Serpil Teker

Kadınlar yoruluyor, yıpranıyor

Serpil Teker

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.

Tüm kadınların Kadınlar Günü'nü kutuluyorum.

 Ama unutmuyoruz.

 Evladını kaybeden, şiddete uğrayan, hayatı zindana dönen hemcinslerimiz var.

Ailenin yükünü sırtlayıp kendisini feda eden kadınlarımız var.

 Mülteci, göçmen, evsiz yurtsuz kadınlar var.  Derdini anlatamayan,  engelli, ötekileştirilen kadınlar var.  Çocuk yaşta zorla evlendirilen çocuk-kadınlar var.  Hayatında yüzü gülmemiş kederle bir ömür sürerek erken çağda yaşlanan kadınlarımız var.  Gözyaşları ırmak olan, derdine derman bulamayan kadınlarımız var. Emekçi kadınlar var.. Kader kurbanı kadınlar var. İstismar edilen, sömürülen kadınlar var. Emekleri çalınan kadınlar var.  İşe, aşa, paraya, ilgiye, sevgiye ihtiyacı olan kadınlar var. 

 Varda var.

Kadın olmak zordur.

Kadınlık sabır, emek, fedakârlık gerektiriyor.

 Kadınlar kimi zaman gülerken ağlarlar, kimi zamanda ağlarken güler.

Her kadının kitaplar dolusu hikâyesi var.

Kadınlar Günü bugün o nedenle farklı bir konu üzerinde konuşalım.

Kadınların kendi aralarında da tartışmaları var.

Çalışan kadın mı, ev kadınımı daha çok yorulur tartışması gibi. 

Bu konuda kadınlar bakın ne demiş:

-"Ben ev hanımıyım evde iş hiç bitmiyor Ama çalışınca daha yorucu bence hem iş hem evin işi birde çocuk olunca yorucu bence. Ekonomik açıdan çalışmak daha iyi tabiki."

-"Şimdi sabah 08.00 de kalkıyorum, güzelce kahvaltı hazırlıyorum. Oğlumun karnını doyuruyorum ve bakıcısı geliyor. Oona emanet ediyorum babamızı hazırlıyorum ve beraber hooop iş yerimdeyim.

İş yerinde işleri toparla,gelen insanları ağırla onlarla konuş,ay sonu ödemelerini hazırla,faturalar,

bu arada akşama ne yapsam derdi....ve böyle uzayıp gider akşam saat 18.00 ve ben evimdeyim.

Hemen yemeği yapıyorum evi toparlıyorum, süpürge, toz vs vs.

Akşam bulaşıklar yıkanmış hemen onları yerleştir, çamaşırlar yıkanmış hemen asayım kırışmadan...

Yemek pişmiş sofrayı hazırlayayım....

Kociş geldi yemekleri servis yap..

Yemek yedik haydeee mutfağa.

Çıkan bulaşıklar makineye.

Hade bir çay koyalımda içelim..

Saat 21.00 oldu.

Çay içtik, azıcıkda dinlenelim yoo olmaz oğluş oynamak istiyor.

Azıcıkda onunla oynayalım, hadi oğlum yatağa yatırdık oğluşu,azıcık sohbet hopppppp artık bizde yatağaaa.

İkiside eşit bence yorulmak açısındanama hem çalışıp hemde ev hanımı olan bayanlar 2 kat daha fazla yoruluyor"

-"Tabiki çalışan kadın. Biz hem evde hemde işte yoruluyoruz"

 Bir başka kadın farklı şeyler den söz etmiş.

-"Ben bir zamanlar çalışan bir kadındım.6-7 sene çalıştım. Üstelik bankacıydım. Yani çok yoğundum. Kızım küçüktü. Herşeyim düzenliydi ve işlerim hemen biterdi. Şimdi evdeyim. Kızım 10 oğlum 2 yaşında. Hiç işim bitmiyor. Dönüp dolaşıp aynı işler... Ben şimdi daha çok yoruluyorum kısacası. Çalıştığım günleri özlüyorum. Daha bakımlı daha sosyaldim üstelik…"

-"Öncelikle şunu söyleyeyim çalışan kadın derken okumuş ve çalıştığı yerde bir konum elde etmiş bayanlardan bahsediyorum.

-"Çalışan bayan seninle beraber sabahın köründe kalkıp işe gitmeyi o psikolojiyi bilir.Para nasıl kazanılıyor bilir.İş stresini bilir."

-"Ev kadınları sabah ya kalkar ya kalkmaz erkeği işe gönderince yatar onbire kadar uyku patlatır saat onikide kahvaltı patlatır çıkar sokağa iki üçe kadar dedikodu patlatır. Yetmeeeeeez!!! kocasının verebildiği parayı da ikindi vakti AVM ye yapıştırır döner eve.Erkek işten gelince de ayyy canııım bugün çok yoruldum bişiycikler yapamadım atıştırıver şurdan bişeyler hem kilo almazsın ağır yemekler yiyip de."

-"Allah boşluk vermesin ev kadını evde boşluktan napacağını şaşırır.Buzdolabını mideye mi indirsem komşunun kızına koca mı bulsam indirimlere mi baksam bi cilve yapsamda geceleyin eşyalarımı yeniletsem.iş yok güç yok stres yok ömrü boyunca erkeğinin ömrünü törpüler.Benden uyarması"

"Ben ev hanımı olmak istiyorum artık..çalışmak istemiyorum..sabah eşim işe gitsin azdaha uyuyayım..offf.."

-"Çalışan kadınlara çok saygı duyuyorum, iş hayatından sonra bir de evde çalışmak öyle herkesin harcı değildir, ancak evlenirsem çalışmayan kadın isterim, eve gittiğimde kapıyı açsın, terliğimi hazırlasın, güleryüzlü "bir hoşgeldin" öpücüğü kondursun yanağıma... Evde sıcak yemek kokusu olsun. Kısacası kendimi özel hmek istiyorum."

-"Akşam vaktine ev işini yemeği sıkıştırmaya çalışan bir yandan kocası ve çocuğuyla evin ekonomisiyle ilgilenmeye uğraşan, evde kısrı döngü içinde yıpranan ev kadını da vardır."

Kadınların kendi değerlerinin ve potansiyellerinin farkında olmaları için kolları sıvadıklarını belirten Hayat Kimya Ev Bakım Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Gülhan Eğilmez bu konuda şunları söylüyor" Kadının evdeki sorumluluğu gerçekten çok fazla. Kadın en çok evi temizleme, yemek yapma ve çocuğun bakımı hususunda üzerine sorumluluk alıyor. Bu oran 77. İster ev kadını ister çalışan kadın olsun, kadınlar en çok emeği ev işlerine harcıyorlar."

Çalışan da ev kadını da saygıdeğerdir. İkisi de yoruluyor, yıpranıyor bence

Sevgiyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları