İkram Kali

Tren gelir hoş gelir

İkram Kali

Turizmde ölü sezon olarak tabir edilen dönemlerde konaklama tesislerini doldurmak, konaklama sürelerini artırabilmektir başarı.

Geçmiş yıllarda ilgi görmediği için zorunlu olmazsa seferleri durma noktasına gelen Ankara-Kars arasında işleyen Doğu Ekspresi  ile farkındalık yaratan Kars ilimiz kış ayları olmasına rağmen turizmde önemli çıkış yakaladı. Kars'a trenle gidip dönen gezginlerin yolculuk,  gezi hikayelerini sosyal medyada paylaşmalarının ardından Doğu Ekspresi seferlerine olan ilgi patlama yaptı.

Doğu Ekspresi ile Kars'a başlayan yoğun ilgiyi imrenerek okuyor, izliyorum. Tarih kokan gizemli şehirlerimizden Kars'a olan bu ilgiden mutlu oluyorum.  Ama Van'a aynı ilgi neden olmasın diyorum.

Ankara Kars hattındaki Doğu Ekspresi'nde hizmet veren tren vagonları farklı şekillerde tasarlanmış. Bu vagonlardan biri yolculuk süresince restoran olarak hizmet veriyor. Yatak olabilen koltuklardan oluşan vagonlarda ise ihtiyaç duyabileceğiniz ürünler de sunuluyor. Kompartımanların eksiklikleri ve gereksinim duyduğunuz herşey tren personeli tarafından karşılanıyor.

Doğu Ekspresi  Karslı turizmcilerin yüzünü güldürdü. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü resmi verilerine göre; Doğu Ekspresi ile 15 Ocak 2018 tarihi itibariyle 14 bin 165 kişi Kars'a yolculuk yapmış. Kars'taki oteller şimdi yüzde 100 doluluk oranına ulaşmanın sevincini yaşıyor. 

Medyada yer alan yoğun haberler Kars'ı tanıtım kampanyasına dönüştü. Yolcularına unutulmaz bir gezi sunan Doğu Ekspresi, eklenen ek vagonlara rağmen talebi karşılayamıyor. Her geçen gün daha çok ilgi gören Doğu Ekspresi'nde geliş ve gidişler tamamen dolu. Kars'a gitmek isteyenler aylar öncesinden yer bulma yarışına giriyor. Bakanlık Doğu Ekspresi'ne ait tüm vagonlardaki biletlerin çok kısa sürede satılması ve yoğun talep üzerine trene ilave vagon eklediğini açıkladı.

Yeni keşiflere çıkan gezginlerin en çok tercih ettikleri tren yolculuklarından biri Ankara'da başlayıp Kars'ta son bulan Doğu Ekspresi diğeri Ankara'da başlayıp Tatvan da son bulan Van Gölü Ekspresi yolculuğudur.

 

 

Van Kars gibi ilgi görmüyor.

Van Gölü Ekspresi sesiz ve sakin.

Ankara'dan Tatvan'a trenle yapılan yolculuk toplamda 24 saat sürüyor. Ankara'dan Tatvan'a Salı ve Pazar günleri, Tatvan'dan Ankara'ya Salı ve Perşembe günleri tren seferleri var. Ankara'dan saat 11.00'da kalkan tren Tatvan'a saat 12:09'a ulaşıyor. Bugün itibariyle Ankara-Tatvan arası tek kişilik normal bilet 47 TL, Kuşetli 62 TL, Yataklı kompartıman ise 44+70 TL'dir.

Ankara'dan hareket eden Van Gölü Ekspresi heyecanlı renkli  yolculuk boyunca Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede, Boğazköprü, Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı, Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren,Genç,Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahva istasyonlarına uğruyor. atvan'da yolculuk son buluyor. Dolu gelen tren yolcularının sayısı Muş sonrası hızla düşüyor.  

Van ile Kars arasındaki fark burada başlıyor.

Ankara Van arası tren yolculuğu Doğu Ekspresi treni gibi konforlu değil.  Tatvan'da trenden inen yolcu Van'a gelmek için başının çaresine bakıyor. Otobüs, minibüs veya denk gelirse feribotla Van'a yolculuk yapıyor.  Kars'a seyahat eden tren yolcusu ise Ankara'da binip Kars'ta iniyor. Kars'ta binen yolcu Ankara'ya yolculuk yapabiliyor. Kars'a olan ilginin nedeni budur.

