Zafer Yazçiçek: Bursa’yı kendimize yakın buluyoruz

2011 depremi sonrası Bursa’ya yerleşen, Fiz Yapı inşaat Gayrimenkul sahibi Zafer Yazçiçek, Van’ın kültürüne, sosyal yaşam şekline ve aile yaşantısına en yakın ili Bursa olduğu için Vanlıların Bursa’yı sevdiğini ve Bursa’da yaşamayı tercih ettiklerini söyledi.

Memleketi Van’ı çok sevmesine rağmen Bursa’da yaşamaya karar veren Zafer Yazçiçek, Bursa’da yabancılık çekmediklerini, çok fazla Vanlı hemşehrisinin olduğunu ve Bursa’da yatırım yapmak isteyen Vanlılara yardımcı olduklarını kaydetti.

Van’da aile şirketleriyle başladıkları ticaret hayatına Bursa’da devam eden genç iş adamı konuğumuz Zafer Yazçiçek ile Bursa, Nilüfer, Beşevler Mahallesi’nde bulunan İş yerinde söyleşi gerçekleştirdik.

Bedia Barak/Bursa

-Kendinizden bahseder misiniz?

-1980 yılında Van’ın Köprüler Köyünde doğdum.  Çok küçük yaşta merkeze taşındık ve çocukluğum Van Merkez’de geçti.  Babam Mahmut Yazçiçek, Milli eğitimden emekli memur. Evliyim. Eşimde Vanlıdır. Meral Yazçiçek ev hanımı. 3 tane erkek çocuğumuz var.  3,5 yaşındaki oğlum Kayra, Anasınıfına giden oğlum Eymen ve birde 5. Sınıfa giden oğlum Muhammed Eren Yazçiçek var.

-İş hayatına kaç yılında başladınız?

-Ben çocuk yaşta iş hayatına atıldım. Okul dışında kalan zamanlarımda çalışıyordum. Asıl işimiz iletişim olduğu ve aile şirketimiz olduğu için yardım ediyordum. Sonrasında Van’da iletişim üzerine büyüdük şubeler açtık.

-İş yeriniz Van’ın neresindeydi?

-Amcam ve amca çocuklarıyla birlikte Büyük Cami Pasajında elektronik işiyle başladık. Daha sonra telefon başlayınca Panasonic bayiliğini aldık. Hakim Yazçiçek’in yanında devam ettim. Okul dönemi okulda, yaz tatilinde işte çalışarak böyle devam ettim. 1999 yılında Telsim, Vodafone, Türkcell bayilikleri oluşmaya başlayınca, Cumhuriyet Caddesinde, devam ettik sonra askere gittim.

-Askerlik sonrası?

-2000 yılında Adana’da askerlik görevimi yaptım.  2002 yılında askerlik dönüşünde yine aynı yerde işime devam ettim. 2005 yılı Temmuz ayında, Van’da Aktif iletişim diye bir iş yerini kardeşim Halit Yazçiçek ile birlikte kurduk. Yani telefon sektörünün başladığı günden beri bu işin içinde oldum. Kendi işlerimizi iletişim olarak kurduktan sonra Maraş Caddesinin eski Yörük Petrolün yerinde işimize devam ettik. 2008 yılı sonu itibariyle, Akcel-Türkcell iletişim merkezini aldık. Halen orada işimiz aktif olarak devam ediyor. Kardeşlerim Halit Yazçiçek ve Haluk Yazçiçek Van’da bu işimizi devam ettiriyorlar.

-Peki, neden işinizi bırakıp Bursa’ya yerleşme kararı aldınız?

-Kendi işimizi farklı bir şehirde yürütebilirim diye bir arayış içerisine girdim. Bütün Türkiye’yi gezdim gördüm. Aile yapımıza en uygun şehir olarak Bursa’yı gördüm. Sonra Bursa’ya gelince farlı bir iş yapmak üzere 3 ortak İnşaat ve Gayrimenkul şirketi açtık.

-Depremi yaşadınız mı?

-2011 depremini yaşadık. Çok şükür bir kaybımız olmadı.

-Neden Bursa?

-Mevsimsel olarak çok güzel bir şehir. Bursa aslında hiç aklımda yoktu. Gezmek için geldiğimde burada yaşamaya karar verdim. Yaşam şekli, sosyal ve kültür yapısı bizim yaşantımıza çok benziyor. Van’dan her çıktığımda Van’a dönmek için ısrar ederdim. Fakat Bursa’da Van’ı çok aramadım.

