Ümit Kayaçelebi

DÜN DR.İZETTİN BEY VE DAİM BEG BU GÜN DR.BARAN BARİ İLHAN…

Ümit Kayaçelebi

Efendim, zaman gelip geçiyor ve zaman içinde kimileri hiçbir zaman unutulmuyorlar. Aradan kaç sene geçse bile. Ama bazıları da çok çabuk unutuluyorlar. Hayat böyle bir şey hayata imzanızı atmaz damganızı vurmaz iseniz ister istemez tarihin derinliklerinde kaybolup gidiyorsunuz.

İster şair olun, ister yazar olun, ister Karun gibi zengin olun, isterseniz allameyi cihan olsanız da yaşadığınız zaman içerisinde işinizi iyi yapmamışsanız kendinizi sevdirip saydırmamışsanız sizi bekleyen hazin son maalesef unutulmaktır.

Lakin işinizi hem güzel yapmış hem de çevrenizde bir sevgi halesi de meydana getirmişseniz siz elbette ki unutulmayacaksınız. Vefalı insanlar, böyle insanları asla ve asla unutmazlar ve unutturmazlar da.

İşte vakti zamanında Van’da daha bu kadar hastanenin polikliniğin kliniklerin hele hele özel hastanelerin bulunmadığı o dönemde, araç gereç eksikliğine rağmen zamanın hekimleri ellerinden geldikleri kadar hastalarına ilgi gösterdiler. Tıbbın bütün imkanlarını kullanarak hastaları ile hemhal oldular.

Van’da tek bir hastane var onun dışında Askeri Hastane var  başka bir hastane de yok. 1950 den sonraki zaman içinde tabi ki çok doktorlar vazife yaptılar. İşlerini de iyi yapsalar kiminin işlerinde çok süreklilikleri olmadığı gibi bir farkındalık yaratamadılar ve hafızalardan çok çabuk silindiler.

Halk nezdinde hüsnü kabul görmeyince marka olamıyorsunuz ne yazık ki.

Oysa bunun aksini ispat edenler de çıktı. İşte kendisi aslen Mardinli olmasına rağmen 1956 yılında Vana gelip doktorluğa başlayan rahmetli Dr.İzzettin Mungan zamanın kıt ve zor şartlarına rağmen zengin fakir demeden hastalarına  koşuşturup durdu. Zaman geldi ki bizden biri oldu çıktı. Bir Vanlı gibi böyle bir aidiyet duygusuyla yaklaşık 35 yıla yakın bir süre Van da yaşadı ve dertlerimizi paylaştı durdu ve bu gün aramızda değil fakat Van’da bu gün eski doktorlar denince ilk anılan doktor hep İzzettin bey oluyor.

Gel zaman git zaman bu kez Dr. Daim Dirican diye bir çocuk doktoru vana gelince çok sevindik ve bu sevincimizi de  boşa da çıkarmadı o da 35 yıl gibi bir süre Dr. İzettin bey gibi bizden biri olarak o bizi sevdi ve biz de çocuklarımıza gösterdiği hassasiyetten dolayı biz de onu sevdik. Vanlılar olarak onu bağrımıza bastık.

O da Vanlı değildi Tokatlıydı ama hayatını Van’da geçirdi ve İzzettin Bey gibi Vanlı gibi yaşadı ve rahmete gitti. Onu da unutmadık ve bu gün çocuğu olanlar ve ona hasta olarak giden çocuklar ona duacılar.

Çok doktorlar gördük ama unutulmayan sadece en çok anılan iki doktor var anılarda yaşayan o da Dr. İzzettin Mungan ve Dr. Daim Dirican halkın deyişiyle Daim Beg..

Dün geçti bu gün onlar yok ama onlara bakarak diyorum ki acaba yarın Vanlının gönlünde taht kuracak ve yaşadığı zaman içinde sevildiği kadar ölüm Allahın emri emri Hak vaki olduktan sonra hayırla ve saygıyla anılacak şehrimizde kaç doktor var diye merak ettiğimde baktım ki aslen Ağrılı olan ve bizim İzzettin bey ve Daim Beg gibi Vanlılaşmış etrafında haklı bir sevgi çemberi oluşturmuş, kendi sahasında haklı olarak bir ün kazanmış ve her zaman her yerde aranılan istenilen bir göz doktoru olan sevgili Baran Bari İlhan kardeşimiz var.

Ben inanıyorum ki Baran Bari İlhan da  yarınki zamanlarda isminden sitayişle bahsedilecek ve Van’ın tarihinde unutulmayan doktorlar arasında yerini  alacaktır.

Yıl 2015 Babamın gözünden katarakt ameliyatı olması lazım ne yapalım nereye gidelim derken eş dost dediler ki Urartu Göz Merkezi var orada Baran bey diye bir göz doktoru var çok iyidir hiç şaşmayın ona gidin. Bizde gittik peder bey ameliyat oldu hiç sorun yaşamadı ondan sonra bir zaman sonra diğer gözü oda katarak ama hiç şikayet yok.

Gel zaman git zaman Urartu Göz Hastanesi ile bir aşinalık oluştu. Bu kez Rahmetli annemin aralıklı olarak iki gözünde de katarakt olmuştu. Oda iki kez ameliyat geçirdi.

Zaman geçtikçe daha bir yakınlaştık haliyle bu seferde bizim Nadide e hanımda da katarakt zuhur etti derken 3 sene içinde onunda sağ ve sol gözleri ameliyata tabi oldu.

Her geçen sene ister istemez artık biraz da müşteriden ziyada farklı bir dostluk husule geldi. Urartu bize komşu kapısı gibi oldu artık çok rahat gidip geliyorduk.

Sen misin babanı, anneni, hanımını ameliyata götüren senin de gözüne katarakt gelmez mi sandın.

Derken benimde sol göz tam görmeyi kaybetmesin mi!

Eh neticede 16 yıldır buradayız bir ayağımız evde bir ayağımız Urartu Göz de orada da kıymetli doktorlar var ama bizim muhabbetimiz Baran beyle.

Bizde ameliyat masasına  uzandık hocam gözüm sana emanet dedim Allaha şükür bu gün gözlüksüz dergi, kitap, gazete okuyorum.

Bu gün Urartu Göz Hastanesi ile bir aidiyet ve aile bağımız var. Urartu Göz Hastanesi Van için büyük şans olduğu gibi inanın başta da belirttiğim gibi Dr. Baran Bari İlhan Van için büyük bir kazançtır. Değerli olanların değerlerini bilelim ve şifayı başka memleketlerde aramak yerine burnumuzun dibindeki değerlere gözümüzü emanet edelim dostlar.

2015 yılından beri üç kuşak olarak buraya gidip gelen Kayaçelebi ailesi olarak Urartu Göz Hastanesinin kıymetli ve hatırşinas  hekimlerine ve Baran Bari İlhana ehliyetinden ve liyakatinden ötürü  minnettarız.

Dr. Baran Bari İlhan İnanın o da İzzettin bey ve Daim Beg gibi yarın Van’ın tarihine geçecek değerli bir Göz Doktorumuzdur.

İyi ki varsın Urartu Göz  Hastanesi

İyi ki varsın kadim dost Dr. Baran bari İlhan kardeşim.

Yarın sende Van tarihinde efsane bir doktor olarak anılacaksın bundan hiç şüphen olmasın.

Vanlının gözü hep size emanet.

Yazarın Diğer Yazıları