Nedim İlikçi

VAN ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİ

Nedim İlikçi

Değerli okurlar; M.Ö. 535-475 yıllarında Efes’te yaşamış filozof Herakleitos “hayatta değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” der. Hakikaten doğa ve onun bir parçası olan insan her an değişmekte ve adeta yeniden var olmaktadır. Böylesine hızlı değişim sürecinde insan ile beraber sahip olduğu kültürel değerlerin de değiştiği muhakkaktır. Ancak insanoğlu hem geçmişini, hem anını, hem de geleceğini bir araya cem ederek yaşamaya çalışan bir varlıktır. Geçmişi düşünür dersler çıkarmaya çalışır. Geleceği düşünür planlar yapar, tedbirler alır. Geçmişin bilgisi ve geleceğin planlamasını birleştirip, edindiği bilgi ile şimdiyi en kusursuz yaşamanın telaşı içinde bulunur. Şimdiyi doğru yaşamanın yolunun geçmişte yaşananlardan sağlıklı dersler çıkarmaktan geçtiğini hatırdan çıkarmamalıyız. Bu gün yaşadığımız kültürel değerlerimizin, geçmişinin ve tarihi seyrinin olduğunu bilmeliyiz. Geçmişin yaşanmışlıklarını, duygu ve bilgilerini, kısacası kültürel değerlerini günümüze taşımanın hamillerinin; şarkılarımız, türkülerimiz, efsanelerimiz, menkıbelerimiz, destanlarımız, romanlarımız, hikâyelerimiz, masallarımız ve şiirlerimiz olduğunu bilmeliyiz. Bugün tarihi seyir içinde doğru yerde durabilmemiz için bu kültürel değer taşıyıcılarımızı incelememiz, bilgiler edinmemiz gerektiğini önermek istiyorum.

Bu hafta sizlere “Van Şiirleri Antolojisi” isimli kitabı tanıtmaya çalışacağım. Bu kitapta Van hakkında şiir yazmış ve Van’ımızın çeşitli kültürel yönlerini ve yaşanmışlıklarını konu almış yüz on şairimizin biyografisini ve şiirlerini bulacaksınız. Her bir biyografinin hayatımıza örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Her bir şiirin Van’ımızın yaşanmışlıklarını sizlere yeniden hatırlatacağına inanıyorum.

Şiir antolojisi bir konu hakkında yazılmış en seçkin şiirlerin bir araya getirilmesi sonucu oluşan eserlerdir. Antolojide yer alan şiirler antolojiyi hazırlayanın belirlemesi ile oluşur. Bu kitapta Van ile ilgili yazılmış en seçkin şiirlerin yer aldığını söyleyebilirim.

Kitapta yakın zamanda yaşamış olduğumuz 2011 deprem felaketini konu edinmiş olan Orhan Güleşçe Hocamızın yazdığı “Güzel Van” isimli şiirden üç kıtayı sizlerle paylaşmak istiyorum:”/Zelzele salladı boynum büküldü,/ Bu ne haldir, sana noldu güzel Van./Gök çatladı yer yerinden söküldü,/Bağında güllerin soldu güzel Van//Viran olmuş, vurgun yemiş her yerin,/Hayat dolu hey gidi o günlerin./Anlatılmaz bu gün yaran çok derin,/Kimler saçlarını yoldu güzel Van.//Toprağa gömüldü binlerce hane,/Yıkıldı binalar, kaldı virane./Evladın yitiren oldu divane,/İnsanların yetim kaldı güzel Van///” diye devam ediyor….

Kitaptaki şiirinde, 2011  depremi sonucunda Van’dan göç etmek zorunda kalan Vanlıları anlatan Şair Nazmi Saracoğlu, bu yazıya ancak üç kıtasını alabildiğim “Ben Gidiyorum” isimli şiirinde, göç etmek zorunda kalan Vanlıların göç sebeplerine tercüman oluyor:”/Evimi barkımı arkamda koyup,/Bir meçhule doğru ben gidiyorum./Kınamasın kimse beni, demesin ayıp,/Van’ımı terk edip ben gidiyorum.//Çocuklar okul ister, okul kalmamış,/Korkudan titriyorlar, moral kalmamış./Sıra yok, öğretmen yok, kimse kalmamış,/Cahil kalmasınlar diye ben gidiyorum.//Üşüyor balalarım her gün ayazda,/Anaları gözü yaşlı, daim niyazda./Umudumuz aylar sonra gelecek yazda,/Balam donmasın diye, ben gidiyorum.///diyor ve devam ediyor…..

Kitapta, kendisini rahmetle andığım ve hayattayken Van ile ilgili birçok projede beraber çalışma imkânı bulduğum Fevzi Leventoğlu Hocamın  “Keleğim Yana Gider” isimli şiirini de siz okuyucularla paylaşmak istiyorum:”Keleğim yana gider,/Döner de Van’a gider,/Felek evin yıkılsın, Yolum virana gider.//Su gelir meste gider,/Dolanır dosta gider,/Keleğim daşa vurdu,/Yüreğim hasta gider.///

“Şiirlerle Van Antolojisi” kitabı Van İl Müftülüğünde İmam Hatip olarak görev yapan Adnan Özkan Hocamız tarafından derlenmiş. Van Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığı Yayınlarından Mart 2018 tarihinde piyasaya çıkmış. Van hakkında yazılmış yüz on şiiri ve şairlerinin biyografilerini ihtiva etmektedir. Kitabın baskısı Doğu Anadolu Matbaacılık İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Van’da yapılmıştır ve 294 sayfadan ibarettir. Van’ımızın tarihi ve kültürel seyrini şiirlerle takip etmek isteyen herkesin bu kitabı okumasını ve kütüphanesinde bulundurmasını tavsiye ediyorum. Kalın sağlıcakla….

Yazarın Diğer Yazıları