İkram Kali

Vali Zorluoğlu'nu dinledik

İkram Kali

Muhtemelen 2018 Nisan ayında İstanbul'da düzenlenecek olan Van Günleri ile ilgili Van'da düzenlenen kahvaltılı toplantıda ilk defa tanışma imkanı bulduğum Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ile şehrimizin sorunları, insanlarımızın beklentileri üzerine sohbet etme şansımız olmuştu. Vali Bey, aktardıklarımızı ilgiyle, sabırla sonuna kadar dinlemiş kentimizin kültürüyle ilgili bazı sorular yöneltmişti.

 

Van'a yeni atanan Vali Zorluoğlu'na gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile birlikte dün de hayırlı olsun ziyaretine gittik.

 

Günün ilk ziyaretçisi olarak makama geçmeyi beklerken Valilik Basın Ve Halkla İlişkiler Danışmanı olarak uzun yıllar valilikte birlikte çalıştığımız değerli arkadaşlarımız ve yeni göreve başlayan genç dostlarımızla kucaklaşarak hal hatır sorduk.

 

Makama girdiğimizde bizi sıcak bir şekilde karşılayan Vali Zorluoğlu'na  'hoş geldin, hayırlı olsun' faslından sonra nasıl bir Van bulduğunu sığcı sıcağına sorduk.

 

 Vali Bey; Van'ın ulaşım, yol, kent kimliği, yapılaşma önemlisi Van Gölü kirliği konularında ihmal edildiğini, alt yapı, planlı şehirleşme gibi önemli sorunlarının olduğunu tespit ettiğini belirterek, geçmişte yapılan hataları bir kenara bırakarak Van'ı yaşanılabilir, yaşam kalitesi yüksek düzenli bir şehir görünümüne kavuşturmak istediğini, aynı şekilde 13 ilçeyi ziyaret ederek tanımaya çalıştığını söyledi.

 

 

Van'ın çarpık, karmaşık bir şeklide kümelendiğini belirterek sorunları nasıl çözeceğini sorduk.

 

 Sorunların çözümünün projelerle dimağında şekillendiği konuşmasının her cümlesinde anlaşılan Vali Zorluoğlu, "  Güçbirliği içinde el ele vererek şehrimizin tüm sorunlarını çözeceğiz. Van Büyükşehir Belediyesi'nin birikmiş büyük borcu var. Biz bir taraftan borçları kapatıp diğer taraftan şehrimize ve değerli halkımıza hizmet edeceğiz. Sorun çok ama bu sorunları aşacak inancımız, gücümüz ve çabamız var.  Önceliğimiz şehrimizin geleceğini ilgilendiren altyapı sorunlarını çözmektir. Yıllardır Van Gölü'ne kirli sıvı atık dökülüyor. Buna izin vermeyiz. Van Gölü bu şehrin en büyük doğal zenginliğidir. Aynı şekilde katı atıklar da Özalp yolu üzerine dökülüyor. Buna da köklü çözüm getiriyoruz.  Yeni kanalizasyon artıma tesislerinin temelini atacağız. Van Gölü'nün İskele'den Van Kalesi'ne kadar olan sahilinde park ve rekreasyon projesi hayata geçireceğiz. Eski belediye binasını yıkarak yerine yüzde 50 hissedarı olduğumuz Van City ile yukarıdan birleşen bütünleşen bina yapacağız. Şehrimizin değer kazanması, İnsanlarımızın huzuru, rahatı ve mutluluğu için yeni projeler hazırlıyoruz.  Şehir merkezinde deprem sonrası TOKİ'ye devredilen arsaların halkımızın yararına yeşil alan olarak değerlendirilmesi için TOKİ başkanı ile görüşme yaptım. Güzel gelişmeler oldu" dedi.

 

  " Hayırlı olsun " ziyaret süresini aşan sohbet sırasında Van Kent Meydanı projesi de gündeme geldi.  Mimari değeri ve ruhu olan eski hükümet konağının bir benzerinin meydanda yer alması önerimizi olumlu bulan Vali Zorluoğlu eski valiliğin daha küçük boyutunun meydanda yapılabileceği müjdesini verdi.

 

"2 Nisan 2018'de kutlanacak olan Van'ın Kurutuluşunun 100. Yılını ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü çok önemsiyorum"

 

 Ziyaretimiz sırasında Vali Zorluoğlu'na 21 Temmuz günü 80.  yılını kutlayan Vansesi gazetemizin kuruluş hikâyesini anlatan bir dosya ile gazetemizin önerdiği ve kamuoyunda büyük heyecan yaratarak karşılık bulan 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve 2 Nisan 2018'de kutlanacak olan Van'ın Kurutuluşunun 100. Yılı ile ilgili hazırladığımız dosyayı takdim ettik.

 

 Vali Bey'in konuyla ilgili düşüncelerini dinlerken Van'ın tarihine, kültürüne bir Vanlıdan daha fazla vakıf olduğunu gözlemledik. 

 

2 Nisan 2018 Van'ın Kurtuluşunun 100. Yılı'nın ve Dünya Vanlılar Günü'nün Van gibi hafızasını yitirmiş kadim kültüre sahip bir kent için önemli olduğunu belirten Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 2 Nisan 2018 için Valilik, Üniversite, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumlardan oluşan bir komisyonun en kısa sürede kurulacağını, yapılacak etkinlikler ile ilgili hazırlıklara başlanacağı, bu kapsamda ilk olarak 2 Nisan Caddesi için özel proje hazırlandığını caddenin modern görüntüsüyle 2 Nisan 2018'de resmi törenle hizmete açılacağını söyledi.

 

Karadenizli ruhuyla çabuk hareket etmeyi seven Vali Bey, kendisine de 6 aylık inceleme ve gözlem süresi tanımış.

Hedef 2018…

 

Dinlediğimiz ve anladığımız kadarıyla şehrimizin yeni yüzünün fotoğrafı 2018'de ortaya çıkacak.

 

Ziyaret sohbete dönüşünce zaman su gibi aktı.

 

Başarılar dileyip teşekkür ederek  ayrıldığımız Vali Bey, daha geniş zamanda bir araya geleceğini söyledi.

 

Vanlıların Gardaşı Vali Zorluoğlu'nu dinledikten sonra şunu söyleyebilirim;

 

2018 Van'ın yılı olacak.

Yazarın Diğer Yazıları