İkram Kali

Seçim havası akort tutmadı

İkram Kali

Kafasına geçirdiği sekiz köşe Elazığ şapkası ve kendi yorumuyla seslendirdiği Van türküleri ile tanınan Vanlı hemşerimiz, Van Oturma Geceleri’nin vazgeçilmez isimi hoşsohbet Seyfettin Zırhlıoğlu’nun kulaktan kulağa gezinen sözlü şakası dinleyenleri düşündürüyor, güldürüyor.

Şaka  şu:

Bir gurup Vanlı yaz akşam bir mekanda sazlı, sözlü sohbetli Van Oturma Gecesi’nde bir araya geliyor. Amaç dostlarla sazlı sözlü hoş vakit geçirmek. Geceye katılanlar sazların çalmasını, türkülerin söylenmesini  heyecan ve sabırsızlıkla bekliyor.  Kanun, keman, ud, cümbüş ustaları sazlarını kısa sürede akort ediyorlar ve bekliyorlar.  Bağlamasını göğsüne dayayan,  mızrabını sazının tellerine dokunan, bir eliyle de  telleri  kontrol eden Çağlari mahlaslı Aşık Mehmet Akçay bağlamasının akordunu bir türlü tutturmayınca katılanlar arasında homurdanmalar başlıyor. O ara çaylar geliyor gidiyor ancak Akçay’ın sazı  bir türlü akort tutmuyor. Nüktedan Seyfettin Zırhlıoğlu “ dın, dın, dın”  sesiyle süren ve bir türlü bitmeyen akort ayarına dayanamayınca,  yerinden yüksek sesle  bağırarak,“  Van iki büyük zülüm gördü. Biri 1915’te Ermeni zulmü, diğer Mehmet Akçay’ın akort zulmü. Allah Van’ı bu iki zulümden korusun ”  diyince akortla gerilenler Zırhlıoğlu’nun sözüyle  gülüyorlar. Akort fıkrası da o gün bu gündür dilden dile geziyor.

Akort düzen tutturmak, "İyi, kötü" zarflarıyla birlikte davranmak, eşit değer kazanmak için önemli ölçüdür. Bir müzik aleti akort (ayar) tutmadığı zaman uyumsuz, anlamsız bir ses çıkarır. 

Bunu neden anlattık.

Şunun şurasında seçime 40 gün kaldı. Van’da seçim havası akort tutmayan müzik aletine benziyor. Partiler hala siyasi akortla uğraşılıyor. Böyle giderse akort tutturamayan partiler için süreç zor geçecek. O nedenle artık akort yerine ne söylenecekse ona geçilmesi gerekiyor.

DAP Eylem Planı’nda Van

Ağrı, Ardahan,Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari,Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerini kapsayan  Doğu Anadolu Projesi (DAP) 2014- 2018 Dönemi 10. Eylem Planını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından  geçenlerde Erzurum'da açıklandı.  DAP Eylem Planı tanıtım toplantısında konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DAP Eylem Planının bölge için ayakları yere basan ilk eylem planı olduğunu söyledi. Demek ki bölge için  daha önce açıklanan eylem planları öylesineydi mi?

10. DAP Eylem Planı incelendiğinde eğitim, sağlık, altyapı, ulaştırma, tarım, hayvancılık, enerji ve sosyal ve diğer alanlarda yapılacak bütün yatırımları kapsıyor.Van açısından planda altı çizilecek başlıklar yer alıyor.

