BDP’li Yiğit Camiler için gelen bütçe nerede kullanıldı?

Ak Parti tarafından Tuşba ilçesinde seçimleri kazanmak için halka 4 bin 500 kadro sözü verdiğini iddia eden Barış ve Demokrasi Partisi Tuşba Belediye Eşbaşkan adayı Öner Yiğit, kadro sayısının 115 olduğu belediyede 4 bin 500 kadro sözü verilmesinin mümkün değil, halkımız buna itibar etmemeli” dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Seçim çalışmalarını sürdüren BDP Tuşba Belediye Eş Başkan adayı Öner Yiğit, mahalli idareler norm kadro ilke ve standartları kanununun, yeni kurulan bir belediyede kadro düzenlediği belirtti.

Bunun Ak Parti tarafından seçim propagandası olarak kullanıldığını da sözlerine ekleyen BDP’li Tuşba Belediye Eşbaşkan Adayı Öner Yiğit, ”Bunu tüm genel toplantılarımızda dile getiriyoruz. Yeni kurulan iki yeni ilçemiz İpekyolu ve Tuşba’da verilecek kadro sayısı 289’dur. Ancak İl Özel İdaresinin de lağvedilmesi ile birlikte her iki ilçe büyükşehir belediyesine geçiyor. Haliyle çalışanlar da büyükşehir belediyesine aktarılıyor. İl Özel İdaresi’nin toplamda 598 işçisi var. 307 işçisi fazla oluyor. Bu fazla kalan işçi arkadaşlarımızı da büyükşehir belediyemiz istihdam edecektir. Hiçbir belediye başkan adayı hiçbir şekilde kadro verme gibi bir şey için yetkili değil ve böyle bir yetkisi yok. Bunu nasıl yapıyor ve söylüyor hayret ediyoruz. Onun için halkımızı bilgilendirme gereği duyuyoruz” dedi.

Hiçbir belediye başkanının yeni kadrolu işçi alma gibi bir yetkisinin olmadığını da vurgulayan Yiğit, yeni kadroların KPSS ile alınabileceğini söyledi.

Organize sanayi bölgesinde yazın 3 bin 500 işçi çalışırken, bu sayının kışın bin 700’e indiğini de vurgulayan Yiğit, “Dolayısıyla kışın orada büyük bir işsizlik oluyor” dedi. Oralarda iş istihdamı açılması için iyi bir fabrikanın olması gerektiğini de vurguladı. Organize Sanayi Bölgesi’nin çekilen kredilerle kurulduğunu kaydeden Yiğit, bunun için de istihdam olamayacağını vurguladı.

Yiğit, Mavi Kent ve temizlik işlerinde çalışan insanların 8 ay boyunca maaşlarını alamadığını, şu anda BDP’nin elinde olan belediye personelinin ikramiye ve mesai alacak düzeye geldiğini belirterek “Madem yapacaktın, neden o zaman insanların maaşını vermiyordun? Neden 12 yıldır bu işsizlik sorununu çözmüyordun. İŞ-KUR çalışanlarının sorunu çözülmezken, “Nasıl oluyor da Tuşba Belediyesi’nde 4 bin 500 kadro sözü veriliyor” dedi.

Yeni çıkarılan 6360 sayılı kanun yasası ile valilik tarafından devir ve paylaştırma komisyonu kurulduğu bilgisini aldıklarını da ifade eden Yiğit, bu komisyonun il özel idaresinin mal varlıklarını, işçi, taşınabilir ve taşınamaz varlıkları paylaştırmak için yetkili olduğunu söyledi. Taşınmazların dağıtımının gerçekleştiğini de kaydeden Yiğit, İpekyolu sınırları içerisinde bulunan taşınmazların, belediyeye aktarılması gerekirken, farklı kurumlara aktarıldığının da ortaya çıktığını kaydetti.

AKP’li adayların ayrımcı bir dil kullandığını söyleyen Yiğit şunları belirtti: “Tuşba ilçesi mozaik yapısı ile farklı bir yer. Küresinli, Acem ve Kürtler var. AKP’li adaylar Küresinli ile ayrı, Acem ile ayrı, Kürt ile farklı şeyler konuşuyor. Vanlı olmayanları belediyede çalıştırmayacaklarını söylüyorlar. Şimdi İl Özel İradesi’nin personeli oraya aktarıldığında Vanlı olmayanları çalıştırmayacaklar mı?”

Van’ın iki büyük deprem felaketi yaşadığını da vurgulayan Yiğit, “Camiler de hasar gördü ve kullanılmayacak duruma geldi. İl Özel İdaresi’ne aktarılan 5 trilyonluk bir bütçenin sadece camiler için kullanıldığı söylendi. Deprem üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hiçbir köyde cami yapılmadı” dedi.

Camiler için gelen bütçenin nerede kullanıldığının hala belli olmadığını da sözlerine ekledi.

Seçim çalışmaları yürüttükleri iki aylık süre zarfında Tuşba’da 13 bine yakın insan ile bir araya gelerek toplantılar düzenlediklerini de kaydeden Yiğit, “Tuşba’da ciddi bir fark ile kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme