Ümran Öztürk

2. Van Kitap Fuarı

Ümran Öztürk

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılacak olan 2. Van Kitap Fuarı kapılarını 7 Aralıkta kitapseverlere açacak. OSB Fuar Kongre Merkezinde 7-16 Aralık tarihleri arası ve her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak fuar  10 gün sürecek.   Stantların bu yıl ücretsiz olduğu, 150'nin üzerinde yazar ve yayın evinin katılacağı fuarda tanınmış kitapları ile  sevilen yazar ve şairlerle Vanlı okuyucu bir araya gelecek.  Van bu yıl yabancı konuklarını da ağırlayacak.  İranlı şair ve yazarların da stant açacağı fuarda yayınevleri yazarlarına düzenleyeceği  söyleşi ve imza günlerinde okur ve yazarı bir araya getirecek.

Geçen yıl olduğu gibi Vanlı Yazar ve Şairler Birliği bu yılda da fuarda stant açacaklar.  Tüm Vanlı şair ve yazarlar arasında bir etkileşim, bir iletişim sağlamak  onları  bir araya getirerek farkındalık oluşturmak amacıyla   Birlik Başkanı Yaşar Adıyaman gurbetteki  yaklaşık yetmiş Vanlı şair ve yazarları da kitaplarını imzalamak üzere fuara davet etti.

Van'ın tanıtımına büyük katkı sunacak

2. Van Kitap Fuarına Van ve çevre illerden binlerce kişinin katılması beklenirken, fuar boyunca her gün söyleşi, panel ve dinletiler de olacak. Vanlı Şair ve Yazarlar Birliği tarafından gece şiir dinletileri programları planlanıyor.

Bizler Vanlı yazarlar olarak Vanlıları kitapla buluşmaya kitap almaları, yazarları yakında tanımaları ve fuarı ziyaret etmeleri için ısrarla davet ediyoruz.  Zira  Van'da kitap okuma oranı çok düşük seviyelerde. Bundan dolayı kitap satışları da çok az seviyede seyretmektedir.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğünün koordineli çalıştığı ve 7-16 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara kitapla öğrencinin buluşturulması sağlanacak.  Buradan kentin dinamizmini elinde tutan üniversite öğrencileri ve tüm öğretmenlerin de stantları ziyaret edip öğrencilere rehberlik etmelerini kitaplara dokunarak, gerekirse kitapları karıştırarak öğrencilere örnek olmalarını  bekliyorum.

Türkiye kitap okumada çağın gerisinde  kaldı.

Kitap, dergi ve gazete okuma alışkanlığı bir toplumsal kültür meselesidir.

Türkiye'de kitap okuma konusunda  okuma alışkanlığının yok denecek boyutta olduğu, Afrika Ülkelerinin gerisine düştüğü yapılan araştırmalarda anlaşılmaktadır. Japonya'da toplumun 14 ü, Amerika'da 12 si, İngiltere'de ve Fransa'da 21i düzenli kitap okurken Türkiye'de 100 kişiden sadece 4 kişinin  kitap okuyor olması endişe vericidir.

İndefix'in yaptığı çalışmaya göre Van kitap okumada Türkiye'de son sıralarda yer alıyor.  Sıralamada 1. sırada Ankara, 2. sırada  İstanbul, 3. sırada Eskişehir ve 4. sırada İzmir ve hemen ardından Tunceli geliyor.

Van Aşk Kitabı okuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce yapılan araştırmada;

Türkiye'nin büyük çoğunluğu "Macera" kitaplarını seviyor. İkinci sırada  Trakya bölgesi, Çanakkale, Balıkesir, Kastamonu, Çankırı illeri, Orta ve Doğu Karadeniz'in bir bölümü ile Mersin, Adana ve Hatay illeri olmak üzere en fazla "Tarih' temalı kitapları tercih ederken, üçüncü sırada "Polisiye" temalı kitapları , Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat tercih ediyor. Erzurum ve Erzincan "Dini" içerikli kitaplar okurken,

Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri "en çok "Psikoloji' kitapları okuyor.

Muş, Bitlis, Van ve Hakkari ise, İstanbul'la birlikte "Aşk Kitabı" okuduklarını söylüyorlar.

Türkiye'de günde 5,2 saat televizyon izleniyor . Televizyon karşısında oturan bir toplumuz.  Durum böyle olunca doğal olarak kitap okumaya zaman kalmıyor. İnternet kullanımında da dünyada  epey ileriyiz . Daha çok sosyal medyayı kullanmak için interneti kullanıyoruz. Ancak çok az kişi interneti bilgi edinme, kitap okuma, gazete okuma amaçlı kullanıyor.

Türkiye Istatistik Kurumundan alınan istatistiklere göre Türkiye'nin okuma yazma bilmeyenlerin oranının en yüksek olduğu il yüzde 10 ile Şanlı Urfa iken, Van yüzde 7.5.oranındadır. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. Sırada yer alıyor.

 Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon kitap basılıyor.

Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor.

Türkiye'deki kahvehane ve kütüphane sayılarının kıyaslamasına bakıldığında; Kütüphane sayısı: 1.412-Kahvehane sayısı: 570.000-Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.

Kendiniz için bir şey yapın kitap okuyun zira  dilın ne kadar etkili olduğunu, kültür ve medeniyetlerin ışığı altında öğrenmenin tadına varacaksınız ve en güçlü silahın kalem olduğunu bir kez daha anlayacaksınız.

Yazarın Diğer Yazıları