Ümran Öztürk

Vivaldi'nin İlk Mevsimi

Ümran Öztürk

Her şehrin kendine has kokusu vardır. Bir şehre ayak bastığınızda size ilk çarpan kokudur. Hiç beklenmedik bir anda duyduğunuz bir koku sizi değişik zaman dilimlerine, değişik mekanlara hatta şehirlere götürür. Zira bu kokular burnunuzda tüten  hasretin kokusudur.

Kokularda tıpkı tarih gibi o şehrin geçmişi, kültürü ve yaşadıklarıyla ilgilidir. Bir şehrin kokusunu tekrar duymanız için o şehre gitmeniz gerekir.

Bazı şehirler deniz, bazıları balık, bazıları barut kokar. Büyük şehirler gurbet, ayrılık ve sıkça kalabalığın içinde boğulmuş yalnızlık kokar.

İstanbul kalabalığın içinde buram buram yalnızlık, hasret kokar.  Ankara gri binalar ve bürokrasi, İzmir güneşli bir deniz kokar sevgi ve aşkla. Adana portakal çiçeği, Edremit  zeytin kokar. Mardin kına, Hakkari kar, Silopi hep kan kokar. Şırnak'ta ölüm ve barut. Diyarbakır gözyaşı ve ağıt. Van otlu peynir kokar yanında iğde çiçeği.

 

 

Ne zaman İğde çiçeği kokusunu duysam gözlerimi kapatır kendimi Van sokaklarında geziniyor hissederim. Ihlamur kokusu Susurluk'u, yasemin ise Gümüldür'ü hatırlatır bana. Sessizlik ve huzur Sığacık'ı.

Bundan dolayıdır ki ilkbahar bana en çok sevdiğim iğde çiçeği kokusunu armağan eder. Çocukluğumda sokağımızda  bulunan iğde ağaçları muhteşem kokusuyla tüm sokağı sarardı. Sabah penceremizi açtığımızda evimizin içine kadar dolardı iğde çiçeğinin  o muhteşem  kokusu. Güzel duygular uyandırır bu koku. Güne gülümseyerek, mutlu ve iştahlı başlardık.

Bir coşkunun kokusudur bu koku. Bahar aşk ve umut kokar. Tazeliğin , güvenin , sevginin kokusudur. Bu duyguları hatırlatan bir başka kokuda Ihlamur çiçeği ve akasya çiçeği kokusudur.

Bu yıl şakacı bir bahar yaşıyor olsak da, yine insana hayatta kalmak için enerji  veren o mevsimin kucağına düştük.

Yarısı kışta kalıp yarısı yaza evrilen tadımlık mevsim.

Mevsimlerin en zarifi, en renklisi, en şahanesidir. Gökkuşağıdır, sevinçtir kıpır,kıpır bir mevsimin adıdır ilkbahar. Isıtan ama terletmeyen harika bir güneştir bize ulaşan . Beyaz , pembe ,mor ve sarı çiçeklerle taçlanan ağaçlar nazlı bir gelin gibi süzülürken, yeşilin bambaşka  tonlarına boyanırız  bu mevsimde.

Denizler de daha sakin , artık sahili dövmüyor hırçın dalgaları. Ritmik hareketlerle usul usul gidip geliyor nazlı deniz.  O da doğanın o muhteşem uyanışına ayak uydurma yarışında. Martılar süzülürken üzerinde adeta kıyıya sarılıyor ve usul usul sahili okşuyor.

Vivaldi'nin ilk mevsimi. İnsanın içine sebepsizce yayılan huzur, sevinç kaynağı, pencerelerden usulca içeriye sızan mevsim. Nedense bu yıl çok çekingensin…

Küçük bir dokunuşun, küçücük bir sözün karşınızdakinin hayatında nasıl bir etki yarattığını gördüğünüzde duyduğunuz mutluluğun  mevsimi yani aşkı değişik bir sezişle yaşama mevsimi. Kokuların, tazeliğin renklerin mevsimi. 

Kıştan yaza geçişte kısa mola verilen bu mevsim yaşamın fışkırdığı anlar, doğuşun, çoğalmanın, yayılmanın mevsimi.

Mevsimlerin en canlısı, doğanın en güzel makyajıdır bahar dalları. Şeker kokulu çiçekleri, yemyeşil çimenleridir. Sıcacık bir gülümsemedir. Tüm hücrelerine yayılan mutluluk aşısı gibi bir sevdadır ilkbahar.

Bahar bazen geçici bir aşkı, bazen de koyu bir sevdayı armağan eder sana.

İnsanın içine umut dolduran bir bebeğin müjdesi, tabiatın en güzel, en ilahi kokusu bebek kokusu gibidir ilkbahar.

Haftaya görüşünceye dek şiiri gülüşünüzde, türküleri yüreğinizde saklayın.

Yazarın Diğer Yazıları