van gibi kentlerde insanlar doğal ortamda huzurlu ve mutlu yaşam özlemi çekerken İzmir gibi metropol bir kentte doğayı koruma, insanları toprakla buluşturma çabası veren Doğa Okulu doğaya gönül veren gençlere kapılarını doğa kurslarıyla açıyor. Doğa Okulu’na gönüllülerin yanı sıra belediyelerde destek oluyor.

5-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ücretsiz kerpiç sıva ve yamaklık kursuna  katılmak isteyenler Doğa Okulunun İnternet sitesinden yararlanabilirler.

DOĞA OKULU’NUN HİKÂYESİ

2014 Şubat ayında faaliyete geçen İzmir Seferihisar Doğa Okulu pek çok farklı insanın ortaya koyduğu bir imece. Doğa Derneği, Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği gibi kurumlar, Orhanlı ve Seferihisar halkı, Anadolu’nun farklı yerlerinde doğayla bir arada yaşayan Alakır Nehri Kardeşliği gibi topluluklar, pek çok sanatçı, araştırmacı, düşünür ve gönüllü Seferihisar Doğa Okulu’nun gövdesini oluşturmuş..

Okulun araştırma binası Seferihisar’ın Orhanlı köyünde altı dönümlük bir zeytinlik ve makiliğin içinde yer alıyor. Buradaki Eski Orhanlı ilkokulu özel bir restorasyon çalışmasıyla Doğa Okulu’nun araştırma binası haline getirilmiş. Yaşayan binanın  restorasyonu Seferihisar Belediyesi’nin insan kaynakları ve maddi olanakları ile gerçekleşmiş. Restorasyon süreci Haziran 2013′te tamamlanmış. Doğa Derneği’nin çalışmalarını sekiz yıldır aralıksız destekleyen sanatçı Tarkan, okulun araştırma ve öğrenim çalışmalarını başlatmak için İstanbul ve Seferihisar’da iki destek konseri vermiş.

Doğa Derneği, Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği ve Alakır Nehri Kardeşliği ekipleri ile çok sayıda düşünür, araştırmacı ve gönüllü okulun araştırma, öğrenme ve üretim süreçlerini geliştirmek için el birliğiyle çalışıyor.


Bakmadan Geçme