Veysel Selen

İsmet İnönü'yü Anarken

Veysel Selen

Yaşadığım yerde, İsmet İnönü'yü anma etkinliği vardı. Etkinlikte anlatılanlar,  tarihimizde böylesine övünebileceğimiz insanların var olduğunu göstermesi açısından, ders gibiydi.

Gerçi, bilinen tarihiyle 2500 senelik bu uzun tarihi sürecimizde, devlet adamı diyebileceğimiz nitelikte çok yöneticimiz olmuştur, saymakla bitmez. Ancak İsmet İnönü'nün hepsinden farklı ve imrenilecek bir demokrat tavrı var ki, bu gücü elinde bulunduranlar'da, pek alıştığımız bir tavır değil.

 Milli Şef iken, sözünün üstüne söz söylenemezken, tek ve mutlak güçken, demokratik seçimlere izin vermesi, hiç bir manipülasyon, hile, çatışma yaşatmadan seçimleri gerçekleştirmesi ve çoğunluğu alan partiye, Demokrat Parti'ye (D.P) kendi eliyle iktidarı, gücü teslim etmesi.

Bu tavır, demokrasinin henüz tüm ayrıntılarıyla bilinmediği, 1950 tarihi itibariyle, tarihe altın harflerle yazılacak bir tavırdır.

Hakkında 30 küsur kitap yayınlanması boşuna değildir. Ne güzel anlatır Şevket Süreyya Aydemir 3 ciltlik İkinci Adam kitabında İsmet İnönü'yü. O İsmet İnönü ki Şevket Süreyya ve "Kadro Hareke"nin hazırladığı kalkınma programını reddetmesine karşın. Zaman zaman ters düşmeleri Şevket Süreyya'yı objektif bakmaktan alıkoymaz.

İnönü deyince akla, denge, sabır, izan, vicdan, sevgi gelir. Bu özelliklerinin örnekleriyle doludur yaşamı. Alın Kurtuluş Savaşı sırasında hainlik yapan Ali Kemal'in oğlu, önünü kesmiyor aksine, "babaların günahından, oğullar sorumlu tutulamaz" diyerek, hariciyemize Zeki Kuneralp'ı kazandırıyor.

 Sabrına örnek, fıkra diye anlatılır, Kahire Konferansında Churchill, Stalin, İnönü havuz başında kahve içerken, havuzdaki balıkları yakalama mevzu açılır. Stalin tabancasını çeker ateş ederek balık avlamayı tercih eder, Churchill, oltasını isteyerek balık avlamayı yeğler, İnönü ise kahve fincanıyla havuzun suyunu boşaltmaya başlar. Sorarlar "ne yapıyorsun" diye, cevabı sabrın şahikasıdır. "Stalin'e sen ateş ederek tabancandaki kurşunlar kadar balık avlarsın, Churchill'e sen oltayla aptal balıkları avlarsın" der, "oysa ben sabırla havuzu boşaltıp bir, beş, on değil tüm balıkları avlarım" demiş.

Sevgi doludur, ülkeyi 2. Dünya Savaşı'na büyük bir politik akılla sokmayarak, ülke çocuklarını babasız bırakmamıştır.

Dengeleri gözeten biridir, Kıbrıs'a uçak gönderdiği için tehdit mektubu gönderen, ABD başkanı Lyondon Johnson'a verdiği cevaptır. "Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye o dünyada yerini alır"

Bir kez daha tarihimizdeki büyük devlet adamlarını, kötü yönetilen ülkemize hatırlatalım, örneğin, Fatih Sultan Mehmet'i, 3. Selim'i, 2. Mahmut'u, Sultan Abdülaziz'i, Sultan Abdülmecit'i, 2. Abdülhamit'i  ve tabi ki en büyük Türk ATATÜRK'ü, İsmet İnönü'yü.

İyi ki olmuşsunuz.

Yazarın Diğer Yazıları