Şahin Akçap

Çalıkuşu

Şahin Akçap

Reşat Nuri Güntekin’in klasikleşmiş yapıtı Çalıkuşu ilk defa beyaz perdeye yansıtıldığında Türkan Şoray giderek parlayan yıldızını daha da büyütmüş ve bir başucu kitabı olan Çalıkuşu romanı usta oyunculuğuyla yeniden gündeme gelmişti. O filmden sonra öğretmenlik mesleğine ilgi çığ gibi büyümüştü.

Uzun süre sonra da Aydan Şener’in başrolünü oynadığı Çalıkuşu televizyon dizisi olarak ekranlara getirilmiş ve izlenme oranı yüksek dizler arasında ilk sıraya yerleşmişti.

Çok güzel mesajlar veren eser şimdi de Fahriye Evcen ile Burak Özçivit’in başrollerinde yeniden dizi olarak çekilip, televizyon izleyicisiyle buluşturuldu.

Çalıkuşu romanının Feride’sinin İstanbul’da geçen hercai günlerinin ardından bir taşra kasabasının uzak bir köyüne öğretmen olarak tayininden sonraki idealist görevi Reşat Nuri Güntekin’in okura iletmek istediği mesajlarla yüklüdür. Bir kenarda kalmış Anadolu köy ve kasabalarına aydınlık götürecek insan öğretmendir. Halkıyla yürek yüreğe vererek kara cahilliğe göğüs gerecek öğretmen biçimini de Feride’nin üzerinde odaklaştırmıştır.

Bu günlerde televizyon dizisi olarak yayınlanan Çalıkuşu’nu ailelerin bir arada izlemesini öneririm. Hele kafaya öğretmenlik idealini koymuş gençlerimiz için Çalıkuşu romanının okunması ve televizyon dizisinin izlenmesi öğretmenlik mesleğine karşı duydukları ilgiyi ve heyecanı çoğaltacaktır.

Acaba diyorum, Çalıkuşu romanı öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinde genç öğretmen adaylarına yeterli olarak tanıtılıyor mu? Hani bir anket yapılsa ve öğretmen adaylarına:”Çalıkuşu romanını kim yazdı, okudunuz mu?” Veya: “Öğretmenliği meslek edinmenize Çalıkuşu romanının etkisi oldu mu?” Sorusu sorulsa kaç olumlu yanıt alınır? Doğrusu çok merak ediyorum…

Sözün özü… Reşat Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü romanından sonra Çalıkuşu romanının da yeniden ve idealizm ruhuna Fatiha okunduğu bir süreçte bir televizyon dizisi olarak ekranlara getirilmesini sevinçle karşılıyor ve ilk bölümlerini izlediğim dizinin yapımcılarına, yönetmenine, teknik ekibine ve tüm oyuncularına gösterdikleri üstün performanslarından dolayı alkışlarımı gönderiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları