İkram Kali

Nefret suçu işliyorlar

İkram Kali

Oyun kurucu AK Parti hükümet kurma stratejisini başarıyla uyguladı.

Yetkisi olmayan seçim hükümeti MHP ve HDP’de gedik açılarak kuruldu. Tam bir seçim hükümeti! Kabinede en çok AK Parti’ye yakın isimler var.

MHP’de Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ederek, HDP’de EMEP kurucularından Levent Tüzel partisinin kararına rağmen bakanlık teklifini reddederek partilerinde sarsıntı ve sıkıntı yarattı. İki vekil sonuçta AK Parti’nin stratejisine katkı sağlamış oldu.

Kurulan seçim kabinesinin yetkisi pek yok, ama seçilen bakanların siyaseten etkisi çoktur.  Bakanların iki ay içinde ne yapacakları, nasıl davranacakları neler söyleyecekleri kamuoyunda merak ediliyor.  Bakanların görevi aslında hükümet  emanetini  kazsız belasız seçim sonrası gerçek sahiplerine teslim etmektir.

Türkiye 1 Kasım’da erken seçime gidiyor.

7 Haziran seçimlerine göre seçmen profilinin büyük ölçüde yerine oturacağı 1 Kasım akşamı sandıktan ilginç sonuçlar çıkabilir. Seçim sonrası bazı partilerde fırtınalar da  kopabilir. Herşey sonuçlara bağlı.

***

1 Kasım günü…

Doğu ve Güneydoğu seçmeni silahlar gölgesinde, kan ve gözyaşı ortamında, şehit cenazeleri arasında demokratik tercihte bulunacak!

Ölümler, acılar, gözyaşları devam ediyor.

Türk Kürt ırkçılığı yaparak toplumun kin, nefret duygularını tahrik ederek emperyalist güçlerin, yabancı aktörlerin değirmenine su taşıyan ahmaklar da bu süreçte boş durmuyor. Irkçı, ayrıştırıcı fitne fesat içerikli yazılı, sözlü çağrılarda bulunuyorlar. Nefret suçu işliyorlar. Lakin bu tahrikler, kışkırtmalar aklı başında Kürtlerden, Türklerden zerre kadar karşılık bulmuyor.

Herkes biran önce ölümlerin, akan kardeşkanın durmasını istiyor.

Kan ve göz yaşından rant elde edenler hariç tabi ki.

O güruh takımı da şunu bilmelidir; 

Gelecekte belgelere dayalı yazılacak dönem kitaplarında bütün kirli ilişkiler tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıkacak.

Kan akıyor yürek yakıyor.

Çözüm süreci Ölüm sürecine dönmemelidir.

İnsanca yaşamak için insanı yaşatmak gerekir.

İnsanca, birlikte yaşamanın tek yolu öldürmek, ölmek olmamalıdır.

 

İndir bindir

Vitrinde ‘Yüzde 50 indirim’ ilanını gören tüketici heyecanla mağazadan içeri girer. Birkaç gün önce beğenip almaya bir türlü karar vermediği beğendiği ürünün yerinde olup olmadığına bakar. Aradığını bulur ve indirimli alacağı düşüncesiyle sevinir.  Sonra etikete göz atar. Birkaç gün önce gördüğü fiyatın ikiye katlandığını sonra da yüzde 50 indirildiğini, yani indirim yapılmadığını anlar. Aldatılmış tüketici sinirle görevliye, “Yaptığınız ahlaklı bir ticaret değildir. Bu müşteriyi yanıltmak aldatmaktır. Yaptığınıza   “indir-bindir” denilir diyerek sert tepki gösterir…

Benzin fiyatlarını ayarlayanlar da aynen böyle yapıyor.

Önceki gün akaryakıtta, gece yarısından itibaren benzinin litresinde 6 kuruşluk indirim yapıldığı açıklandı.  Benzin 6 kuruş ucuzlamış oldu.

Bir gün sonra da benzine 6 kuruşluk zam yapıldığı açıklandı.

İndir bindir yaparak vatandaşla dalga geçenler, insanların 6 kuruşluk sevincini kursağında bıraktı.

Vatandaşta ağzına geleni indirip bindirdi.

 

Cehalet

Sosyal medyada paylaşılan yazı, video, fotoğraflar var. Bazı bilinçsiz, anlamsız beğeniler komik ve düşündürücü oluyor.  Sosyal medya bu tür cehalet, sorumsuzluk ve saçmalıklardan geçilmiyor.

Örnekler:

Biri, “Yoğun bakımda yatan hastam için acilen kan arıyorum” diyor okuyanlar kan grubu nedir diye sormak yerine beğeniyor geçiyor.

Diğeri, “Dün akşam geçirdiğimiz trafik kazasında sevgili annem vefat etti” diye yazıyor arkadaşları beğeniyor!

Bir başkası, “Akşam gittiğimiz lokantada 3 kişi yemek yedik. Resmen kazıklandık” diyerek sorununu paylaşıyor okuyanlar beğeniyor. Yani  sevindim demek istiyorlar.

Adam,“  Gece iş yerime giren hırsızlar dükkanımın kasasını açarak para ve çeklerimi çalmışlar” diyor. Geçmiş olsun yazma zahmetinde bulunmayan, sözde arkadaşları ‘Beğen’ butonuna basıyor.

Kadın “ Yaşadığım rezil hayata, gördüğüm şiddete artık dayanamıyorum”  diyerek bunalımda olduğunu haykırıyor. Arkadaşları yazdıklarını beğeniyor. Yani intihar edebilirsin demek istiyorlar.

Teknoloji  bu cehalete ne yapsın?


Yazarın Diğer Yazıları