İkram Kali

Neredeydiniz?

İkram Kali

Başta söyleyelim.

"Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz"

Kim ne derse desin.

Van'ı çağdaş, yaşanılabilir kent kimliğine kavuşturacak, ileriki yıllarda değeri çok daha iyi anlaşılacak, hayati önem taşıyan projeler hayata geçiriliyor.

Büyük projeler; insan merkezli hizmet anlayışını esas alan, vizyon sahibi,  değişim dönüşümü öngören cesur, kararlı ve idealist yöneticilerin işidir.

Günü kurtaran, vitrine oynayan, popülist bir anlayışa sahip yöneticiler sorumluluk gerektiren emek ve çaba isteyen riskli projelere asla girişmez.  Tabiri caizse idare-i maslahatçı olanlar ağrımayan başlarını ağrıtmazlar.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, vali ve belediye başkan vekili yetkilerine birlikte sahip olmanın getirdiği tüm avantajları, imkanları toplum ve kent yararına zamanında kullanarak bu dönemi fırsata dönüştürmek istiyor. Kentimizin makus kaderini değiştirecek radikal kararların ancak bu süreçte alınabileceğini idarecilik deneyimiyle iyi bilen ve buna göre yol haritası çizen Vali Zorluoğlu, " o zaman bu zamandır"  düşüncesiyle çok önemli projeler hayata geçiriyor.

 Kentin, toplumun geleceğine kalıcı yatırım yapmak budur.

 Daha önce Kent Müzesi projesini açıklayan Vali Zorluoğlu,  2017 yılının son ayı içinde Cumhuriyet Caddesi ile Müze arasında belirlenen 25 dönüm arazi üzerinde kent meydanı projesinin de hayata geçirileceği müjdesini verdi.

 Şehrin vizyonu açısından Kent Müzesi gibi bu projenin de önemli olduğunu kaydeden Vali Zorluoğlu, kısa süre içerisinde fizibilite çalışması başlatılması talimatını verdi.

 Sonuç alınmayan toplantılarla, bürokratik söylemlerle zaman kaybedilmiyor.

Öngörülen Kent Meydanı projesi eski belediye binası, müze binası ve yanında bulunan oto park,  Şehir Parkı, Merkez,  Mısır Çarşısı ve çevresindeki alanı kapsıyor.

Projenin kent merkezine ayrı bir hava katacağını ifade eden Vali Zorluoğlu, "Kent meydanı, 2019 için de çok önemli bir çalışmadır. En kısa sürede uygulama projesi tamamlanacak. İlgili bakanlıklarla da bu konuda görüşmeler yapacağım. Belediyelerin bizde olması büyük bir avantajdır. Çünkü böyle projeler farklı illerde kolay kolay yapılamadığı gibi sorun da  olabiliyor. Bu meydan, Van'ın gelecek 100 yılında çok önemli bir mekan olacak. 25 dönümlük bir alanı meydana çevirmek adeta mucizedir. Bundan dolayı biz bugünkü avantajımızı iyi kullanıp bu projeyi hemen hayata geçirmeliyiz. Doğal bir cazibe merkezi olacak meydanı Van'a kazandırma amacındayız. Biz paradan vazgeçmezsek bizden sonra hiçbir belediye vazgeçmez. Parayı değil, insanları düşüneceğiz. İnşallah 2019'un 15 Temmuz'unu burada idrak edeceğiz. Bu çalışmanın sonu hayırlı olacaktır. İnanıyorum Vanlılar, bu projeyi hayata geçirenlere dua edecektir" şeklinde konuştu.

Proje ile ilgili çalışmalar devam ediyor.  

Kent meydanı projesinde ihtiyaçlara, öngörülere göre bazı değişikliklerin, eklemelerin yapılması olasıdır. Van için gereken neyse o yapılmaya çalışılıyor.

   Vali Murat Zorluoğlu'nun valiliğin İpekyolu üzerine taşınarak yerinin kent meydanına dönüştürülmesi projesi açıklamasına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Mimarlar Odası Van Şubesi (TMMOB daha önceden destek vermişti. 

Kent Meydanı için atılan adımı da olumlu, yerinde bulan TMMOB  Van Şubesi'nin Kent Meydanı projesine bazı itirazları var.

