İkram Kali

Saadet Partisi’ni kutuluyorum

İkram Kali

Yerelde büyük laflar ederek ülke siyasetine yön vermeye kalkışan siyaset yerine, kentin ve vatandaşların sorunlarını sahip çıkan siyaset anlayış vatandaşlardan ciddi destek ve takdir görüyor. Vatandaş diyor ki “ İster iktidar, ister muhalefet ol, partine yeni seçmenler kazandırmak,  toplumda karşılık görmek istiyorsan önce ilin, ilçenin mahallenin ve vatandaşların toplumsal sorunlarına kulak ver. Sorunları çözmek için çalış, gündeme taşı. Davranış ve sözlerinde, çabanda samimi ve dürüst ol. Yalan konuşma. İnsanlara güven ver. Politik laf kalabalığından vazgeç. Daha sonra da bilgin birikimin gücün yetiyorsa ülkenin siyasi gündemine müdahil ol, çare üret!"

Bu anlamada Saadet Partisi hafta sonu toplumda heyecan yaratan çevreci bir eylem gerçekleştirerek duyarlılığını gösterdi.  SP, AKP’nin Edremit’te ki dayatmasına,  Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin betonlaşma inadına karşı sesini cesurca yükseltti. Tepkisini samimiyetle sergileyen Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan ve yönetim kurulu üyelerini kutluyorum.   Saadet Partisi Edremit’te kendisine göl manzaralı köşk yapmaya kalkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın betonlaşma kararına yasal yollardan engel olacağını açıklaması  bu açıdan önemlidir.

***

Önceki Van Valisi Münir Karaloğlu 2011 depremleri sonrası ve yeni imar planı hazırlanırken “kamu kuruluşları Edremit’te gitsin” şeklinde karar veriyor.  Karar verilirken Edremit’in turizm, yaşam beldesi olduğu dikkate alınmıyor.  Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlamalar Genel Müdürlüğü Van Belediyesi ile birlikte bir küs, bir barışık şekilde Van’ın yeni imar planını hazırlıyor.   Karşılıklı istekler yerine getirilince imar planında anlaşma sağlanıyor.  Bal tutar parmağını yalar misali Mekansal Planlamalar Genel Müdürlüğü imar planında en büyük kıyağı kendisine geçiyor.

Ne yapıyor?

 Şehir ve planlama anlayışına aykırı bir şekilde Edremit TOKİ afet konutları yaşam alanının göle nazır en gözde parselini Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü için tahsis ediyor!   Yanlış planlamaya Valilik, Belediye ve Mimarlar Odası itiraz etmiyor. Neticede kaz gelen yerden tavuk esirgenmiyor.

Deprem sonrası kendine gelmeye çalışan depremzede vatandaşlar Edremit TOKİ konutlarında yer alan yaşam alanında bulunan parsele Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü ‘nün beton binasının dikilmesine itiraz ederek parselin park, yeşil alan, spor alanı, sağlık ocağı yapılmasını istiyorlar. 

İtirazlar, tepkiler Bakan İdris Güllüce’ye AKP Van Milletvekilleri tarafından bir şekilde yansıtılıyor. Çevre ve Şehircilik İl Bakanı İdris Güllüce önce beton binanın Edremit’e yapılmayacağını ifade ediyor ancak ne oluyorsa bir süre sonra kararından vazgeçiyor. Konuyu kendisine bir kez daha açanlara  “  Biz oraya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası yapacağız”  diyerek Van insanını ciddiye almıyor. Böylece Van’ın betonlaşması Güllüce’nin karı ve keyfine kalıyor.   Bakan İdris Güllüce Van’dan büyük müdür?  Bakan Beye kendi memleketinizde bu betonlaşmaya müsaade eder misiniz diye sormak lazım.  Eminim etmez.

Bir milletvekili diyor ki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasının inatla Edremit’te yapılmasının içinde bilmediğiniz çok şey var!  Anlayacağınız betonu karıştırdıkça harcın içinden Kurtlar Vadisi senaryosu benzeri hikayeler, kahramanlıklar çıkıyor. Kentte çıkar uğruna kimlerin kimlerle perde gerisinde nasıl güç birliği yaptığını öğrendiğinizde dudağınız uçuklar,  yüzünüz kızarır. Betonlaşmaya karşı vatandaşı aldatarak iki – üç yüzlü davrananların foyalarının da yakında ortaya çıkacağını bilinmesini istiyorum.

Tam yerine denk geldi.

Hafta sonu Van’ı ziyaret eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan belediyeleri uyararak yerel yöneticilerin halkın görüşlerine değer vermesi çağrısında bulundu.   Ersan betonlaşma istemeyen vatandaşlara da tercüman oldu.

Yapamazsın!

Edremit’in betonlaşmaması ile ilgili yazdığım bir köşe yazısında vatandaşa TOKİ konutlarında sosyal donatılar yapmayı gerek görmeyen ama kendisine göl manzaralı saray yavrusu yapmayı akıl eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı eleştirmiştim.  Yazının devamında TOKİ konutları yapılırken insanların toplu yaşadığı bu yerlerde sağlık ocağı, spor alanı,  park, yeşil alan, gezi alanı, alış veriş merkezi, kültür alanı yapılarak insanlar neden  mutlu ve huzurlu edilmedi diye sormuştum.

 Yazıdan bir kaç gün sonra il dışından bir beyefendi aradı. İsmini verdi. Yazıya  cevaap niteliğinde bir iddiada bulundu.  Dedi ki “ Siz bu konuda bir şey anlatmak istiyorum. TOKİ konutları yapılırken konut alanı yanında bulunan uygun bir parsele kendi imkanlarımızla para talep etmeden insanların deprem psikolojisinden çıkmalarına yardımcı olmak, mutlu etmek düşüncesiyle park, basketbol, voleybol,  futbol sahası yapmak istedik, ancak buna birileri izin verilmedi.”

“Neden” dedim.

“TOKİ alanlarında arta kalan parseller satılacakmış”  bu nedenle” yapamazsınız” dediler.

Anlatılanlara iddia da, yalan da deme hakkınız var.  Ama bu gerçeği değiştirmez. TOKİ sözde planlı yaptığı konut alanlarında arta kalan 3 -5 bin metrekarelik parselleri satıyor. Parseli alan kişiler de aldıkları yere belediyede de yandaşı varsa istediği evi, iş yerini yapabiliyor. TOKİ sattığı arsalardan ne kadar gelir elde ediyor bilinmez ama arsalarda ucube yapılar yeşeriyor. Hani planllı yapılaşma? Eski Edremit TOKİ konutlarının etrafında gördüğünüz mantar yapılar bunlardır. Artan parselleri vatandaşlar için spor,  alanı, yeşil alan, kültür alanı olarak değerlendirmek çok mu zor?

TOKİ’nin planlı konutlaşma ve şehirleşme dediği anlayış bu mu?  Kapitalist anlayışın dini imanı paradır.Bu mantık insanların huzur ve mutluluğunu esas almaz. 

Yazarın Diğer Yazıları