İkram Kali

Neler oluyor?

İkram Kali

Van’ın ve Van dışında yaşayan Vanlıların gündemi baya yoğun.

 

Bereket hareket var.

 

Referandum günü yaklaştıkça Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Van’da da siyasetin temposu yükseliyor. İlimize gelen siyasilerin trafiği arttı. Bizimde gözümüz Van’da kulağımız Van dışında. Hem Van’da yaşanan gelişmeleri hem de farklı illerde bulunan Vanlılar arasındaki heyecan veren gelişmeleri takip ediyoruz.

 

Van’dan ve Van dışından yansıyan fotoğraflar şu ana kadar memnuniyet verici, umut yaratan nitelikte. İranlı turistlerin hareketlendirdiği, ekonomiye can verdiği ilimizde huzur, güven nazar değmesin yerinde.  Yüzlerde tebessüm gönüllerde bahar coşkusu var.

 

***

İKİ LİDER GELİYOR

Van’da gözler 1 Nisan Cumartesi gününe döndü. AK Parti kurmayları, ağır topları şimdiden Van’a karargah kurmuş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım beraberindeki bakanlarla birlikte Van’da bazı tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdikten sonra Van halkına seslenecekler. İki lider Vanlılardan “ Evet” oyu isteyecek, Vanlılarda iki liderden müjdeler duymayı bekleyecek.   Geçen seçimlerin başarısızlığını referandumda Van’dan yüksek oranda “Evet” çıkararak telafi etmeyi planlayan milletvekilleri, eski vekiller ve teşkilat yoğun çalışıyor. Toplantıların biri bitmeden diğeri başlıyor. Nefes kesen koşuşturma var. AK Parti,  özellikle kararsız seçmenleri yakın markaja almış durumda.

Erdoğan-Yıldırım ikilisinin Van konuşmalarında referandumun yanı sıra Van'ı ilgilendiren konulara da yer vermeleri bekleniyor. Van mitingi Doğu ve Güneydoğu’nun referandum fotoğrafını yansıtması bakımından dikkate alınacak önemli bir kare olacak.

 

CHP

Ana muhalefet partisi CHP Van seçmenini önemsiyor. MHP gibi terki diyar etmemiş. Her hafta milletvekilleri ve genel merkez yöneticilerinden oluşan farklı isimler Van’a gelerek CHP İl yönetimi ile birlikte referandum çalışmalarına katkıda bulunuyorlar. Güçlü tabanı olan HDP kendi mecrasında, rölantide siyasi çalışma yürütüyor gibi görünse de esas enerjisini 10 Nisan’da yapılacak mitinge hazırlıyor. Hüda Par, Saadet Partisi ise kendi hallerinde. Diğer partilerin adı var kendileri yok.

 

VAN OTURMA GECESİ

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlülüğü tarafından 2 Nisan Kurtuluş Günü nedeniyle 2 Nisan Pazar Günü akşamı saat 19.00’da Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda Van türkülerinin seslendirileceği Van oturma gecesi düzenliyor. Halk oyunlarının usta oyuncularının da sahne alacağı gecede konuklara ayran aşı ikram edilecek.  Van fotoğrafları sergisi açılacak.

 

***

DİĞER İLLER

İstanbul, İzmir, Antalya ve diğer illerde Vanlıların kurdukları vakıf, federasyon, derneklerde hareketlenmeler var.  Yalnızca İstanbul’da 46 Van Derneği bulunuyor. Bunu da not edelim.  Buna karşın Van STK’ları proje üreten, geniş görüşlülük sahibi kurumsal bir yapıya ulaşmış değil.

 

İSTANBUL

Gazetemizin güncel haber ve köşe yazılarıyla oluşturduğu tatlı rekabet havasında gerçekleştirilen Van Vakfı seçimini Nizamettin Ağar ekibinin kazandığını biliyorsunuz. Ancak seçim Müjdat Çelik ekibi açısından hala noktalanmış değil. Seçime şaibe karıştırıldığı iddiasıyla itiraz eden Müjdat Çelik ekibinin iptal istemiyle başlattığı mahkeme süreci devam ediyor. Vakıfta fokurdayan suların durulup durulmayacağını göreceğiz!

 

Van Vakfı tüzüğünün 16 ve 18. maddelerinde değişiklik için genel kurulda bir araya gelen halef selef başkanlar arasında sert rüzgârlar esti. Sözlü atışmalarla ortam gerildi. Geçmişte vakfı birlikte yöneten Ağar ve Çelik ekibi neyse ki tüzük değişikliğinde ortak hareket ederek tansiyonu düşürdüler.

 

Van Vakfı için 50 bin lira bağışlayacaklarını seçim öncesi açıklayan yeni yönetimin söz konusu bedeli banka hesabına yatırması beklenirken, vakfın bankada duran 300 bin liraya yakın nakdi varlığının üzerine yaklaşık 1 milyon lira daha eklenerek Kadıköy’de yer alma çabaları son aşamaya geldi.  Bu arada Mecidiyeköy’de vakıf için bir yer kiralanmış durumda.