-Bursa’da çok hemşehrilerinizle görüşüyor musunuz?

-Bağlarbaşı’nda Vanlı hemşehrilerimiz var. Görüşüyoruz. Ama Bursa büyük bir şehir. Büyükşehirlerin farklı sorunları oluyor. İş güç derken çok fazla zaman bulamıyoruz. Fırsat buldukça ya da tesadüfen görüşüyoruz.

-Kaç yılında Bursa’ya yerleştiniz?

-2011 yılı depremi sonrası geldim. Geldikten sonra ortaklarım Yunus Biçer ve Fahrettin Çalışkan ile birlikte FİZ Yapı’yı açtık ve halen 3 ortak bu işimizde devam ediyoruz. 2011 yılında Yunus Biçer şirketi devam ettirdi. 2013 yılının Eylül ayında Fahrettin Çalışkan ve ben evimizi Bursa’ya taşıdık tamamen buraya yerleşmiş olduk.

-Şirketiniz nasıl bir faaliyet gösteriyor?

-Gayrimenkul, emlak işi yapıyoruz. Aynı zamanda inşaat işiyle de uğraşıyoruz.

-Bursa’da inşaat yaptınız mı?

-İlk tecrübemiz Beşevler Mahallesinde 8 daire yaptık. Şuan Üçevler’de 10 dairelik inşaatımız vardı yeni bitti. İlk başlarda ortamı çevreyi ve çalışacağımız arkadaşlarımızı tanımak için küçük işlerden başladık. Şimdi sistemi oturtturduk. Şimdi Görükle’de yeni bir işe başlıyoruz. 28 dairelik inşaata başlıyoruz. Artık ekimizi kurduk ve sağlamlaştırdık. Artık büyük işlere talip olmaya başladık.

-Ekibiniz içerisinde Vanlı hemşerileriniz de var mı?

-Daha önce Van’da yaşayan şimdi Bursa’da bulunan Vanlı Trabzonlu hemşehrilerimiz var. Van’ın İskele Mahallesinde çok eskiden Trabzon’dan gelip yerleşenler vardı. Şuan ekibimizden onlardan arkadaşlarımız var. Tesisat işimizi yapan arkadaşımız Vanlı. İnşaat işi farklı bir iş alanı ekip sürekli değişebiliyor.

- Van ile ilgili anılarınız var mı?

-Çok anım vardır elbet ama şuan aklıma gelmiyor. Van Cevdetpaşa Mahallesinde evimiz vardı. Çocukluğum orada geçti. Kazım Karabekir Ortaokulunda, Liseyi Endüstri meslek lisesinde motor bölümünde okudum. Sonra iş hayatına atıldım.

-Van’ı tarif etseniz nasıl anlatırsınız?

-Van, Bursa gibi çok eski bir tarihi geçmişi olan önemli bir Osmanlı şehridir.  Sınır kenti olan Van, tarihin her döneminde bu önemini korumuştur. Çevre illerin arasında cazibe merkezi olan modern bir şehirdir. Muş, Bitlis, Hakkari gibi komşu illerimizi ekonomik ve sosyal açıdan etkileyen,  yönlendiren şehirdir.

-Van’a gidiyor musunuz?

-Tabi sürekli gidip geliyorum. Geçen hafta yine Van’daydım. Halen işimiz orada devam ediyor. Türkcell bayiliğimiz var. Kardeşlerim orada. Hem iş hem ailem orada olduğu için sürekli gidip geliyorum. İletişim sektöründe ki işimi Bursa’da da yapmayı düşünüyorum. İnşaat ile birlikte devam edebilirim.

-İnşaat işinizi Van’da yapmayı düşündünüz mü?

-Aslında düşünmüyoruz. Van’da ki şartlar biraz farklı. Mevsimsel olarak ta şartları bize uygun değil. Bursa’da şartlar bizim ticari anlayışımıza daha elverişli olduğu için burada devam etmeyi düşünüyorum.

- Van’a iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

-Van’ımız her yönüyle çok güzel ve çok özel bir şehirdir. Gölü, güneşi, kahvaltısı, tarihi, kültürü ile önemli bir şehir. Şehrimizin maalesef değeri hiç bilinmedi. Van çok daha planlı  örnek bir şehir olabilirdi. Vanlı hemşehrilerimizden Bursa’da yatırım yapmak isteyen olursa biz her türlü yardım yapmaya hazırız. Burada bir hemşehrilerinin olduğunu unutmasınlar herkese sevgi ve selamlarımı iletiyorum. 

Bakmadan Geçme