Ümit Kayaçelebi

GASAP BABOŞ EMMİ VE ESKİ GASAPLAR

Ümit Kayaçelebi

Dostlarım, bir müddet evvel eski sebze pazarından bahsetmiş ve sebze pazarındaki sebze ve meyve satan esnaflarımızı bahse konu etmiştim.

Oysa ki sebze pazarı manav ve bakkallardan  ibaret değildi. Sebze pazarının doğu kapısından içeri girdiğiniz zaman sağlı sollu iki sıra halinde o zamanın bakkal ve manavları yer alırken yürüdüğünüz de ileride çeşmenin yanına vardığınızda da iki sıra halinde sadece kasap esnafının yer aldığı kasapların olduğu  kısmı görürdünüz.

Evet kuzey ve güney kapısından içeriye girdiğinizde kasap emmileri görürdünüz. Sadece ortada Naif emminin bakkal ve sebze yeri haricinde tamamen kasapların olduğu yerdi orası.

Kimler yoktu ki? Say sayabildiğin kadar hepsi birbirinden muhterem hepsi birbirinden müstesna şahsiyetler. Hiçbirini birbirinden ayırt etmek mümkün değil.

Hepsi de bu toprağın nadide ve güzide insanları. Şu satırları yazdığım zaman bile o güzel insanları sanki görür gibi oluyor ve heyecanlanıyorum inanın. İyi ki o günleri yaşamış o güzel insanları tanımış bir insanım. Şanslıyım ki Gasap Baboşu görmüşüm, Ziya emmiyi, Gurt Ğelili ve daha nicelerini.

İşte Kasaplar çarşısında yer alan o devrin kasap esnafı:

1.Gasap Baboş (Mehmet Kasapoğlu)

Oğulları Haydar, Kemal, Faruk, Zübeyir, Edoş ve Ferit Kasapoğlu

2.Gurt Ğelil (Halil Kasapoğlu)

Oğulları İbrahim, Mahmut, Abidin, Sıdık Kasapoğlu

3. Mahmut Kasapoğlu

Oğlu İlyas Kasapoğlu

4. İbrahim Kasapoğlu

Oğulları İsmail, Zeki, Zekai Şadan ve Nazmi Kasapoğlu

5. Ziya Türközü

Oğulları Ahmet, Hüsnü, İbrahim Türközü

6. Yusuf Türközü, Cihan Türközü

7. Kemal ve Ebubekir Şaprak kardeşler

10.Bekir Özgüner

Oğlu İdris Özgüner

11.Şakir Özgüner

Oğulları Yunus ve Salih Özgüner

12.Adil Özgüner

13..Zeki Arık

14. Münci Arık

15. Mustafa Arık

16. Oktay Arık

17. Metin Arık

18. Ekin Arık

19. Behçet Arık

20. Ferit Arık

21. İslam Eres

Oğulları Necdet, Burhan ve Nuri Eres

22. Enis Soydan

23. Sıdık Akkuş

Kendi bildiklerime ilaveten sağ olsun Zekayi ve İlyas Kasapoğlu kardeşlerime de ulaşarak onlardan aldığım bilgileri de ekleyerek bu listeyi hazırladım. Ancak 1980 den sonra dedeler babalar hakka yürüyünce mekanlar el değiştirdi ve oğullar ve hatta torunlar babalarının işini devam ettirmek isteseler de sebze pazarındaki bu günkü mahalde gidenlerin ne oğulları var ne de torunları mekanlar ya satılmış ya kiraya verilmiş.

Artık oradan geçtiğimiz zaman aşina bir yüz aşina bir sima ile karşılaşmak mümkün  değil.

Ne ğoş insanlardı onlar. Kuzey kapısından içeri girdiğimiz zaman hemen karşınızda devrin muhteşem şahsiyeti hala dillerde namı nişanı söylenen Mehmet Kasapoğlu nam-ı diğer Gasap Baboş. Duruşuyla yürüyüşüyle konuşmasıyla sizde her daim hürmet hissini uyandıran bir insan. Bu gün bile bir çok kasaplıkla iştigal eden insanlar olduğu halde Gasap Babaoş bir efsane gibi anılmaktadır.

Hele bizim Eski Banka sokağı sakinlerinden Pala bıyıklı Bekir amca unutulur mu ne heybetli ne göz alıcı ve insana emniyet veren bir görünüşü vardı. Bıyığıyla, Şalvarıyla, yeleğiyle, köstekli saatiyle aynı zamanda bileği de bükülmez bir kabadayıydı Bekir emmi.

Hepsi birbirinden ğoş insanlar ama siz içlerinden elbette ki biriyle alış veriş yapmak mecburiyetinde olunca birini seçiyordunuz.

Bizde rahmetli dedem Ziya Bey sağlığında Gasap Ziya Türközü ile çok samimiyeti vardı. Her sabah küçük sepeti elime verir hadi gidağ sebze pazarına der ve ilk durağımız gasap Ziya olurdu. Vefat edinceye kadar hep onunla alış veriş ettik..

Bilahare babam ve annemle İslam emmiye ve Necdet Eres’e takıldık o da seneler sürdü.

Bir zaman sonra da Oktay ve Mustafa Irakla münasebetimiz oldu ve ondan sonrada zaten kasaplar da yavaş yavaş bu işten çekilmeye başlayınca artık malumunuz et kıyma vs. market malı olup çıktı.

Hepside tanıdıktı dosttu ama bila mecburiye birine takılıyorduk ama yinede selam kelam sürüp gidiyordu niye benden almadın diye kırgınlık dargınlık da asla söz konusu olmazdı.

Bu gün o esnaflarımızın hiç biri hayatta değil ama biz onları hala hatırlıyor ve hayırla yad ediyoruz.

Cümlesinin ruhları şad mekanları cennet olsun inşallah.

Bu arada unuttuklarımız da olabilir bilenler bize hatırlatırlarsa memnun olurum ve listeye ilave ederim inşallah .

Ve yine biz bu işi Kasaplar çarşısı dışında yapan kasap esnafını dahil etmedik çünkü yazıda bahse konu ettiğimiz kasaplar çarşısı olduğu için

Dışarıdaki esnafımızı da inşallah bir yazıda toparlayıp onları da yazar  onore ederiz.

Hey gidi günler hey diyelim ne fayda!...

Gasap Baboş emmi kaldır başını bak da gör senin kasaplar çarşısı olmuş tavuk dünyası.

Yazarın Diğer Yazıları