1971'de açılan Türkiye ile İran arasındaki demiryolu bağlantısı üzerinden Van İran arasında yük ve tren yolculuğu yapılıyor. Trenle Van Tebriz arası 322 Km. Tebriz'den kalkan tren Ankara-Tebriz- Tahran arasında kuşetli vagonlarla haftada bir gün yolcu taşıyor.  Van iskelesine ulaşan tren yolcuları vagonlarıyla birlikte feribota yüklenerek Tatvan iskelesine 4-5 saat içinde geçiyorlar. Tatvan'dan feribottan inen yolcular vagonlarına yerleşerek tren yolcuklarına devam ediyor.

Bir yolcunun Van'dan Ankara'ya trenle yolculuk yapması nerdeyse imkansız.  Trenin kalkış saati belli değil. Vagon durumuna, feribotun Tatvan'dan Van iskelesine geliş-gidişine bağlı olarak trenin hareket saati değişiyor. Belirsizliklerle başlayan hüsranla son bulması muhtemel tren yolculuğunu kimse tercih etmiyor.  O nedenle Van'ın Kars gibi tren yolculuğuyla seyahat eden turistlerce ilgi görebilmesi bu koşullarda imkansızdır.

 

 

Van Gölü Ekspresi Van'a kadar gelmeli.

Van Tatvan arası demiryolu hattı öncelikli prestij proje olarak gündeme alınarak Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023'te de hizmete açılmalıdır. Ulaşımda tıkalı olan ve sorun yaratan Van Tatvan hattı açılmalı. Stent takarak bypass yaparak sorun çözülemez.  Van- Tatvan arası demiryolu güzergahı açılması halinde turizm acentelerinin hazırlayacakları paketlerle gezi planı yaparak Van Gölü Ekspresi ile gelen yolcular Tatvan'da indir bindir yapmadan, zaman kaybetmeden Van Gölü sahilinde yol alan vagonunun penceresinden muhteşem doğal güzellikleri, insan manzaralarını izleyerek Ahlat istasyonunda baston, Adilcevaz İstasyonunda ceviz alarak, Erciş istasyonunda siyah üzümün tadına bakarak Van'a yolculuk yapabilir. İsterlerse Van'dan İran'a geçerek yolculuklarını devam ettirebilirler.

Demiryolu ile yolcu ve yük taşımacılığında yeni bir  dönem başlayabilir. Ülkemizin farklı şehirlerinden Van Gölü Ekspresi ile şehrimize gelen gezginlerin sayısı hızla artar.  Bir iki gece konaklayan insanlar aynı şekilde Van Gölü Ekspresi ile geri dönebilirler. Turizm sezonu da 12 aya yayılabilir.

Vanlılar on yıllardır Van Tatvan arasında demiryolu hattının açılmasını beklerken  Ankara- Kars arasında tüm güzergahları 2023'de tamamlanması öngörülen yüksek hızlı tren yatırımı planlanıyor. Yüksek tren hattıyla Ankara Kars yolculukları birkaç saatte tamamlanacak.

Konuyu daha önce "Tatvan-Van demiryolu projesi neden başlamıyor?" başlıklı yazımda gündeme taşımıştım. Yazımda 2015 yılında Tahran'da yapılan müzakereci olarak bulunduğumuz Türkiye-İran Formu'nda konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur'un Van Gölü üzerinden sürdürülen vagon ve yolcu taşımacılığının hantal olduğunu, İranlıların sıkıntı çektiğini, Van-Tatvan demiryolu projesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ettiğini aktarmıştım.

Van Vizyon 2023 Ortak Akıl Stratejik Eylem Planı'nda demiryolu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verilmişti:  "Demiryolunun Tatvan'dan (Bitlis) başlayıp Van Gölü'nün batısından ve kuzeyinden Ahlat-Adilcevaz-Erciş ilçelerinden devam ederek Van Gölü'nün doğusundan Van ili kent merkezine ulaşan 238 kilometrelik yatırım projesi Van ili için yüksek önem taşıyan ulaşım yatırımlarından biridir. "

O zaman altını çizelim…

Demiryolu Vanlıyım diyen herkesin derdi olmalıdır.

Van Tatvan demiryolu tüm Vanlıların gündem maddesi haline gelmeli.

Van-Tatvan demiryolu projesine alt yapı oluşturacak teknik bilgiler Ankara'da karar alıcıların, yetkililerin takdirine daha önce sunuldu. Projenin hayata geçebilmesi için öncelikle güçlü, samimi siyasi iradeye, çabaya ihtiyaç var.  Birde başta sosyal medya olmak üzere iletişim araçlarıyla sürdürülecek kampanyaya.

Yazarın Diğer Yazıları