Şahin Akçap

Devamsız öğrenciler için lütfen dikkat!

Şahin Akçap

Yeni eğitim yılının üçüncü ayına girdik. 
Üçüncü ay artık sınavlara başlangıç aydır. Birinci dönemin yoğunlaştığı, öğrencilerin görev sorumluluklarının ağırlaştığı bu ayda; okul idarelerinin, öğretmenlerin ve en çok da velilerin dikkatli olması gerekir.
Öğrenciler sıkıştığı derslere isteksizlik gösterdiği anda okuldan kaçma çareleri ararlar. Önce geç kalmalar, sonra izin istemeler ve derken okul yerine farklı ortamlara yönelme istekleri çoğalır. Derslerden kaçan öğrencilerin sığındıkları mekânların en başında internet salonları gelir. Günün hangi saati olursa olsun o mekânlarda mutlaka öğrencilerle karşılaşabilirsiniz.
Okul idareleri günlük devamsızlıkları e okul ortamında takip ederler. Sistem mükemmeldir. Geç kalan, okula gelmeyen öğrenciler günlük devamsızlık kayıtlarında belli olur. Ve sistem devamsız öğrencilerin velilerine üç ayrı zaman dilimlerinde devamsızlık mektupları oluşturur. Bu devamsızlık mektupları posta kanalıyla velilere ulaştırılır. Devamsızlık yirmi güne ulaştığı zaman okul idaresi öğrenciyi okula verilen adreste yoklar. Ve muhtarlıklara o öğrencilerle ilgili yazılar yazar. Alınan yanıtlar olumsuzsa durum Milli Eğitim Müdürlüklerine eldeki belgeler ışığında sunulur ve devamsız öğrencinin akıbeti öğrenilir.
Bazı öğrenciler devamsızlık mektupları aile velilerine ulaşmasın diye posta kutularını yoklar ve gelen mektupları yok ederler. Bu durumun değerlendirmesini yapan okul idareleri eldeki mevcut adreslere bir idareci başkanlığında öğretmen gönderir. Kayıtta bulunan adresten devamsız öğrenciler soruşturulur.
Sistem ne kadar mükemmel olursa olsun kronikleşmiş devamsızlıklar yaratan öğrencilerin velileriyle sıkça görüşülür, okula davet edilir, sosyal ve ekonomik bir sorun, öğrenciyi engelleyen okul içi bir tavır varsa ortaya çıkarılır.
Bütün bunların olmaması için öğrenci velilerinin haftada bir olamasa da on günde bir okul ve öğretmen ziyaretleri yapmalıdır. Evinde ve iş yerinde varsa interneti, çocuğunun okul numarası veya vatandaşlık numarasıyla sisteme girerek devam ve devamsızlık durumunu kontrol etmelidir.
Ayrıca öğretmen ve öğrenci arasında da sorunlar yaşanabilir. İşte o zaman başvuru yeri okul rehberlik birimidir.
Çocuklarımızın aile içi, çevre ve okulda mutlu olup olmadığını araştırmak, gözlemek ve izlemek biz velilerin hakkıdır. Hazır bu kadar çağdaş olanaklarda sunulmuşsa bize sorunsuz bir eğitim süreci için çocuklarımızla kol kola, el ele olmalı:
"Saldım çayıra Mevla'm kayıra." Aymazlığından uzak durmalıyız.
Yarından tezi yok velilerimizi, öğrencilerinin devam ve devamsızlık durumunu gözlemlemeye ve izlemeye davet ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları