Ümran Öztürk

ONU KENDİN İÇİN AFFET

Ümran Öztürk

Geçmişin yüklerinden kurtulup özgürleşmeye hazır mısınız? O zaman affetmeye de hazır olun.

Affetmek bencil bir eylem olarak düşünülebilir. Çünkü tüm faydası affeden kişiyedir.(Anonim) O yüzden onu kendin için affet.

Affetmek öfke ve intikama yatırım yapmaktan vazgeçmektir. Affetmek kendimize verdiğimiz en büyük armağandır.

Affetmek karşımızdakinden çok kendimize yaptığımız bir iyiliktir.

Affetmek bir keşiftir. Geçmişin yükünden kurtulmaktır. Geçmişe değil, şimdiye ve geleceğe yatırım yapmaktır.

Affetmek bir sonraki aşamaya geçebilmek, yükleri boşaltabilmektir.

 Affetmek için önce yüzleşmek, kabul etmek gerekir. Olayların olmasını istediğimiz biçimden vazgeçip,  daha objektif görerek acı, öfke ve çaresizlik hislerinden uzaklaşmak, geçmişten gelen olumsuz  duygu yükünden kurtulup, özgürleşebilmektir

Affetmek ; karşımızdaki insanın bizim istediğimiz şekli alacağı anlamına gelmediği gibi, bizim de affederek o kişiyi sevmek, o kişiyle konuşmak zorunda olmak, o kişiyle ilişkiyi sürdürmek, o kişinin beklentileri doğrultusunda davranmak, hatta o kişiyi hakli bulmak anlamına gelmediğini kabul etmemiz gerekir.

Affetmek pişmanlık ya da zayıflık değildir. Affetmek iyi insanların intikamı bir bakıma da içlerindeki safrayı bu şekilde boşaltmanın bir başka yoludur.

Affetme genellikle  karşı tarafı ödüllendirme diye algılanır oysa; affetme sevgiyi sıfırlama, nötr olma halidir. Yani sizi dehşete düşüren, üzen yaralayan şeyin sizi artık rahatsız etmemesidir.

Affetme sürecinde o insana karşı bütün olumsuz duygularımız birden bire elbette değişmeyecektir. Bu süreçte sevgi olmazsa da tepkisizlik oluşacak öfke, kızgınlıklar biraz daha törpülenecek, duygulara biraz daha yön verilecektir.

 

Affetmek demek olayı geride bırakmak demek değildir, olayı bir anamda hoş görmek de değildir. Affetmek unutmak hiç değildir. Sagopa Kajmer’ ın dediği gibi “Affetmek erdemse unutmamak akıllılıktır.”  Çünkü unutursak öğrenemeyiz öğrenmenin yolu da unutmamaktan geçer.

Affetmemek olayları güncel tutmak hafızayı kötüye kullanmaktır. O zaman affetmeyi seçmek en akılcıl yaklaşımdır. Çünkü affetmek bir süreçtir. Bu da zaman içersinde sabırla yavaş yavaş olur.

Affetmemek bizi daha güçlü yapmaz bilakis yorar, kısır bir döngü yaratır yaşamımızda. Biz affedemediğimiz sürece kızgınlıklarımız, öfkemiz bizi yönetir. Bu duygu bizim ruhumuzu kuşatır, bize en büyük zararı verir ve depresyona kadar sürükler.

Bu sebeple bir sonraki sürece geçebilmek için affetmeli insan.

Affetmek bir süreci bitirmek anlamına da gelmiyor ama affetmek demek özgürleşebilmek demektir.

Çoğumuz  negatif duygulardan çabucak kurtulmak isteriz ama geçmişe takılıp kalmaktan da kurtulamayız, oysa sufilikte anı yaşamak, anda kalabilmek, şimdiki zamana dikkatini vermek ve  olaylara daha ön yargısız bakmak  iç huzurumuza ,iç huzurumuz da affetmemize büyük yarar sağlar. En önemlisi de geçmişin pişmanlığı, geleceğin kaygısından sıyrılarak elde edeceğimiz  motivasyon kaynağı ile  kendimize duyduğumuz inanç ve saygıyı yitirmemektir. Bu da affetmemizi sağlar.

Unutmayalım ki affetmek güçlüyü daha güçlü yapar. Neye yatırım yaparsanız içinizde o çoğalacaktır. Sevgiye yatırım yapanın önüne sevgi çıkacak, ruhunu sevgi saracaktır.

Kendini affetmek

Affetmenin en zor olanıdır kendini affetme. Her zaman en acımasız eleştirileri kendimize yaparken, başkalarına gösterdiğimiz anlayışı, affetmeyi kendimize neden bu kadar kolay göstermeyiz ki?

Kimimiz  yaşanan olumsuzluklarda sadece karşı tarafı suçlar öfkelenir, bize acı veren bu durumdan, kendimizle yüzleşmekten kaçarız. Bir çoğumuz da yanlış seçimlerimizden dolayı yaşadığımız olumsuzluklardan kendimizi sorumlu tutar ve kendimizi hırpalar üzeriz.

Oysa kendini affetmek başkalarını affetmek kadar önemlidir.

Yaşadıklarımız bizi biz yapan tecrübelerimizdir. Kendimize de yakınlarımıza, sevdiklerimize gösterdiğimiz merhamet, sevgi ve şefkati göstermeliyiz. Öz şefkatte yargılayıcı ve sertlik yerini anlayış ve ılımlılık alır ve bizde en yararlı davranış biçimi olarak kendini gösterir.

Duygusal unutmanın diğer bir adıdır Affetme. Çünkü affetmek de bir seçimdir. O halde affetmeye önce kendimizden başlayalım.

Yazarın Diğer Yazıları