İkram Kali

Önce huzur sonra hizmet

İkram Kali

Yorgun memleketimin insanı, dün sabah güne flaş gelişmelerle başladı.

Sabah saatlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında gözaltına alındıktan sonra görevden alındı. Kaya'nın gözaltına alınmasından bir süre sonra İçişleri Bakanlığı Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı belediye başkan vekili olarak görevlendirdiğini açıkladı. Daha önce ilimizin en büyük ilçeleri olan İpekyolu, Edremit merkez ilçe belediye başkan vekilliklerine vali yardımcıları, Erciş ve Özalp ilçe belediyelerine ilçe kaymakamları başkan vekili olarak atanmıştı.

1964 yılında Kayseri İli Yeşilhisar İlçesinde doğan Van Valisi İbrahim Taşyapan Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlerini birlikte yürütecek. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan, 1990 yılında Kaymakam Adayı olarak Mülki idareye intisap eden Taşyapan, Türkiye'nin çeşitli illerinde kaymakamlık, vali yardımcılığı yaptıktan sonra İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Personel Genel Müdürü görevlerinde bulundu. 2013 yılında Bingöl Valisi olan Taşyapan, 2015 yılında Van Valiliğine atandı.

Tarihi savaş, deprem, terör ve göçlerle dolu olan Van, çetin bir süreçten geçiyor.

Van 2011 depreminden sonra 2012 yılında 12 il ile birlikte büyükşehir statüsü kazandı. Mevcut 11 ilçesine İpekyolu ve Tuşba isminde iki yeni merkez ilçe eklenen İlimizin Büyükşehir'e dönüşmesi Vanlılar arasında umut ve heyecan yarattı.   Depremden hasarlı çıkan kadim kentin insanları gelecekle ilgili daha olumlu düşünmeye başladı.  Ancak yaşanan olaylar, terör saldırıları, masum insanların ölümleri, maddi kayıplar, siyasi gerginlik ve uyumsuzluk sonucunda dünyanın en güzel şehri olan Van'ın bütün umutları yerle bir oldu. 

Geldik bugüne…

Son yıllarda yorulup, yıpranan umutları hırpalanan, yüzü gülmeyen Van'da dünden itibaren yeni bir dönem başladı. Yaşananlara siyasetin ötesinde farklı pencereden bakarak önce can güvenliği ve huzur özlemini dile getiren Vanlılar, normal şehirlerin insanları gibi endişe duymadan, memleketlerinde hayatlarını sürdürmek istiyor. Vanlılar sonrasında mahallelerinde, caddelerinde, sokaklarında kronikleşen sıradan sorunların çözülmesini, kaliteli belediyecilik hizmetlerinin kentlerinde gerçekleştirilmesini arzu ediyor. Huzurun, can güvenliğinin olmadığı bir kentte çağdaş, modern hizmetlerin anlamının da hak ediyor olmayacağını bütün halk biliyor.

Belediyelere görevlendirilen vekil başkanlar döneminde kentin sorunları çözülemez, belediyelerde kurumsal hizmet anlayışı sağlanamaz, kaynaklar ve zaman verimli değerlendirilemez, şehirleşmede radikal değişim dönüşüm gerçekleştirilemez, yeni bir toplumsal birliktelik sağlanamaz ise Van ile beraber herkes kaybeder.

Bölge kenti olan Van'ın ekonomik ve sosyal yaralarının sarılıp eksikliklerinin kısa sürede giderilerek yaşanılabilir kente dönüştürülmesi gerekir. Birikmiş sorunları çözmek devlet memuru olan, görevlendirildikleri belediye başkanı vekilliği görevini yerine getirmekle yükümlü bulunan valinin, vali yardımcılarının, kaymakamların tek başlarına yürütecekleri bir iş değildir.

Halkta memnuniyet, kentte değişiklikler yaratacak kalıcı hizmetler hayata geçirilmek, diğer kentlerle Van'ın hizmet aralığının kapatılması isteniyorsa özellikle yatırımcı bakanlıkların, Ak Partili büyükşehir belediyelerinin projelerle bu kenti şantiyeye çevirmeleri gerekir. 

Vekil belediye başkanı atanan belediyeler ve başkan vekilleri olası terör saldırılarına karşı en sıkı şekilde korunmaları gerekir. Ancak güvenlik gerekçesiyle belediyelerin kapıları halka kapatılmamalı, belediyeler içe dönük, halktan kopuk anlayış içinde yönetilmemelidir. İfade etmeye çalıştığımız olumsuz bu durum belediyelerde yaşanırsa o zaman kayyum atamaları yarardan çok zarar getirir. Kaybeden yine Van olur.

Van halkı Eskişehir, Samsun, Gaziantep gibi çağdaş belediye anlayışıyla yönetilen, modern şehir kimliği sahip bir kentte yaşamayı arzu ediyor. Özetlersek Van halkı huzur ve hizmet istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları