Şahin Akçap

Kekik tepesi

Şahin Akçap

Toprakkale Dağına bakan tepeliklerden biriydi Kekik Tepesi.

Yazın henüz kavuran sıcakları başlamadan önce rüzgârın tohumlarını katıp önüne getirdiği o yükseltide öbek öbek kekik otu yetişir, çoluk çocuk toplamadığımız o kekikleri evlerin misafir odasına serilen gazeteler üzerinde kuruttuktan sonra kavanozlara koyup, yılın üçte ikisini oluşturan kış mevsiminde sobaların üzerinden eksik olmayan isli demliklerde kaynatıp demlenmeye bırakırdık.

Kekik otu içinde timol bulunur. Kimyasal değeriyle mikroplara karşı koyan bu madde en çok kekik otunda mevcuttur. Onun içindir ki kekikli yemekler ve kekik ile sırmo otunun harmanlanıp katıldığı peynirler kolayca çürüyüp bozulmaz.

Van'ın Vali Mithatbey Mahallesi sınırları içinde olan Kekik Tepesi zaman içinde yok edildi. Oysa o tepe hem şifalı otların tepesiydi hem de çocukların kar kış mevsiminde kızak kaydığı tepe. Mahallenin çocuklarının övündüğü Kekik Tepesine başka mahallelerden kaymak için gelen çocuklar o yükseltide kızaklarının hızını kontrol edemez, sağa sola savrularak düşüp yaralanırlardı. Onlar için Kekik Tepesi ölüm tepesi gibiydi.

Aradan onca yıl geçtikten sonra öğretmenliğimizin üçüncü adresi Antalya Elmalı'ya göç ettiğimizde kekiğin sadece Van'a özgü olmadığını anladım. Çünkü yarenlik ettiğim köyün yaşlılarının ceketlerinin kibrit cebinde minik esans şişeleri içinde kekik yağı taşıyorlardı. Hapşırdıklarında, en küçük soğuk algınlığında minik bir şeker parçacığına damlattıkları kekiği ağızlarına atıp önlem alıyorlar, vücutlarının bağışıklık sistemine katkı sağlıyorlardı. Doğu Anadolu Bölgesindeki minik yapraklı kekik otları Akdeniz ikliminde farklılık gösteriyor ve yaprakları ile sapları daha büyük oluyordu.

Kış günlerini yaşıyoruz…

Her yer kar ve buz…

Karın ve buzun olmadığı yerlerde bile zemheri soğuklar egemen.

Kar ve kışı resimlerde, filmlerde gören Ortadoğu Ülkelerinin insanları bile bu yıl karla tanışır oldu.

Türkiye'nin en sıcak bölgelerinde bile günlerdir sıcaklık eksi derecelerde seyrediyor.

Doğadaki canlıların türleri yok olmasın diye çevre faktörünü ön planda tutan yöneticilerce doğaya yiyecekler bırakılıyor.

Hazır sırası gelmişken derim ki… Soğuk kış günlerinde tarçının, zencefilin, ıhlamurun, ada çayının yanından kekik otunu da ayırmayın. Bir tutam kekik ve nane ile yarım kesilmiş limonu da ilave ederek bir cezve içinde kaynattınız mı, antibiyotiğin pabucunu dama attınız demektir.

Yazarın Diğer Yazıları