TMMOB basın açıklamasında, "Hükümet Konağı'nın yıkılıp yerine kent meydanı yapılacağı haberini desteklediğimizi web sayfamızda açıklayarak, basınla paylaştık. Kent meydanı için en uygun alan Valilik Konağı'nın olduğu yerdir. Şehir merkezi olarak bilinen Beşyol Kavşağı'nın başlangıcı olması, yaya ve araç trafiği açısından başlangıç noktası sayılması, şehrin bir çok noktasına o bölgeden dağılım yapıldığı ve merkeze hakim noktada olması nedeniyle yerinin uygunluğunu belirtmiştik. Yalnız gündeme düşen ve 'tesadüfen' öğrendiğimiz bilgiye göre Eski Belediye Binasıyla birlikte arkadaki parseller, müze alanı ile Merkez Bankası binasını kapsayan kısımda kent meydanı yapılacağı bilgisini aldık. Van'ın nadir sivil mimari örneklerinden olan Merkez Bankası Binasının korunması gerekirken paylaşılan görsellerde bina görünmemektedir… Şehrin yaya ve araç popülasyonu açısından en yoğun caddesinde binalar arasında meydan olamayacağını, Merkez Bankası binasının korunması gerektiğini düşünüyoruz. Basınla paylaşılan görseller sonucunda kent meydanı olarak tasarlanan kısım meydandan ziyade park alanı olarak algılanmıştır "  ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında," Kentin meydanlara ve açık alanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, atılmış adımı olumlu bulduğumuzu, bunun tek başına bu kent için yeterli olmayacağını, mevcut imar planında kent meydanı için düşünülen alan mevcut Valilik Binasının Kent meydanı için daha uygun olduğu kanaatindeyiz" denildi.

TMMOB açıklanan projenin Kent Meydanı olmadığını,  park projesi olduğunu, Merkez Bankası'nın yerinde kalmasını, ayrıca bu alanın değil de valiliğin yerinin Kent Meydanı olmasını istiyor. Bir yanlışı biz düzeltelim. Valiliğin yeri daha önce açıklandığı gibi Kent Meydanı olacak. Açıklanan projeyle Van etrafı yeşil alan olan ikinci bir kent meydanına daha kavuşacak.

 TMMOB'un Kent Meydanı başta olmak üzere mimari, imar, ulaşım gibi alanıyla ilgili konularda görüş belirtmesi, önerilerde, eleştirilerde bulunması kadar doğal bir şey olamaz.  Zira TMMOB'un kenti ve toplumu ilgilendiren konularda siyasi saplantılara, küçük hesaplara girmeden cesaretle açık görüş belirtmesi görevinin gereğidir.

Van halkı da haklı olarak TMMOB'u eleştiriyor ve şöyle diyor:

* 2011 depremleri sonrası yeniden yapılan işyeri, konutlarda mimari ve mühendislik faciaları  yaşanırken, halen yaşanmaya devam edilirken neredeydiniz? Neden hak sahiplerini bilgilendirmediniz, uyarmadınız, yönlendirmediniz?

* Edremit'te Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası için Van Gölü kıyısı betonla doldurulurken neredeydiniz? Mahkemede dava açmak veya müdahil olmak yeterlimidir?

* İmar planında camilerin etrafında çok katlı binaların yapılması yasaklanmışken, imar tadilatıyla Sıhke Caddesi üzerinde Hazreti Ömer Camiinin yanı başında imar tadilatıyla çok katlı bina dikilirken neredeydiniz?

* Kentin dört bir tarafını saran mimari estetikten yoksun,  çevreyle uyumsuz işlevsiz çirkin binalar, dış cepheler yapılırken neredeydiniz?

* Van'da her mahalle başına mimari estetikten yoksun, işlevsiz, zevksiz ve kötü taklitten öteye geçmeyen takva sahibi Müslümanların umurunda hiç olmadığı beton yığını çok katlı camiler dikilirken neredeydiniz?

* İşçiliği kötü, malzemesi yanlış seçilen, birilerine para kazandıran niteliksiz kaldırımlar yapılırken neredeydiniz?

* İmar tadilatı adı altında imar planında birilerinin menfaati için uyduruk, kıytırık gerekçelerle olmadık değişiklikler yapılınca neredeydiniz?

Van gibi güzelim bir kent rant uğruna  çirkin binalarla boğulurken,  " Sahi biz mimarlar, mühendisler neredeydik" sorusunu bir özeleştiri olarak TMMOB kendisine sorması gerekmez mi?

 Mimarlar Odası kendisine yasalarla verilen görevler ve toplumsal sorumluluk açısından etkin bir konuma sahiptir. Mimarlar Odasının, kentimizdeki ulaşım, altyapı, kentsel yenileme, koruma projeleri, yeni yapı izinleri, imar planı gibi uygulamaları kamu yararı açısından değerlendirme ve bu konularda kamuoyunu doğru bilgilendirme, yönlendirme sorumluluğu var.

 TMMOB'un daha fazla duyarlı olması ve çalışma yapması gerekiyor. 

Vanlıların beklentisi budur.

Yazarın Diğer Yazıları