 

Vanlıların en önemli günü olan 2 Nisan’da 3 bin kişilik yemekli gece yapılacağını Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar’dan dinlemiştim. Planlanan gecenin yapılmayacağı haberini aldım. Referandum sonrası Cumhurbaşkanın katılımıyla gösterişli Van Gecesi düşünülüyor.  Gözlerin üzerinde olduğu Van Vakfı yönetiminin 2 Nisan'ı panel, konferans ve farklı bir etkinlik yapmadan geçirmesi, önemsememesi ciddi eksiklik olarak değerlendiriliyor.  Vakıfın bu duyarsızlığı, tembelliği şimdiden Vanlılardan eksi puan aldı. 

 

VANLILAR İKİNCİ SIRADA

Kesin olmayan yaklaşık sonuçlara göre 812 bin nüfusuyla 520 bin seçmeni bulunan İstanbul Esenyurt'ta İstanbul doğumluların haricinde 20 il doğumlu seçmen var. Seçmen sayısı sıralamasında Van ikinci sırada yer alıyor.   Esenyurt’ta 38 bin seçmenle Ardahan birinci, 36 bin seçmenle Van ikinci, 7 bin 500 seçmenle Bitlis 20. sırda bulunuyor.  Ancak Vanlılar bu güçlerinin farkında değil hala.

 

FARK ETTİLER

Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı İstanbul Doğu ve Güneydoğu Anadolu STK Başkanları ile Kanaat Önderleri istişare toplantısına; Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat, Van Iş Adamları Derneği Genel Başkanı Fatih Hatunoğlu, Van STK Başkanları ve Van’ın Kanaat Önderleri ile birlikte katılım sağladılar.

 

***

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP il Başkan Yardımcıları Ufuk Özdündar, Serif Ateş ve CHP Beylikdüzü İlce Başkanı Turan Taşkın Özer, CHP Beylikdüzü Meclis Üyesi Erkan Erdoğan Van STK Başkanları, Kanaat Önderleri ve İşadamlarıyla İstanbul’da bir araya geldi.

 

MÜLK SAHİBİ OLDULAR

İstanbul Van Dernekler Federasyonu Vanlı iş adamlarının ve iş kadınlarının destekleriyle  federasyon merkezi için  Esenyurt/Beylikdüzü bölgesinde E 5 üzerinde, tabelasının görülebileceği bir lokasyonda ofis katı satın alındı.

 

***

 

Van Özalp-Saray Derneği  ev sahipliğinde düzenlenen 2017 yol haritası toplantısına Van Dernekleri Federasyonu, Van Vakfı ve İstanbul’daki 46 Van Derneği Başkanı ve yöneticisi katıldı.

ANTALYA

Yeni yönetimini belirleyen, 2 Nisan’a buluşmasına hazırlanan Van Vakfı Antalya Şubesi  yönetim kurulu üyesi Vanlı Emir Gündal ve ortağı Mustafa Cengiz'in yaptığı Antalya Organize Sanayi Bölgesi otel ve sosyal tesisleri, Best Western’in dünyada ilk kez Antalya’da uyguladığı VIB konsepti ile geçenlerde  törenle açıldı. Tam donanımlı bir iş ve teknoloji oteli olan tesisin açılışı, Antalya protokolü ve iş dünyasından yoğun ilgi gördü.

 

Açılış kurdelesi Vali Münir Karaloğlu, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Vali Yardımcısı ve Döşemealtı Kaymakam Vekili Hamdi Bolat, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin, Güncem Tur. Tic. AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Emir Gündal ve Başkan Vekili Mustafa Cengiz tarafından kesildi.

 

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de bulunan Vanlılar da bir araya geldi. Yeni kurulan Vanlılar Derneği Kumlubel Mahallesi, Esenli Caddesi  No 63  Tepebaşı’nda mütevazi bir törenle hizmete açıldı. Nihat Baş’ın başkanlığını yürüttüğü, kısa adı Van ES Derneği Eskişehir’de Vanlıların buluşma adresi olacak.

 

İZMİR

Milletvekillerinin, ilçe yöneticilerinin ziyaret ederek önemsediği İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği de heyecanlı günler yaşıyor. Ege Bölgesi’nde bulunan Vanlı iş adamlarıyla, Vanlılarla yakın işbirliği içinde olan, başkanlığını Ercan Turan’ın yaptığı dernek, 2 Nisan Pazar günü Bozyaka Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 2 Nisan Van Kurtuluş Gecesi için hazırlıklarını tamamlamış durumda. Başkan Turan, bu  etkinliklerin yanı sıra personel arayan iş adamlarıyla iş arayan Vanlılar arasında köprü görevi yapıyor.

 Van’da ve Van dışında gelişmeler, güzel haberler şimdilik bunlardan ibaret.

Yazarın Diğer Yazıları