Ümran Öztürk

Önce birbirimizi sevmekle başlayalım

Ümran Öztürk

İsterseniz gelin kibir ve samimiyetsizliği, egoları ve kompleksleri bir tarafa bırakıp önce birbirimizi sevmekle başlayalım işe. MIŞgibi değil de samimi olalım içten davranalım. Kişisel çıkarlar yerine memleketimizin çıkarlarına öne alalım yaşamımızda Vanlılık ruhuna yakışır davranalım. Memleket sevdalısı olalım.
 
İstanbul Van Dernekler Federasyonu' nun" Her şey Van için" duygusu ve anlayışıyla düzenlediği " Gönlümdeki Memleket " Şiir dinletisi İstanbul'da bir ilki gerçekleştirdi.  Gecenin mimarı Van Dernekleri Federasyonu Başkanı Fevzi Donat Bey iken, geceye binlerce kilometre öteden Şehri Van'dan Barış Kul, Burhan Şahiner, Fesih Vural, Gökmen Sakın, Hakan Pütün, Latif Bakış,Mehmet Feyat, Muhsin Öztopçu , Mustafa Işık, Ümit Kayaçelebi, Yaşar Adıyaman, A.Yavuz  Yavrutürk gelirken İzmir'den Nuran Benli, Balıkesir den bendeniz Ümran Öztürk, geldi  Songül Altınkaynak ise İstanbul'dan katıldı. Sesiyle, yorumuyla, takdimiyle mükemmel sunumuyla geceye ayrı bir renk katan Can Batmaz gecenin sunumunu yaptı.

Muhteşem fon müzikleri icra eden İstanbul Üniversitesi Konservatuar Bölümü Öğretim Görevlisi Arif Yanmaz ve orkestrasına fotoğraf çekimi yapan Bayram Karabaş ve video-resim çekimi yapan yönetmen Murat Akbaş  gecede ekip ruhuna güzel bir örnekti. Bu programa katkı sunan değerli iş adamlarımız ve katılan dernek başkanı ve yöneticilerine teşekkür ederken, İstanbul da yaklaşık 80 dernekten bu etkinliğe sadece 10 dernek yöneticisini katılması biraz düşündürücüydü.

 

Bu etkinlik  2 Nisan'da 100. yılını kutlayacak olan memleketimiz serhat şehri  Van için yapıldı. Kimin yaptığı yerine, Van'ın ruhuna yakıştı mı, uygun düştü mü Van sevgisini karşıladı mı bunu sorgulamak lazım. Ben Fevzi Donat beyefendiyi canı gönülden kutluyorum. Çünkü Fevzi beyin yanında bir ekip yoktu. Ekibi aynı tarihlerde Vanlı gençlerinden oluşan takımların  futbol turnuvasında olduklarını öğrendim. Bir ekibin olmamasından dolayı her şeye kendisi yetişmeye çalışıyordu. Bu da bazı eksiklikleri beraberinde getiriyordu. Ama böyle durumlarda gönüllülük esası makbuldür. Vanlıyım diyen herkes yapılan çağrılara kulak verip elini taşın altına koymalıydı. Yaptığımız her katkı bizi küçültmez bilakis yüceltir çünkü bizler aynı toprağın, aynı kültürün insanlarıyız. Bizler orada   kültür sanat elçileriydik. Aramızda kritik yaptık Van'ın ruhuna yakışır davranmak adına bunları tolere edebiliriz dedik ve ettik de. 2006 yılından sonra yalnız kalacağını bilerek ilk kez böyle bir etkinliğe soyunan Federasyon başkanı Fevzi beye eksikleri de ilettim ve bundan sonraki etkinlikte bir ekip ruhunun geliştirilmesi gerektiğini naçizane belirttim. Memleketimiz adına yapılan tüm etkinliklerde birlikte olabileceğimizi söyledim buradan da kendilerine iletiyorum.

" KEŞKE"diyeceklerim de var benim!!!

 Federasyon dernekler üstü bir kurumdur. Derneklerin amacı Memleketin gelişmesi, kültür sanat etkinliklerine katkı vererek adının duyurulmasına katkı sunmaktır. Bu bilinçle burada tüm derneklerin en az birkaç üyesinin geceye katılmasını beklerdim. Gurbette övünmek hamamda türkü söylemeye benzermiş sosyal medyada memleket aşkını paylaşmak yerine memleketinizle övünmek istiyorolsaydınız  bir şekilde o gece o salonda olacaktınız. Vanlılık ruhunu taşıyan herkes orada olmalıydı. Binlerce kilometre öteden toprağının kokusu sinmiş şiirleri ile size  gelen şairlerinize sahip çıkamadınız. Gelenler kendilerini  biliyorlar, gelmeyenlere, bu etkinliğe omuz vermeyenlere, federasyon başkanını yalnız bırakanlara  sözüm. Bu kişisel bir gösteri değildi.İnsanların ismi değil de memleketimizin ismi düşünülmeli öyle hareket edilmeliydi.

 Bu  program tamamen Van tanıtımı, kültür sanat etkinliğiydi. Yeni yönetime gelen Van Vakfı memleketinin şairleriyle bir bardak çay içemeyecek kadar uzak durmamalıydı,Vakıf Başkanı programı bu kadar çabuk terk etmemeliydi, bu Van'ın misafirperverlik ruhuna aykırı bir davranıştı. Dernek başkanları yönetim kurulları o salonu doldurmalıydılar. 2 Nisan 100 yıl kutlamalarına çağrı yaptık o salonda. Merak ediyorum İstanbul'da bir yıl önce yönetim değişikliği ile  faaliyetini sürdüren  Van Vakfı nasıl bir faaliyet içersindeler geçen seneki gibi sessiz sedasız kendi içlerinde mi 2 Nisan ı kutlayacaklar, İstanbul'da Van adı altında faaliyet gösteren dernekler nasıl bir kutlama yapacaklar.

İsterseniz gelin kibir ve samimiyetsizliği, egoları ve kompleksleri bir tarafa bırakıp önce birbirimizi sevmekle başlayalım işe. MIŞgibi değil de samimi olalım içten davranalım. Kişisel çıkarlar yerine memleketimizin çıkarlarına öne alalım yaşamımızda Vanlılık ruhuna yakışır davranalım. Memleket sevdalısı olalım.

Erciş ateşi yüreğimize su serpti...

İki gece BEETHOVEN  otelinde konakladığımız esnada gece 3 lere kadar bizleri sohbetleriyle yalnız bırakmayan ,yanımızdan ayrılmayan tüm dostlarımıza gönül dolusu sevgiler sunarım. Ercişli dayanışmasını tanımama katkı sağlayan bu programda memleketçilik dayanışmasının bir örnek dayanışma olmasını bunu tüm ilimizde hmek istedim. Misafirperverlikte sınır tanımayan Erciş'lilere buradan selam olsun. Ben Erciş'i hiçbir şekilde Van'dan ayrı düşünmek istemiyorum. Tüm ilçeleriyle Van'ı bir bütün olarak düşünüyorum ve seviyorum.

Sponsor işadamımız Ahmet Koçbey'e, Van'ın kahvaltı kültürünü İstanbul'da yaşatan Van kahvaltı salonu sahibi Mehmet Zeki Aygün 'e, Ercişli olan bir mekanda birlikte sohbet etme, şiir okuma ve turku söylemenin yanı sıra davranış ve jestleriyle dayanışma ruhunu yansıtan memleket sevdalısı İş adamı Murat Çevik beye ve ismini yazamadığım dernek yöneticilerine,yakından tanıma fırsatı bulduğum yüreğinde şiir biriktiren tüm değerli şair arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları