YENİ ATATÜRK LİSESİ İNŞAATI BAŞLADI

Atatürk Lisesi’nin aynı isimle kendi yerinde yapılması için okullarına sahip çıka, Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, mezunları, öğrencileri ve yerel basının çabası sonuç verdi. Van’ın ilk lisesi olarak 63 yıl eğitim hizmeti veren Atatürk Lisesi’nin kendi yerinde yapımı için ilk kepçe vuruldu. Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, “Buranın önce ticari saha olması yönünde eğilim vardı”için ilk kepçe vuruldu.


1948 yılında Van’ın ilk lisesi olarak eğitim öğretime başlayan,  çok sayıda Vanlının yetişmesinde emeği olan Atatürk Anadolu Lisesi, 2011 depreminde ağır hasar görerek yıkılması sonrası Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, mezunları ve Vanlılar tarafından okulun aynı yerinde, aynı isimle yapılması için dilekçe ve çabalarının yanı sıra imza kampanyası açarak girişim başlattı. Bakanlık,  Valilik nezdinde yürütülen girişim sonrası Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 yıl sonra Atatürk Anadolu Lisesi’nin aynı yerde, aynı isimle yapılmasına karar verildi.  2014 yılı bütçesine alınarak ihalesi yapılan okulun temel hafriyat çalışmasına heyecan ve hüzünle başlandı.

“Okul mezunlarının büyük çabası oldu”

Atatürk Anadolu Lisesi temel hafriyat kazısının başlamasında İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, müdür yardımcısı M.Salih Haskanlı ve yüklenici firma temsilcisi Arafat Köroğlu hazır bulundu. Burada konuşan İl Müdürü Kırekin, Atatürk Lisesi kendi yerinde yapılmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, “ Van’ın 1948 tarihli ilk lisesi binlerce mezun verdi. Van’ın güzide lisesi olan Atatürk Lisesi 2011 depreminde maalesef ağır hasar görerek yıkıldı. O tarihten itibaren Atatürk Lisesi’nin kendi yerinde yeniden yapılması için büyük çabalar verildi. Bu arada Tuşba ilçemizin  Seyrantepe Mahallesinde Atatürk Anadolu Lisesi ismiyle  lise yapıldı. Bu okulumuz halen eğitime devam etmektedir. Fakat bu yerin Atatürk Anadolu Lisesi olması için Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, hem bu okuldan mezun olan insanların kararlı çabası oldu.  Neticede girişimler sonucu okulun kendi yerinde kendi ismiyle yapımı 2014 yılı yatırım programına alındı. Atatürk Lisesi’nin şehrimize katmış olduğu tarihi değer bizim içinde çok önemliydi. Biz de Atatürk Lisesi kendi yerinde yapılması görüşünü savunduk.  Geçen yıl ihalesi sonrası iki firma arasında yaşanan hukuki süreç yeni sonuçlandı. Ve bugün de okulumuzun yapımının başlatılması bizlere nasip oldu. Okulumuzun inşası 2014-2017 tarihleri arasında 3 yıla sarkacak şekilde planlandı. Ancak yüklenici firma tarafından inşaatın yapımı öngörülen daha hızda yürütülürse 2015 yılı sonunda okulumuzun tamamlanmasını bekliyoruz.Bu okuln tamamlanması  sonrasında  Tuşba Seyrantepe Mahallesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’ni de il planlama komisyonu kararıyla farklı bir okul olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz." dedi.

“Okulun yerinin ticari saha olması yönünde eğilim vardı“
Depremin ilk yılında okulun yeri ile ilgili bir takım değişik düşünceler olduğunu, bu nedenle de yatırım programına geç alındığını, buna bağlı olarak ihale ve inşaatına bu yıl başladığını ifade eden Kırekin, " Okulun yerinin ilk önce ticari saha olması yönünde bir eğilim vardı. 2013 yılında Bakanlık tarafından buraya ödenek gelmedi.  Bakanlık Atatürk Anadolu Lisesi adı altında Seyrantepe Mahallesinde bir planlama yaptı. Dönemin il yönetimi, il müdürlüğü orayı uygun gördü. Kanaatimce o dönemde buranın üzerinde yoğunlaşmış olsaydı Seyrantepe Mahallesinde bulunan Atatürk Lisesi İskele Caddesi’ndeki kendi  yerinde iki yıldır eğitim vermiş olacaktı” şeklinde konuştu.

Atatürk Lisesi Van’ın kültürel kodlarını taşıyor”


Mevcut Atatürk Anadolu Lisesi okul müdürü Murat Aliş, Atatürk Lisesi’nin Van’ın kültürel kodlarını taşıdığını belirterek 7 den 70’e her insanın Atatürk Lisesi’nin yıkıldığı zaman ağladığını gördüklerini, yıkılan binasının üstünde fotoğraf çektirerek ağladığını gördüklerini ifade etti.
Öğrenciler de babalarının, amcalarının birçok yakınlarının okuduğu okulun yerinde yapılması ve aynı okulda okumak kendilerine hem sevindirdiğini ve mutlu olacaklarını belirttiler. iha

Bakmadan Geçme