Bilici'den Çözüm Süreci Paketi Açıklaması

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, kamuoyunda çözüm süreci ile ilgili paket olarak bilinen ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı’nın Başbakanlık tarafından 26 Haziran 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderildiğini ve meclis tatile girmeden yasalaşması hedeflendiğini söyledi. Açıklamalarda bulunan Bilici, söz konusu kanun ile çözüm sürecine ilişkin usul ve esasların düzenlendiğini belirterek, “Çözüm süreci kapsamında gerekli çalışmaları yürütecek uygulama, izleme ve koordinasyon birimi kuruluyor.

Görevlendirilecek birim, siyasi, hukuki, psikolojik, kültür, güvenlik, insan hakları ve silahsızlandırma alanlarında atılacak adımları belirleyecek, silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak. Ayrıca çözüm sürecine ilişkin hususlarda Bakanlar Kurulu’na gerekli kararları alma yetkisi verilmektedir. Ayrıca çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin koordinasyonun ve sekretarya hizmetlerinin Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülmesi hüküm altına alınmıştır. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Ağustos 2005 yılında Diyarbakır’da yaptığı konuşma ile çözüm arayışına yönelik kararlılığını ortaya koymuş, sorunun varlığını ‘Kürt Sorunu’ olarak ilk defa telaffuz etmişti. 2009 yılında da başlatılan demokratik açılım süreci ile birlikte Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi ile helalleşme süreci başlatılmıştı. Bu süreçte özgür ve dinamik bir tartışma ortamı oluşmuş, sorunların nedenleri ve yapılması gerekenler konuşulmuştur. 2012 yılının sonlarında ise Türkiye’nin yaşadığı normalleşme süreci sonucunda Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesiyle çözüme yönelik bir süreç başlatıldı. İlk defa Türkiye’de bir devlet politikası olarak çözüm süreci başlatılmış oldu. 9 Nisan 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla’ Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon yaklaşık sekiz ayı bulan çalışmaları sonucunda nihai rapor hazırladı. Raporda sorunun çözümüne ışık tutacak önemli tespit ve öneriler bulunmaktadır. 
Ülkemizde kimlik ve kültür temelli yaşanan sorunun çözülmesi konusunda toplumun bütün kesimleri tarafından bir duyarlılık oluşmuştur. Bu duyarlılık karşısında yıllardır başta askeri ve polisiye tedbirler olmak üzere pek çok tedbir denenmiş ancak kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm elde edilememiştir. Statükocu zihniyeti ve vesayetçi anlayışı bitiren AK Parti, yeni Türkiye anlayışı ile paradigma değişikliği yaparak ve yeni bir çözüm perspektifini ortaya koymuştur. Bu perspektif şiddeti ve silahı aradan çıkarma, düşünceyi ve siyaseti devreye alma sürecidir. Bu süreçte kalıcı çözüm uzun soluklu bir maratondur. Bu da sorumluluk ve sabırla başarılabilecek bir iştir. Bu nedenle nihai çözüm, kısa sürede bugünden yarına elde edilebilecek bir sonuç değil, birbiriyle bağlantılı gelişmeleri ve süreçleri içeren bir bütünüdür. İlerleyen süreçte taraflar ve bu konuda sözü olan herkes büyük bir sorumluluk örneği göstermelidir. Çözüme zarar verecek her türlü üslup ve eylemlerden kaçınılmalıdır. Karanlık odaklara ve provokasyonlara karşı dikkatli olunmalıdır. Çözüm AK Parti’nin değil, ülkemizin ve dolayısıyla 76 milyon vatandaşımızın meselesidir. Adalet ve Kalkınma Partisi ile birlikte Türkiye tarihinin en kapsamlı demokratik değişim ve dönüşüm süreçlerini yaşamaktadır. Bu süreçte toplumun tamamını kucaklayan, temel hak ve özgürlükler alanını genişleten köklü reformlar gerçekleştirilmektedir. Meclise gelen kanun tasarısı da bu sürecin bir parçasıdır. Tasarının meclis tatile girmeden yasalaşması hedeflenmektedir. İnşallah yasalaşacak olan tasarı ülkemizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine ve huzuruna katkı sağlayacaktır” dedi.

Bakmadan Geçme