İkram Kali

Sorunun değil, çözümün bir parçası olun

İkram Kali

Gazetemizde bir süredir hergün "Halkın Sesi"  ismiyle bir köşe yayınlamaya başladık.

Bu köşede vatandaşlarımızın şehir, ilçe, köy, mahalle sokak ile ilgili sorunlarını,  şikayetlerini, önerilerini, eleştirilerini dile getiriyoruz. Bizde aktarılan sorunların çözümünü cevabını ilgililerden istiyoruz. Yani vatandaş, kurum kuruluşlara yardımcı oluyoruz.
Kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlarımız arasında bürokrasiye gerek duyulmadan köprü olmaya, iletişim sağlamaya çalışıyoruz. 
Vatandaşlarımızın telefon, elektronik mektup, sosyal paylaşım  siteleri  yoluyla ilettikleri sorunlar, şikayetler, önerliler arasında  çok önemli konular dile getiriliyor.  Kurum ve kuruluşların ilgilileri de köşemizde dile getirdiğimiz sorunları çözüyor veya yapacağı çalışma hakkında bilgi veriyor. Bizde bu cevabı köşemizde yayınlıyoruz.  
Van yerel basınına örnek olacak, aslında geç kalınmış bu köşeye bazı kurum ve kuruluşlarından cevap geliyor.  Görevlerini unutan başını kuma gömen, duymadım-görmedim-bilmiyorum şeklinde davrananlardan ise ses seda çıkmıyor.  Onlar sadece kendileri ile  ilgili  haberler  gazetelerde hangi sayfada hangi başlıkla yayınlanmış ona bakıyor. 
Başbakan Erdoğan'ın "  Biz halkın hizmetkarıyız"  dediği bu ülkede bu ilde makamları işgal eden ilgililerin rahatını, konforunu bozacağız,  vatandaşa karşı görevlerinin gereğini yerine getirmeleri için bizde üstümüze düşen görevi yerine getireceğiz.
Ancak,
İlimizde nerdeyese bütün kurum ve kuruluşlarda basın ve halkla ilişkilerle ilgili görevli (ler) ve farklı isimler taşıyan birimler var.  Sayın ilgililer, basın ve halkla ilişkiler birimlerinizde görevlendirdiğiniz arkadaşlardan sadece sizi yağlayan, reklamınızı yapan,  yücelten, pohpohlayan, şirin gösteren,  gündeme taşıyan içi boş, abartılı, tartışmalı popülist bültenler ve tek yönlü faaliyet yapmalarını istemeyin.  Belki bu durum sizin hoşunuza gidebilir, egonuzu da tatmin edebilir ama inandırıcı olmadığı kadar sizin için hayırlı da değildir.  Halktan kopuk, zaman geçiren idarecilik anlayışı sizi oraya getiren, sizden vatandaşa hizmet etmenizi bekleyen siyasi iradeye ve güce de zarar vermektedir. Makamlar baki değildir. Kurumunuz, kuruluşunuz ne olursa olsun, gelin vatandaşınıza hizmetkar olun.  Vatandaşın şikayet,  sorun, eleştiri ve önerilerini dikkate alın,  değer verin ve zamanında çözün.  
Vatandaş sizi devlet olarak tanıyor,  biliyor. Sizde devlete yakışanı yapın. 
Yetkililerin, ilgililerin vatandaşlardan, halktan gelen sese er geç kulak vereceğine inanıyoruz, inanmak istiyoruz. 
Bu düşünceyle de şimdilik sabrediyoruz, bekliyoruz, uyarıyoruz.  
Değerli Vanlılar; 
Sizlerde günlük yaşamınızda çevrenizde, gördüğünüz her türlü aksaklıkları, eksiklilikleri,  yanlışları, önerilerinizi, eleştirilerinizi  " Halkın Sesi"  köşesine yazmaya devam edin.  Memleketimize birlikte sahip çıkalım.  Sabır ve inanmak dağları deler. 
Alın size bir örnek.
Geçen hafta değerli bir hanımefendi okurumuzun şikayetini "Halkın Sesi" köşesinde dile getirdik.  Vatandaşımız basit ama bir yılı aşındır çözülmeyen geneli ilgilendiren bir sorunu dile getirtmişti.  Şikayete muhatap olan ilgili kurum müdürü sorun karşısında çok açık şekilde şunları söyledi; "  İlk defa siz yazıyorsunuz. Bizi şikayet eden, sorununu size aktaran vatandaşımıza çok haklı, teşekkür ediyoruz. Evet bir yılı aşkındır söz konusu sorun anlatıldığı  şekilde duruyor. Söyleyecek tek söz de bulamıyorum. Gereğini en kısa sürede yaparak bilgi vereceğiz "  sözleri çok acı,  aynı zamanda dürüstçe bir ifadeydi. Bu kurumlarda yaşanan denetimsizliği, ataleti anlatmaya çalışan güzel örnektir.  Kurumun ismini vermiyoruz. Çünkü amacımız bağcıyı dövmek değil,  üzüm yemektir.  
Van'a Vanlıya hizmet eden herkesin yanındayız, destekçisiyiz. Günü ve makamını kurtarmaya çalışanlarında karşısındayız.  Bizim önceliğimiz Van ve Vanlıdır. 
Duyarlı bayan vatandaşımızın şikayet ettiği  kurum müdürünün , " söyleyecek söz bulamıyorum"  dediği sorunun birde vatandaş boyutu var. 
Çok ilginçtir bir yılı aşkın bir zamandır her mevkiden on binlerce vatandaşımız sorunun önünden, yanından geçmiş gitmiş. Sadece bakmış, boş vermiş,'banene' demiş.   Muhtemelen sorunu kahvede, evde orda burada da konuşmuş.  Yetmemiş ilgili kurumu suçlamış. Ama tek bir kişi sorumluluk adına ilgili kurumu veya bir yerleri arayarak konuyu dile getirmemiş, şikayetçi olmamış. "Halkın Sesi"  köşesi sorunu yazıncaya kadar.
anlayacağınız yöneticilerin kurumların tembelleşmesinde vatandaşımızın duyarsızlığının sorumsuzluğunun payı pek çoktur.
Öyle başa böyle şapka.
Van hepimizin biricik memleketidir.
Başka Van yoktur. 
Sel gider kum kalır. 
Vanımıza sahip çıkarak haklarımız kadar sorumluluğumuzu da bilmemiz gerekiyor.  Gelin hep birlikte sorunlarımıza sahip çıkarak duyarsız,  tembel,  içi boş reklam kokan işlerle, kişisel rantla uğraşan makamları ve işgalcilerini uyandıralım rahatsız edelim.  
Sessiz, ilgisiz,  duyarsız olmayın.
Topu taca da  atmayın.  Sorunların çözümünü bir başkasından beklemeyin.  Görerek duyarak,   inceleyerek sizlerde yaşadığınız,  doyduğunuz Van'a karşı sorululuğunuzun gereğini yerine getirin. 
Sorunun değil, çözümün bir parçası olun.

Yazarın Diğer Yazıları