İkram Kali

Van Gölü Canavarı

İkram Kali

Valilikte Basın ve Halkla İlişkiler Danışmalığı görevini yürütüyordum.  O dönem vali yardımcılarımızdan biri de Bestami Alkan'dı.  Bir çok kurum kuruluş yanında basında kendisine bağlıydı. Alkan, mülki idareciliği yanında turizm, basın ve halkla ilişkilere ve farklı düşüncelere de önem verirdi. 
Bugün Van'da ismi hatırlanan mülki idarecilerin başında gelir. 
Neden?
Çünkü Alkan Van'ın  milyonlarca lira karşılığında yapamayacağı reklamı tek başına yaptı. Van'ı Dünya gündemine oturttu.
Kendisi ve Van hakkında dünyanın dört bir yanında  yüzlerce yazı yazıldı.
Bugün gibi hatırlarım.
1995 aylardan Ekim'di…
O aralar, Van Gölü Canavarı gündemdeydi.
Turizm, tanıtım çalışmaları yapan valilik İstanbul'da bulunan turizm sektöründe etkili olan turizm rehberleri ve ulusal medya muhabirlerini Van'a davet etmişti. 
Konuklar için akşam yemeği verildi. 
Kahveler içildi.
Daha önce Van Gölü Canavarını gördüğünü dost sohbetlerinde dile getiren Vali Yardımcımız Bestami Alkan'a canavar olayını konuk gazetecilerle paylaşmasının uygun olacağını söyledim. 
"Olur"  dedi.
Karşı masada birlikte yemek yediğimiz gazetecilere  "Vali Yardımcımız Van Gölü Canavarı ile ilgili açıklama yapacak " dedim. Bayan erkek bütün gazetecilerin gözleri fal taşı gibi açıldı. Heyecanlandılar,  çatal kaşıkları bırakarak Alkan'ın bulunduğu masaya yöneldiler.
Vali Yardımcısı Bestami Alkan'da masada hareketlenmeyi fark edince nezaketen yerinden kalkarak gazetecilerin bulunduğu masaya geldi.   Selamlaşma ve kısa sohbetten sonra ," Artık gördüklerimi gizlememin bir anlamı yok. Van Gölü canavarını gördüm" dedi ve canavarı nasıl gördüğünü ayrıntılarıyla anlattı. 
Bir gün sonra Türkiye'de bütün gazetelerde " Devlet Canavar Gördü"  "Canavar gerçek", "Canavar gördüm"    gibi başlıklarıyla Van, canavar ve Bestami Alkan manşet oldu.  Akşam bütün televizyonlar Alkan'ın açıklamalarına ilk sırada, geniş şekilde yer verdiler. 
Van, dünyanın gündemine oturdu.
Ardından uluslararası ve ulusal haber ajansları, televizyonlar, gazete muhabirleri Van'a akın etti.  
Van Gölü Canavarı'nın varlığını araştırmak için Japonya'nın 100 bin tirajlı 'Shosetsu Tendai by Kodansha' adlı magazin dergisinin yazarı Takano Hideyuki ile foto muhabiri Mori Kiyashi ve Suezawa Yasufumi de, Van Gölü canavarını araştırmak üzere Van'a geldi. 
* Saadettin Teksoy salı günü Star Haber'de, Van Gölü Canavarını gören vatandaşların heyecanını bu sözlerle dile getirdi.
* Van Et tesislerinde üretilen yeni tür salam'a Van Gölü canavarından esinlenilerek canavar adı verildi.
* ABD'de doğa ve hayvanlara ilişkin programlarıyla tanınan "Discovery" kanalının "Animal X" programına konu oldu. Programda, Van Gölü'nde çekildiği bildirilen canavar görüntüleri yayınlandı.
* Valilik  'Van Gölü Canavarının resmini çekebilmek için göl kenarında nöbet bekleyen basın mensuplarına tekne tahsis etti.
Kim ne derse desin. Van Gölü Canavarı başlı başına turizm, tanıtım aracıdır. Reklamın kötüsü olmaz.
Sayın Bestami Alkan bu anlamda Van'ın tanıtımına çok  önemli katkı sağlamıştır. 
Van'ın  turizm  elçisi Alkan, şimdi Gaziantep Vali Yardımcısı. 
Van Valiliği  14-16 Ekim 2012 tarihleri arasında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Forum Fuarcılık işbirliğinde Van Altaylı Tesisleri'nde  düzenlenecek olan  "III.Van Turizm Fuarı'na Bestami Alkan'ı da  davet  etti. 
Alkan, 3. Turizm Fuarı'nda Vanlı dostlarıyla birlikte olacak.

 
 
Vali Karaloğlu ve Büyükşehir Kanunu
 
 
Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin düşüncelerimize Vali Münir  Karaloğlu  penceresinden  bakarak  şimdilik nokta  koyalım
Yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınır olacak biçimde en uygun ölçekte hizmet üretebilecek güçlü yerel yönetim yapılarının varlığına ihtiyaç gerekçesiyle hazırlanan tasarı aslında 2004'ten bugüne kadar İstanbul ve Kocaeli illerinde eksisiyle artısıyla uygulandı.
Kanunu hazırlayanlar mevcut büyükşehir belediyeleri ve özellikle İstanbul, Kocaeli' pratiğinden geniş şekilde yararlandılar. Başka bir deyişle İstanbul Kocaeli Büyükşehir kamu hizmetlerinin sunumunda etkinlik sağlandığı görülmesi, üzerine  büyükşehir kanunu bu doğrultuda yeniden şekillendi.
Bilindiği gibi Vali Karaloğlu,
2003-2004 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri, Başbakan Danışmanlığı, 2004 - 2009 yılları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevi sonrası 12.06.2009 tarihinde bugün büyükşehir olmaya hazırlanan Van'ın valiliğine atandı. 
Kocaeli gibi büyükşehir genel sekreterliği sonrası büyükşehir olmaya hazırlanan Van gibi zor ve önemli bir ilin valiliğini yürüten ikinci bir mülki idareci yoktur.  Bu nedenle İçişleri Bakanlığı TBMM'ne sunduğu kanun taslağı hazırlanırken Karloğlu'nun genel sekreterlik ve valilik deneyim ve birikimlerinden azami ölçüde yararlanıldığınada inanıyorum.   
Özellikle,
Sahada genel sekreter ve vali olarak Karaloğlu'nun kanunun bazı bölümleri ile özellikle Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi'nin şekillenmesine ciddi anlamda katkıları olmuştur. 
Çünkü Karaloğlu'nun çantası Ankara, Kocaeli ve Van deneyimleri ile baya doludur. İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar Karaloğlu'nun bu deneyimlerine, öngörülerine önem ve değer verir. 
Vali Karaloğlu, zengin deneyimleri ile bundan sonra nerede bulunur onu bilemeyiz!

Yazarın Diğer Yazıları