İkram Kali

Valilik çatışma yeri değildir

İkram Kali

Van kadar talihsiz bir şehir yoktur.

Bir türlü normale dönemiyoruz. Bir yeri yapalım derken diğer tarafımız bozuluyor.  Biliyorsunuz 2005 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yaşanan olumsuz olaylar sonrası Van Türkiye gündemine taşınmıştı.  Ardından Valilik ile Belediye arasında uzun süre kurumsal uyumsuzluk-çatışma devam etti.  Şimdi de Valilik içten içe kaynıyor. Vali yardımcıları ile vali arasında yaşananlar sayesinde Van tekrar Türkiye gündemine taşındı.  Hiç hoş olmadı.

Van ve Vanlılar bu tabloyu hak etmiyor.

Vali, vali yardımcıları, kurum müdürleri koordinasyon içinde, heyecanla,  inançla ilimize ve vatandaşlarımıza taşıdıkları görev sorumluluğu gereği doğrultusunda hizmet etmeleri gerekir. Ama devletin ildeki en önemli kurumunda ortaya çıkan şu görüntüye bir bakın. Oldu mu şimdi?

Konya'dan 3 ay önce Van'a atanan Vali Aydın Nezih Doğan’ın, kendilerine hakaret ettiğini ileri süren Valinin verdiği görevleri yapmakla yükümlü olan Vali Yardımcıları Mehmet Özel, Mehmet Yüzer, Zafer Coşkun, Salih Altun ve Hakan Alkan'ın geçen hafta İçişleri Bakanlığı'na dilekçeyle başvurup yer değişikliği talebinde bulundular.  Ama dilekçelerden birinin basına sızdırılması kurumsal aile bütünlüğüne yakışmamıştır.

Olayla ilgili Vali Doğan’a ait çeşitli ifadeler basında yer aldı.

Konya’da işini ciddiye alan, dünya ülke meselelerini yakından takip eden,  vizyoner bir görünüm sergileyen Vali Doğan Ankara’dan Van’a dönüşünde ayağının tozuyla İçişleri Bakanlığı’na yazı yazarak müfettiş istedi. Yaşananlar, konuşulanlar,  iddialar araştırılıp, soruşturulacak. Soruşturma sonucuna göre İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Başbakan Erdoğan soruna müdahale ederek nokta koyacak. 

Bünye sarsıldı. Valilikte yaşanan sorun herkesi derinden üzmüştür.

Van’da yaşayan herkes başta Valilik, Belediye, Üniversite ve diğer kurum ve kuruluşlar arasında koordine içinde ortak çalışma beklerken valilikte yaşandığı iddia edilen uyumsuzluk hiç hoş olmamıştır.

Vatandaşın gözünde valiliğin farklı bir önem ve değeri yeri vardır.  Yaşananları tasvip etmeyen sokaktaki vatandaş olanlara bir anlam veremiyor. Valilikte yaşanan sorun ile ilgili olarak şu ana kadar kamuoyuna bir açıklama yapılmayınca fısıltı gazetesi de tiraj yapıyor.   

Kim haklı, kim haksız buda vatandaşı pek ilgilendirmiyor. Vatandaş kendisine hizmet etmekle görevli olan idarecilerin uyum içinde çalışmasını arzuluyor.

İşin özeti.

Yaşanan gerilimden önce Van sonra da valiliğin kurumsal imajı olumsuz etkilenmiştir.  

Yani kaybeden Van olmuştur.

Ne olursa olsun. Valilik çatışma, inatlaşma, uyumsuzluk, çekişme,  duygusallık yeri değildir.  Valilikte heyecan, motivasyon, tempo koordinasyon, güven,  performans, takım ruhu sarsılmıştır.  Bunu yapmaya hiçbir kimsenin hakkı yoktur.  Soruşturma sonuçlanıncaya kadar çok gerekmedikçe bu konuya artık değinmeyeceğim.

 

Yazarın Diğer Yazıları