Ümran Öztürk

Elbette Kadın'da gülecek

Ümran Öztürk

24 Haziranda yapılacak olan secim hazırlıkları hızlı başladı. Yine partiler yarış haline girdi. Vatandaşın ayağına kadar gelmeye başlayan siyasiler biz vatandaşları bu dönemlerde oldukça şımartıyorlar. Her isteğimize olumlu yaklaşan siyasilerin bu tutumu keşke seçimlerden sonra da devam etse biz de yaşadığımız ülkede mutlu mesut yaşasak gitsek.

İnsanın doğasında var, kendisini değerli gören kişiyi yanında görmek ister. Siz halkı değerli görün, isteklerini dinleyin, sıkıntılarını çözün, adaletli davranın seçmen sizi asla bırakmaz. Kazandıklarınız zaten sizin asıl kaybettiklerinizi kazanmaya bakın. Onları ötekileştirmeden, kendinizden sayarak güvenlerini kazanın. Önce cinsiyetçiliği ortadan kaldırarak bu yarışa kadınlarla birlikte girin. Belli kontenjanlarla değil eşit bir şekilde girin.

Mesela kadınların varlığından, onların sizin yerinizi almalarından korkmayın. Onları kendinize rakip görmeyin onlarla birlikte yürüyerek bu kez onları merkezinize alın. Çünkü kadınlar; güçlü öngörüleri, gelişmiş empati güçleri, sorumluluk alma yetileri, kolay iletişim kurma becerileri, uzlaşmaya daha yatkın olmaları ve sabırları ile size sizden daha iyi yol arkadaşlığı yapacaklardır.

Ama maalesef bizim gibi toplumlarda kadınlar hayatlarını sınırlayan cam tavana takılıyorlar. Onları sınırlandıran dış engeller kalksa da öğretiler ve sınırlandırmalar artık onların zihinlerine işlemiştir. Öncelikle zihinlerimizdeki engelleri kaldırmamız gerekir.

"Cam Tavan" benzetmesi, kadınların iş hayatında yükselmelerini önleyen "görünmez" engelleri anlatıyor. Maalesef bizim toplumumuzda sadece ofiste değil, sosyal alanda özellikle siyasette kadınların üzerindeki cam tavanlar onların yükselmesine engel oluyor. Örneğin kadınların siyasi karar alma mekanizmalarında en etkin yollardan birisi  "Siyasi partilerin cinsiyet kotası uygulamasını parti tüzüklerine yerleştirerek etkin kılmalarıdır. Bu da bize Ülkemizde kadının özellikle siyasette kanun koyucu erkekler tarafından istenmediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalarda kadınların siyaset ile ilgili bilinçlendirilmesi gerekliliğine inananların sayısı 80 civarında yer alıyor.  Türkiye'de siyasi karar alma mekanizmalarında, yerel yönetimlerde ve TBMM'de daha çok kadın görmek ister misiniz? Sorusuna 82 evet aktif siyasette kadın görmek istiyoruz derken 14 siyasette kadına Hayır, 4 civarı fikrinin olmadığını söylemiştir.

Kadınların siyasette yer alması sonucunda en hızlı ilerlemenin "Eğitim, Sağlık Yoksulluğun azaltılması ve İnsan hakları " sorunlarında olacağı yapılan araştırmalar sonucunda önümüze çıkıyor.

Siyasette Neden Kadınlar olmalı

Siyasette kadının olması siyasete elbette artı değerler kazandırır. Örneğin; Kadınlar siyasette seviyeyi arttırır, siyaset estetik açıdan renklenir, siyasette farklı fikirler ortaya çıkar, görüş alanı değişir, siyaset toplumu daha samimi kucaklar, Ilımlı ve yumuşak siyaset yapılır, kadın hakları ve çocuk haklarının yerini insan hakları alır ve İnsan hakları korunur böylelikle cinsiyet ayrımcılığına son vermede büyük bir yol kat edilir, kadının varlığı ivme kazanır, daha çağdaş daha demokratik anlayış hakim olur.

Kadınlar ne istiyor

Kadının;  çalışma hayatından, sosyal yaşamdan, siyasetten uzaklaştırılıp bu mecralarda erkeğe sürekli yer açılıyor olması da var olan kadın erkek eşitsizliğini ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığını daha fazla körüklüyor. Bundan ötürü Kadınlar;

 Kadın-erkek eşitsizliği, ayrımcılık ve önyargıların ortadan kaldırılmasını istiyor. 

Erken yaşta, zorla evliliklere ve çocuk gelinlere şiddetle karşı olduklarını bunun yasal yollarla engellenmesini istiyor.

Devletten aile içi şiddet ve namus cinayetlerini önlemesini, aile içi demokrasinin sağlanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak kanunların çıkartılmasını istiyor.

 Namusun kadın üzerinden tanımlanmasına, Ailenin, çocukların sadece kadınla ilişkilendirilmesine son verilmesini isterken; fedakar anne, fedakar eş, çalışkan bacı" gibi değişik sosyal rollerle tanımlanmak, anlamlandırılmak yerine birey oldukları için değer verilmesini istiyor.

 Kadınların fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaması için yasal düzenlemelerin yapılmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını,

 Kadınlara ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve cinayetlere son verilmesini,

Temel hak ve özgürlüklerin hiçbir şekilde sınırlandırılmamasını, çalışma hayatında ve eğitimde eşitlik istiyor.

Yokluklarla, mutsuzluklarla cehaletle savaşan kadınlar refah istiyor,  huzur istiyor, barış istiyor. 

İyi bir gelecek sağlıklı bir toplum için sosyal devlet olmayı çok istiyorlar.  Bazen aşikar bazen gizli göz yaşı döken bu kadınlar için bu toplumda değişim ve dönüşüm rüzgarlarının kuvvetle esmesini dilerken en önemlisi: "Elbette Kadın da Gülecek" diyenleri yanlarında görmek istiyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları