İkram Kali

Ölü toprağı savruldu, 2 Nisan ruhu canlandı

İkram Kali

2 Nisan Kurtuluş Bayramı törenlerinin kaldırılmasının çok yanlış olduğunu bu köşede iki yıl önce yazdım. Yazımda Kurtuluş Bayramı törenlerinin çelenk bırakma ve bir iki etkinlikle geçiştirilmesinin kent kimliğine, hafızasına zarar vereceğini söyledim.

Yıllardır kutlanan yerel bayramın içinin bu şekilde boşaltılmasının, anlamsızlaştırılmasının yakılmış yıkılmış işgal ve acılar görmüş, 30 bin insanını kaybetmiş Van gibi kentleri yaraladığına dikkat çektim.

2017 yılı 2 Nisan günüden bugüne kadar Van'ın kurtuluşunun 100 yılı üzerine onlarca köşe yazısı yazdım. Aynı şekilde değerli yazarlarımızda önemli yazılar kaleme aldılar.

Haberlerimizde Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Gününün önemine vurgu yaparak çeşitli etkinlik önerilerinde bulunduk, 100. yılın tarihsel ruhuna uygun görkemli bir şekilde kutlanması gerektiğini ifade ettik. Bu amaçla hazırladığım etkinlik öneri dosyalarını ilgili makamlara sunarak destek olmaya çalıştım.

Resmi kurum kuruluşların, meslek odalarının ve Van adını taşıyan ilimiz dışında faaliyet gösteren vakıf, federasyon ve derneklerin de bulundukları illerde nitelikli aynı zamanda 2 Nisan ruhuna yakışan etkinlikler gerçekleştirmeleri gerektiğini hatırlattık. Bir yıl öncesinde başlayarak 100. yıl için duyarlı olmalarını defalarca kendilerinden rica ettik.

100. yılın Van gibi tarihi bir kentin kimliğindeki önemine dikkat çekerek 2018 yılının Van adına tanıtım, farkındalık yaratmak için fırsat olarak da değerlendirilebileceğine vurgu yaptık.

Ermeni meselesinde Van'ın dünyada merkez olduğunu ayrıca uluslararası tartışmaların her safhasında 1. ve 2. Van isyanlarının, Van'ın işgalinin, Vanlıların katledilmesinin, Van'da yaşanan ihanetlerin konuşulduğunu belirttik.

2 Nisan'ın festival, şenlik, panayır olmadığının altını çizerek konunun tarihi önemine işaret ettik.

2 Nisan geride kaldı.

100. yıl devam ediyor.

Gelelim bize.

Biz 100. yılı Van'ın kurtuluşunu yok saymadık, görmezden gelmedik, anlamsızlaştırmadık.

Unutmadık, unutturmadık.

1937 de yolu, suyu, elektriği, lisesi olamayan Van da çok büyük fedakarlıklarla emeklerle yayın hayatına 1918 sonrası yeniden kurulan Van şehrinden adını alarak Yeni Yurt Van ismiyle yayın hayatına başlayan Vansesi'nin bir misyonu vardır.

Van'ın 80 yıllık ilk gazetesi, gözü, kulağı, sesi o Vanlıların buluşma adresi olma sorumluluğu ile 80 yıllık misyonumuzun gereğini Van'ımızın kurtuluşunun 100 yılda da yerine getirmeye çalıştık. Bundan sonra da aynı ruh ve heyecanla getirmeye devam edeceğiz.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından 100. Yıl için farklı etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler 2 Nisan 2019'a kadar devam edecek.

Ancak...

Van'ın birikiminden güç alan, varlık nedenleri Van ve Vanlılar olan meslek odaları seçim derdine düşünce 2 Nisan'ı pas geçtiler. Görmezden geldiler.

Bir parti hariç diğer siyasi partiler 2 Nisan'ın farkına dahi varmadılar.

Van dışında kurulan vakıflar, federasyonlar dernekler, Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü için çeşitli mazeretler ileri sürerek etkinlik düzenleme zahmetinde bulunmadılar. Varlık nedenlerini unutarak Van'a ve Vanlılara karşı sorumluluklarını yerine getirmediler. Sıradan yemek ve etkinlikler kadar Van'a Vanlılara gereken değeri vermediler. Van halkı da haklı olarak "o zaman neden varsınız" diye sordu.

Okullarda güzel etkinlikler düzenlenebilirdi. Olmadı.

İzmir Ege Vanlılar Federasyonu, İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği, Bursa Vanlılar Platformu, Eskişehir Van Yemekleri Dostları kurtuluşun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü'nü düzenledikleri güzel etkinliklerle unutmadılar, unutturmadılar.

100. yılda yanan yakılan, işgal edilen ve küllerinden doğan bir kentten söz ediyoruz. 30 bin Müslüman Vanlının katledilmesini sözde anıyoruz. Ama Zeve Şehitliği'nde nedense tören düzenlenmedi. Ancak bir avuç yürekli Vanlı şehitliği ziyaret ederek dualarla andı.

100. yılda tarihe bakacak yüzümüz, söyleyecek sözümüz olmalıydı.

Derdiyle dertlendiğimiz, sevdasıyla sevdalandığımız toprağımız, vatanımız güzel Van ve Vanlılar için gönül çok güzel şeyler istiyor.

Her şeye rağmen Van'ın kurtuluşunun 100. yılı geçen yıllara göre daha coşkulu, anlamlı geçmiştir. Van'ın üzerindeki ölü toprağı savrularak 2 Nisan ruhu, heyecanı yeniden filizlenmiştir.

Van'ımızın kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü için etkinlikler düzenleyen tüm resmi kurum ve kuruluşlara, özel kuruluşlara, hemşehri derneklerine, Mavi Fularlı kadınlara, kişilere, yüreği Van ile çarpan Vanlılara, aziz Van dostlarına teşekkür ediyoruz.Yapılanların ve yapılmayanların takdirini Van halkına bırakıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları