İkram Kali

Suriye'de sapla saman birbirine karıştı

İkram Kali

2013'ün yarısına girerken Türkiye'nin önünde şimdilik 4 önemli konu var. Bunlar; Çözüm süreci, Anayasa değişikliği, Suriye konusu, 2014'te üç seçim sandığı… 
Suriye'de başlayan yangını söndürmeye koşan gözü kara komşu olarak kahraman olmayı beklerken, umduğu destek gelmeyince yangının ortasında kalan komşuya döndük. 
Suriye cehenneminde görünen o ki daha çok kan akacak, daha çok masum sivil insan ölecek, yangın daha çok yayılacak. Suriye'de zalim Esad rejimi İran, Çin ve Rusya'dan büyük destek alıyor. Ortadoğu ülkelerinde bitmeyen mezhep savaşları, mezhebe dayalı bölünüp parçalanmalara doğru ilerliyor. Tehlikeli, endişe veren bir gidiş var. 
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Rusya'dan Suriye'ye gönderilmesi planlanan gelişmiş S-300 füzelerinin Suriye'ye ulaşması durumunda 'gerekeni' yapacaklarını açıkladı. İsrail'in " gerekeni yapacağız" sözünün siyasi, askeri anlamı açıktır. Kendi güvenliğini esas alan İsrail Suriye krizinin içine girdikçe giriyor. İsrail en son  Şam bölgesinde bir askeri araştırma merkezini füzelerle vurdu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Riabkov da yaptığı açıklamada S-300 füze savunma sistemlerinin Suriye'ye verilmesinin istikrara katkı sağlayacağını iddia etti ve bölgeye yönelik dış müdahale alternatifinin ortadan kaldırılacağını söyledi.
Silahla istikrar ve dış müdahale! Diyen ağza bak.
Rusya tarihte hangi devlete, hangi millete yardım etmiş,  destek olmuşsa sonu mağduriyetle,  gözyaşıyla, acıyla sonuçlanmıştır. Bunu yakın tarihimiz acı örnekleriyle bize öğretti. 
Haziran ayında Rusya ve ABD'nin öncülüğünde Cenevre'de düzenlenecek konferansla ilgili değerlendirmede bulunan Riabkov, Suriye muhalefetinin delegasyon göndermemesi durumunda ise Cenevre konferansının yapılmayabileceğini söyledi.
Lübnan'da siyasi ve askeri gücü, ağırlığı olan Hizbullah Esad'ın yanında yer alarak Şii cepheyi güçlendirerek Suriye iç savaşında aktif taraf olduğunu açıkladı. Kime karşı? Tabi ki Sünni Müslümanlara karşı.  Zira Hizbullah'da Esad'ın çökmesi durumunda kendi güvenliğinin tehlikeye gireceğini düşünüyor. Suriye ateşi Lübnan'a da sıçrayabilir. 
Bunlara birde Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin yoğunlukta bulunduğu Efrin bölgesinde muhalif silahlı gruplarla, PYD'ye bağlı silahlı militanlar arasında çatışmalar eklendi. 
İran cumhurbaşkanlığı seçimi, Suriye ve Şii zincirinin kopmamasıyla uğraşıyor.  İran seçimlerinin sonuçları Türkiye, Irak, Lübnan ve Suriye'de etkisini gösterecektir.
Görünen o ki Suriye'de filler tepişecek otlar ezilecek.
Son olarak İran, Suriye'ye toplam 4 milyar dolar değerinde iki kredi açarken, AB ülkeleri
de muhaliflere silah ambargosunu oy çokluğu ile kaldırdı. ABD ise Suriye'de muhaliflerle görüştü. Müslüman ülkelerinde, Suriye'de sapla saman birbirine karışıyor! Irak'ta Mayıs ayında mezhep çatışmalarında 330 Müslüman hayatını kaybetti.  Suriye muhliflerinden Nusra Cephesi lideri Muhammed El Golani El Kaide'nin internet sitesinde yayınladığı sesli mesajda, El Kaide Lideri Ayman El Zevahiri'ye bağlılık yemini ediyor. 
1988 yılında, SSCB birlikleri ile savaşmak amacıyla, soğuk savaş döneminde SSCB'nin Afganistan'ı işgal edebileceği öngörüsü üzerine ABD desteğinde kurulan köktendinci silahlı bu örgüt Afganistan'da ABD'ye karşı silahlı savaş açarken Suriye'de ABD safında yer alıyor. 
Sapla saman dediğim bu. 
Bize gelince Reyhanlı katliamı sonrası İzmir'de, Uluslararası Öğrenciler Fuarı'nda, Samsun'da Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen '6. Uluslararası Öğrenci Buluşması'nda, Özgür Suriye Ordusu tarafından kullanılan bayrağın Türk bayrağı yanında asılı olduğu stantlarda olaylar yaşandı.
Suriye'de hayat kâbusa dönüşebilir.
Topraklarında 200 bine yakın Suriyeli mülteciyi barındıran, komşudaki yangını söndürmeye gönüllü olarak giden Türkiye'nin Suriye yangınında kalmasını arzulayan egemen güçler ve tehlikeli senaryolar var.

Yazarın Diğer Yazıları