İkram Kali

Van Gölü Film Festivali 3 Yaşında

İkram Kali

Uluslararası Van Gölü Film Festivali 23 Eylül 2014 Çarşamba günü kokteyl ile başladı. Festival 29 Eylül Pazartesi son bulacak. 5 gün sürecek festival 3 yaşına giriyor. Bajar Kültür Sanat Danışmanlığı'nın düzenlediği 3. Uluslararası Van Gölü Festival kapsamında Sinema Ödülleri de var. Uluslararası Van Gölü Film Festivali bu yılda birçok sanatçıyı konuk edecek. Sinemaseverler sanatçılarla buluşup,  festival kapsamında film gösterimlerine ve diğer etkinliklere katılabilecek.  

Festivalin, sinemaya katkısı ve halkı sinemayla/sinemacıyla buluşturması yanında Van'ın tanıtımına, sanat yaşamına da katı sağlayacağına inanıyorum

Festivale bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Sanayi ve Ticaret Odası, Van Vakfı ve Elite World Hotels, İntermedya Ajans ve diğer kurumlar destek veriyor.

Dünya'mızın, özellikle de yaşadığımız coğrafya olan Ortadoğu'nun, savaşların, kıyımların ve yerinden edilmelerin yüzyıllardır eksilmediği, bu yüzden hep kan ve gözyaşının olduğu, insanların canını kurtarmak için göçlerde ve sınırlarda acı içinde olduğunun farkında olarak ve farkındalık yaratmak için,  festivalin bu yılki ana konsepti  'Göç ve Sınır: Mülteci Yaşamlar'' olarak belirlenmiş. Ortadoğu’da alevlenen ateşin canları yaktığı, ABD piyonu insanlık düşmanı, IŞİD’in vahşi katliamlarının arttığı, Suriyeli Kürtlerin, Türkmenlerin, Ezidilerin, Arapların canlarını kurtarmak üzere aç açık bir şekilde yollara düşerek Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığı bir süreçte seçilen konsept isabetli olmuş.

 

“3.Van Balığı Sinema Ödülleri’’ kapsamında; En İyi Sinema Filmi dalında, En İyi Sinema Filmi, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En iyi Film Müziği ve Jüri Özel Ödülü; En İyi Belgesel Film dalında En İyi Belgesel Film, En İyi Belgesel Film Yönetmeni, En İyi Belgesel Metni, En İyi Belgesel Görüntü Yönetmeni’ne ödülleri verilecek.

7 ülkeden müracaatın yapıldığı festivalde 12 film ve 11 belgesel yarışacak. Ödüller 28 Eylül 2014 Cumartesi gecesi düzenlenecek ödül töreninde sahiplerini bulacak.

Turizm, tarih ve kültür kenti Van’ın sürdürülebilir uluslararası film festivali olması önemlidir. Neticede bu festival Van’ın festivalidir. Eleştirilerimi saklı tutarak emeği geçenleri kutluyorum. Başarıların devamını diliyorum.  Van Gölü Film Festivali’nin tanınan, önemsenen etkinlik olmasını arzuluyorum.

Sinema, film denildiğinde kışlık Emek, Şehir yazlık ise Emek, Şehir, Yıldız ve Dilaver sinemaları ile;  film afişlerini, aile matinelerini, arkasına film afişi asarak mahalle mahalle gezen paytonları,  sinemalar dağıldığında izlediği filimin etkisinde kalarak duygusallaşan veya kabadayılaşanları, ailelerin sinema  kültürünü, sinema önlerinde satılan mısır, çerez ve gazozları, tahta sandalyeleri,  parasızlık nedeniyle sinemaya  girmeyenleri kapıda  umutla  bekleyişini,  en heyecanlı yerinde kopan filmleri, okuldan kaytararak sinemaya gidişleri anımsıyorum.

Sinema Van’ın kent tarihinde ve hafızasında önemli yere ve değere sahiptir. Sinemaya gitmek,  film izleme Vanlılar için bir sosyal ihtiyaçtı. O nedenle Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nin yaşamasını, büyümesini istiyorum.