  • Malatya, Elazığ illeri ile Van ve Erzurum illerinin potansiyelinin harekete geçirilmesi Eylem Planının öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
  • İşsizlik 2018'de yüzde 5,7'ye  düzecek.( En son Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 9,9 Van’ın da içinde yer aldığı TRB2 bölgesinin işsizlik oranının ise yüzde 13,5 olduğunu açıklanmıştı)
  • Bölge Üniversitelerinde uluslararası öğrenci sayısının artırılması için gerekli tedbirler alınacak.
  • Bölgedeki üniversiteler ve Sağlık Bakanlığına ait hastanelere tahsis edilen hekim ve diğer sağlık personeli kadrolarının artırılması sağlanacak.
  • Devlet Tiyatrolarının bölgeye yönelik kültürel ve sanatsal faaliyetleri artırılacaktır. Van Çocuk ve Gençlik Tiyatro Şenliği eylem planı süresince sürekli hale getirilecek ve tiyatro festivalleri diğer illere de yaygınlaştırılacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı koro ve orkestraların bölgeye yönelik turne ve konserleri artırılacak. (Van Devlet Tiyatrosu’nun kapanma endişesi bu anlamda ortadan kalkmış oluyor.)
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bitkisel üretim serası, 50 büyükbaş kapasiteli ahır ve müştemilatı ile çiftçi eğitim merkezi yapılacak.
  • Van ve diğer illerde içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi projelerini tamamlanacak.
  • Van Organize Sanayi Bölgesi tevsii işi (104 ha) tamamlanacak.
  • Van il ve ilçeleri (Deprem Hasar ve Onarımları) talepleri kredilendirilecek!
  • Van Yeni Küçük Sanayi Sitesi  (Noksan Kalan İşler) 215 işyeri tamamlanacak.
  • 13 Adet Aile Sağlığı Merkezi 2 Toplum Sağlığı Merkezi Merkez Eğitim Tipi Sağlık Ocağı yapılacak.
  • Mevcut İŞGEM'in büyütülmesi kapsamında 30 adet işlik yapımı, 1 adet sosyal tesis yapımı, 60 adet işletmeye eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek..
  • Gürcistan, Irak ve İran ile sınır ötesi işbirliği programları geliştirmek amacıyla sınır ötesi işbirliği imkânları araştırılacak.
  • Bölgede ilan edilen "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri" ile "Turizm Merkezleri"ne yönelik 1/1000, 1/5000 ve 1/25.000'lik planlama çalışmaları yapılacak.
  • Van – Şırnak, Van-Hakkâri-Yüksekova  yolu tamamlanacak.
  • 113 km uzunluğundaki Van-Özalp-Kapıköy demiryolu hattı yenilenecek.
  • Ferit Melen havalimanının terminal binası, teknik blok ve kule yapımı tamamlanacak.
  • Türkiye'nin iç suyollarının geliştirilmesine dair yapılacak etüd kapsamında Van Gölünün bir iç suyolu ulaşım havzasına dönüştürülmesini teminen, ulaştırma altyapısı ile ilgili alınması gereken tedbirler alınacak.
  • Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali vasıtasıyla elektrik üretimi için kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere, organize sanayi bölgelerine, küçük sanayi sitelerine ve işletmelere mali destek verilecek.
  • Okul öncesi eğitimde 1078, İlköğretimde 1581,Ortaöğretimde 3385 derslik yapılacak.
  • Milli Eğitim Bakanlığınca okullarda 28 adet zenginleştirilmiş kütüphane kurulacak.
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi eğitim ve idari mekân kapasitesi güçlendirilecek. Üniversite kütüphanesi basılı ve elektronik yayın sayısı açısından geliştirilecek.
  • Bölge insanının daha yaşanabilir şehirlerde hayat sürdürmelerini sağlamak üzere dinlenme, oyun ve rekreasyon amaçlı kullanılan yeşil alanlarının kalitesi ve sayısını artırmak amacıyla yerel yönetimler desteklenecek.
  • Van Gölü, su ürünleri üretim kapasitesinin artırılmasına, üretimin çeşitlendirilmesine ve pazarlama kanallarının iyileştirilmesine yönelik faaliyetleri desteklenecek.
  • Sağlık turizminde hem etkin tanıtımın yapılması hem de yatırımcıların öncelikle yönlendirilebilmesi (bu alanda faaliyet göstermek isteyen kurumlara bilgi sağlamak) için, ülke/bölge bazlı tanıtım ve pazara giriş stratejilerinin belirlenip buna göre tanıtım yapılması sağlanacak.
  • Özalp Sosyal Hizmet Merkezi yatırımı yanı sıra Başkale, Gürpınar ve Tuşba ilçelerine Sosyal Hizmet Merkezleri yapılacak.
  • Van Kalesi çevre düzenlemesi yapılacak. Urartu müzesi teşhir tanzimi tamamlanacak.
  • Kaya Çelebi Camii restorasyonu tamamlanacak.
  • Merkeze 1 adet 2000 seyircili spor salonu, Başkale, Gevaş, Gürpınar, Çaldıran, Çatak ve Muradiye ilçelerinde 6 adet spor salonu yapılacak.

DAP Eylem Planı 2014-2018 döneminde Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan 14 ilde yatırım programları vasıtasıyla 21 milyar TL kamu yatırımı yapılacak. DAP 10. Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar kademeli olarak 2015- 2018 yılında tamamlanacak. Planda sosyal etkinlik ve yatırımların göreceli olarak yoğunluk göstermesi barış ortamına bağlı şekillendiği görülüyor.

Bu anlamda Doğu Anadolu Projesi 10. Eylem Planı hedefi ve içreği ile   ekonomik kalkınma, gelişme yanında toplumun yaşam kalitesini arttırmayı, sosyalleşmeyi,şehirleşmeyi, huzur ve güveni esas alan insan merkezli bir özellik taşıyor.  

 

Yazarın Diğer Yazıları