Şahin Akçap

Bahar vurgununa dikkat!

Şahin Akçap

Çocuklar ve gençler için kıştan bahara geçişin tehlike çanları çalmaya başladı.
Tam bu havalarda derslere boş verirler, okulu kırarlar. Oysa bugünlerde onlar için yoğun bir sınav süreci başlıyor. Ortak sınavlar yılsonu ders ortalamalarını etkileyecek; eksileri, artıları ortaya çıkacak.
Elbette onları kafes altında tutmak, baskı uygulamak ruhsal gelişimleriyle ilgili olumsuzluklar yaratır. Ancak havalar bahar, dallar dolu dolu çiçek, kırlar gel bana dese de çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim planlamalarından kopmalarına izin vermemeliyiz. Arada bir Milli Eğitim Bakanlığının sitesindeki (e) okuldan çocuklarımızın ve gençlerimizin devam ve devamsızlık durumlarını mutlaka takip etmeliyiz. Bu arada öğretmenlerimizin çalışma zamanlarını etkilemeden okul ve öğretmen ziyaretleri yapmalıyız. Varsa çocuğumuzun ilgi dağılımı, belirgin bir ders soğuması okullardaki rehber öğretmenleriyle görüşmeliyiz.
Öğretmenlerimiz durumun farkında. Bu yüzden onların derse dikkatlerini toplamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Antalya gibi sıcak iklim kentlerinde Nisan'la başlayacak sıcakların yükseleceğinin de farkındalar. Bunun için ortak sınavlar kesinlikle Nisan Mayıs arasında yapılacak, performans ödevleri Mayıs'ın ikinci yarısına bırakılmayacaktır.
Çocuklarımız ve gençlerimizin yoğun çalışmaları sırasında biz büyüklere düşecek en önemli görev onları hafta sonlarında mutlaka birkaç saatliğine kırlara götürmek, hatta piknik yaptırmak. Hafta içindeki çalışmalardan yorulan bedenleri ve zihinleri için en güzel yol hafta sonu kır gezileri ve piknikleridir.
İyi bir ders çalışma planı, aile içindeki huzur ve ilgimiz çocuklarımızın başarısını mutlaka olumlu olarak etkileyecektir. Unutmadan... Kitap ve gazete okumaları konusunda sıkça ısrarlarımızla uyarmak yerine bizim okuduğumuzu görürlerse onlarda ders dışı kitap ve gazeteleri okumaya mutlaka yöneleceklerdir.

Yazarın Diğer Yazıları