Ümit Kayaçelebi

Çağlari Divanı ve Mehmet Akçay

Ümit Kayaçelebi

Kâr zarar demedim yaptım ticaret

Âşıklıkta imiş meğer maharet

Bir tek onda gördüm gerçek adalet

Ölmeye zorladım kendi kendimi

Aşık Çağlari

Bizim aşık dostumuz sevgili Halk aşığı Çağlari öyle demiş ve gerçekten de doğru demiş. Yeni çıkan kitabı Çağlari Divanın da bizim kadim dostumuz Mehmet Akçay “Kendi kendimi” adlı şiirinde kendi kendine böyle sitemde bulunmuş.

Aşık Çağlari mahlası adı altında senelerden beri çalıp söyleyen Mehmet Akçay Benim çocukluk arkadaşım, top arkadaşım, sinema arkadaşımdı ancak seneler sonra ben Halk Şairi o da halk aşığı olarak bir araya geldik. Seneler beni halk şairi kılarken onu da halk aşığı yapmıştı.

Yıllar sonra Aşıklık geleneğini yaşatma adına açtığı aşıklar kahvesinde Aşık Celali, Dertli Kâzım ile uzun yıllar birlikte proğram yaptık. Onlar çalıp söyleyip atışma yaparken ben de halk şairi olarak onlarla birlikte oldum.

Çok güzel günlerimiz oldu, çok güzel insanlarla sanatçılarla bir araya geldik ve Van Halkı uzun zaman bizleri zevkle ve keyifle takip ederek dinlediler.

Gel gör bir zaman sonra ekonomik şartlar ağırlaşınca aşık dostumuz aşıklar kahvesini kapatmak zorunda kaldı. Van’da belediyeler ve diğer kurumlar destek vermeyince bu işe ister istemez son vermek zorunda kalındı.

Bu gün yine bu işe biri veya birileri el atarsa inşallah aşıklık geleneğini yaşatma adına aşıklar kahvesi ihya edilirse bu Van için büyük bir kazanç olur.

Bu konuda verilen vaatler var inşallah gerçekleşirse Mehmet Akçay, Dertli Kazım ben ve diğer gönül dostlarımızla kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Bu arada Mehmet Akçay kardeşimiz yıllar evvel çıkardığı şiir kitabına bir ikincisini kattı. Çağlari Divanı 112 sayfadan ibaret olup Değerli dostlarımız Van Şair ve Yazarlar Birliğinin kıymetli mensupları Yaşar Adıyaman ve Leyla Engin’in kurdukları Simer Yayınevi tarafından basıldı.

Dolayısıyla kendilerine de bu sundukları katkı dolayısıyla teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onlarda bizim gibi sanatçı olmaları itibariyle değil Mehmet Akçay Van’da ki bir çok şair ve yazar kardeşimizin şiir veya farklı eserlerini basma konusunda yardımlarını esirgemiyorlar.

Yıllar sonra bir kısım şiirlerini Çağlari Divanı adlı kitabında bir araya getiren Aşık Mehmet Akçay kardeşimi yürekten kutluyor ve tebrik ederken onun kitabında yer alan bir şiirini de size sunmak istiyorum.

Kelamın kalemin daim olsun Çağlari gardaşım.

NEDİR GAYENİZ

Şunu yaptım bunu aldım diyenler

Siz neye yararsız nedir gayeniz

Ondan bundan çalıp beleş yiyenler

Siz neye yararsız nedir gayeniz.

**

Dava edip davanıza küsersiz

Rüzgâr olup sağa sola esersiz

Yüzünüz döküp surat asarsız

Siz neye yararsız nedir gayeniz.

**

Ukalalık sizce olur mu bilim

Çalışmadan nasıl alınır ilim

İşiniz gücünüz şeytanla film

Siz neye yararsız nedir gayeniz.

**

Dertlerin üstüne dertler eklersiz

Doğru yolu gider iken teklersiz

Bir de saygı sevgi hürmet beklersiz

Siz neye yararsız nedir gayeniz.

**

Âşık Çağlari’yim bir yüzüm gülsün

Akan göz yaşımı dost yaren silsin

Özünü bilmeyen Hakkı ne bilsin

Siz neye yararsız nedir gayeniz

Yorumlar 1
Mehmet Akçay 15 Ekim 2022 19:45

Aziz ve değerli dosttum çok teşekkürler Allah razı olsun inşallah emeğine yüreğine gönlüne sağlık üstad ilhamın daim olsun inşallah sag ol var ol hayırlı akşamlar

Yazarın Diğer Yazıları