İkram Kali

Van’da yaşayanlar insan değil mi?

İkram Kali

Ak Parti Genel Başkanı, Başbakan Ahmet Davutoğlu meydanları, salonları gezdikçe kitlelerle  buluştukça  muhalefeti tahrik eden, tipik siyasi lider dili ve üslubu kullanmaya başladı.  Oysa  akademisyen  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dili, üslubu bu değildi. Önceleri  daha çok diplomatik, uzlaşmacı, incitmeyen bir dil kullanıyordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu en son partisinin grup toplantısında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kastederek, "Meydan okuyorum cesaretin varsa Tunceli'ye gidersin" dedi. Tunceli’yi ziyaret eden MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi bu kez  sert sözlerle eleştirerek, Bahçeli’ye "Hakkâri’de de bekliyoruz sizi, Van’da da bekliyoruz, Bitlis’te de Bingöl’e de bekliyoruz" dedi.

Başbakan Bahçeli’ye  meydan okudu, ama  sözü  Vanlılara dokundu. İnsanların Kimyası Bozuldu.

Davutoğlu Van, Hakkari üzerinden siyasi  rakibine meydan okurken sözün nereye gittiğini,  bölgede yaşayan insanlar üzerinde nasıl bir olumsuz psikolojik etki yarattığını öngörseydi o cümleyi kullanmazdı.  Ülkenin farklı kentlerinden gelen gencecik doktor, öğretmen, asker, polis ve memurun bu bölgede cesaretle  görev yaptığı, Kürt, Türk, Çerkes, Arap, Laz insanların en  zor  koşullara  rağmen cesaretle yaşadığı ve  memleketlerini terketmediği unutuluyor.

“Cesaretin varsa” ne demektir.

Bir ülkenin Başbakanı  bunu  söyler mi? Davutoğlu’nun siyasi rakiplerini bu şekilde cesaret sınavına tabi tutması yanlıştır. Siyaset için herşey mubah olmamalı. Eğer ki ülkemizde  HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Trabzon’a, Yozgat’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Diyarbakır’a Van’a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Hakkâri’ye rahat gidemiyorsa bunun sorumluluğu günahı Başbakan Davutoğlu’na ve Ak Parti hükümetlerine aittir.

Başbakan Davutoğlu’nun  insanlarımızı üzen, düşündüren sözleri üzerine  bir tek meslek odası, sivil toplum kuruluşu bu tarz siyasi meydan okumanın,  kışkırtmanın olumsuzluğunu dile getirme yürekliliğini,  zahmetini gösteremedi. ” Siz ne dediğinizin farkında mısınız? Van’da yaşayanlar insan değil mi? Burayı nasıl  görüyorsunuz? ” diyemediler.

Pazar günü Van’a gelecek olan Başbakan, Davutoğlu’na birilerinin bu tarz siyasi konuşmaların, polemiklerin tehlikeli, üzücü olduğunu aktarması gerekir.

Başbakan müjde verecek mi?

Başbakan Ahmet  Davutoğlu   pazar  günü  katılacağı Ak Parti   5  Olağan İl  Kongresinde çözüm süreci, kardeşlik,  bölge  ekonomisi, son  siyasi  gelişmeler, 2015 seçimleri yanında  Van’ı  ilgilendiren birkaç  konuya  vurgu yapması  bekleniyor. Bunun yanı   sıra Tuşba ilçesinin   sınırlarının  Sıhke  Caddesinin İskele  Caddesi tarafını içine  alarak  5  Yol’a  kadar  genişletildiğini  açıklayabilir.   Ak Parti Van’da 2015  Milletvekili Genel Seçimleri  çalışmaları startı verilecek.

Engelli kimdir?

Engelli fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireyler midir, yoksa yanlışları, hataları, gerçekleri görmeyenler midir?

Engelliler Günü Van’da da kutlandı.

 Etkinlikler  ve  hoş mesajların yanında geç kalmış içi boş mesajlarda yayınlandı. Görme engelliler için kötü işçilikle kaldırımlara döşenen  direklerle  son bulan hiç bir işe yaramayan sarı yürüme bantlarının ayıplı fotoğrafları güne damgasını vurdu.

Engelliler yeterli eğitim alabiliyorlar mı? Engelliler için tasarlanmış parklarımız var mı? Engelliler toplu ulaşım araçlarından yararlanabiliyorlar mı? Engelliler sosyal yaşama yeterince katılabiliyorlar mı? Kent mimarisinde engelliler için gerekli her şey düşünülmüş mü? Özel iş yerlerinde de engelliler istihdam ediliyor mu? Çocuk, kadın ve yaşlı engelliler bu kentte yaşamaktan mutlular mı? Engelliler için plan, proje ve sürdürülebilir çalışmalarınız var mı?

 Bunlara vicdanen “evet” diyorsanız yayınladığınız kutlama mesajınızın gerçekten anlamı var. “Hayır” diyorsanız mesajınızın hiçbir anlamı yoktur.

Kadın Hakları Günü

 Dünyanın  dört bir köşesinde şiddet  gören,  acımasızca boğazlanarak katledilen,  sömürülen, ezilen,  yasal hakları  gaspedilen, sosyoekonomik  sorunları  olan  kadınlar var.  

Bugün Kadın Hakları Günü’dür

Dün  bugünkü  Kadın Hakları Günü’nün ruhuna   tamda  uygun düşen,  Vali Aydın Nezih Doğan'ın katılımıyla Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Tanıtım Toplantısı  yapıldı. Proje  Van Valiliği ve AB tarafından yürütülüyor. Hibe Programının genel amacı; yerinden olmuş kişilerin kent yaşamına entegrasyonuna ve bu kişileri yerinden olmuşluk psikolojisinden uzaklaştırmaya yönelik tekrarlanabilir hizmet sunum modelleri oluşturmak ve uygulamak amacıyla yerel kapasite oluşturmak. Proje  girişimcilik ruhu olan   insan eliyle  ve doğal nedenlerle yerinden olmuş  kadınları desteklemeyi hedefliyor. Projelerde sağlanacak hibe en az 5.000 Euro en fazla 15.000 Euro olarak belirlenmiş. Ekim ayında başlayan proje  teklifleri  10 Kasım günü son buldu.

Van ilimizde gerçekleştirilecek pilot uygulamalar vasıtasıyla, proje, Türkiye’deki yerinden olmuş kişilere yönelik sistematik, doğru yapılandırılmış ve kurumsallaştırılmış uygulamaları başlatmayı da amaçlıyor.  Anlayacağınız Van’ın  proje başarısı diğer illere  örnek  olacak. Konuşmacıların tamamı  projenin başarıya  ulaşacağını  kaydettiler.

Ancak  bu denli önemli  toplantıya  katılan 150   kişi   arasında  yalnızca 15 kadın olması  ilginçti. Bunlardan 5  kadında yetkili ve  görevlilerdi. Kadınları  önemseyen, kadınların girişimcilik  ruhunu  cesaretlendiren kadınlara hak verilen bir   toplantıda  kadınlar  yoktu!

 Kafamıza  sıçıyorlar

 

İki emekli parkta güvercinlere yem atıyorlardı.
Birinci ihtiyar ''şu güvercinlere ne zaman yem atsam siyasetçileri hatırlıyorum'' dedi.
diğer ihtiyar ''neden?'' diye sorunca ekledi; “Yerde dolaşırlarken elimizden yiyorlar, havalanınca kafamıza sıçıyorlar.”    

Yazarın Diğer Yazıları