Van’da düzenlenen sanatsal kültürel, sportif etkinlikleri izlemek,  desteklemek ve gelişmesi için katkı sunmak Vanlıyım, bu şehri seviyorum diyen herkesin görevidir. Şehirli olma sorumluluğu, bilinci de bunu gerektirir. Şehirli olmak şehrin derdiyle dertlenebilmek, şehrin sevinciyle heyecanlanabilmektir. İnsanı yaşadığı, doğduğu memleketine sevdalı yapan, her şeye rağmen memleketinden koparmayan duygu bu değil mi?  

Ancak halktan kopuk olan, kentin değerleriyle uyuşmayan, ideolojik ajandası bulunan hiçbir sanatsal, kültürel, sportif etkinlik çaba gerçek anlamda başarıya ulaşamaz.  Van Gölü Film Festivali Vanlı olduğu, Van koktuğu oranda Van’ın ve Vanlının olur. Böyle olmadığı sürece Van’da düzenlenen Van’dan kopuk bir festival olarak kalır.

Tebrikler Halil Pazarbaşı’na

Van’ın köklü ailelerinden, başarılı iş adamlarımızdan,  Pazarbaşı Un, Yem, Gıda  ve Beslen Ekmek Fabrikası sahibi Halil Pazarbaşı önceki gün Rojava’ya 500 torbadan oluşan bir tır dolusu un gönderdi. Tamamen insani duygularla hareket eden değerli iş adamımızı kutluyorum.

Yardımlaşmanın, el uzatmanın dili,  dini, ırkı yoktur. 

Halil Pazarbaşı,  Vanlı olarak depremde gördükleri yardımların karşılığını vereceğini belirterek, böyle yardımlaşma ve dayanışmaya ihtiyaç duyuldukça kendilerinin de buna katkı sunacaklarını ve herkesin bu duyarlılığa sahip olması gerektiğini söylüyor.   Bir cümlede yaptığı yardımı ve insanlığı özetliyor.

İranlılara kazık atmayın

Dedik ki İranlı komşularımız deprem sonrası Van’ın ekonomisine ciddi katkı sunuyorlar. Dedik ki İranlı komşularımız ilimize hareket kazandırıyorlar. Dedik ki İranlı misafirlerimiz kazıklanmak istemiyorlar. Dedik ki ticaretin,  turizmin, insanlığın, misafirperverliğin gereği yapılsın. 

Gazetemizi ziyarete gelen Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’ye İranlıların Türkiye’ye giriş yaptığı kapılarda yaşadıkları aşırı yığılmaları, beklemeleri  rahatlatmak üzere  kapılara ek personel ihtiyacını aktardık.  Birde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İranlıların Van’da yoğun oldukları Nevruz döneminde kültür-sanat, eğlence -ticaret ağırlıklı bir festival düzenlenmesini önerdik.  

Bu arada…

Bazı aç gözlü iş yeri sahipleri ahlaka,  ticarete uymayan bir anlayışla sattıkları ürünün üzerine fiyat bindirip İranlıları kazıklamaya kalkınca misafirlerimizden şikayetler yükseldi. Bu da yetmedi sokakta alışverişe çıkan İranlı bayanın alışveriş için yanında getirdiği para bulunan çantası kocası yanındayken kap kaçıcılar tarafından gündüz gözüyle çalındı. Emniyet olaya el koydu.  

Bunlar çok ayıp şeylerdir.  Van’a turizm anlayışına yakışmıyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası İranlı turistlere yönelik yapılan ticaret kurallarına uymayan davranışlar üzerine yazılı bir açıklama yaparak esnafları nazikçe uyardı!  Uyarı yetmez. Turizm sektöründe alışveriş kuralları ve kültürü üzerine toplantı düzenlenmeli. Esnafların katılacağı toplantıda kentin kaderiyle kimsenin oynamasına müsaade edilmeyeceği belirtilmeli. 

Yazarın Diğer Yazıları