İkram Kali

Neden yok?

İkram Kali

Van’ın yaşadığı temposu düşük heyecansız siyasi atmosferin, şikayete konu milletvekili aday listelerinin arkasında yatan farklı nedenler var. İnsanlarımızın bu konuya yeterli önem verdiğini sanmıyorum.

 Kozmopolit bir yapıya bürünen Van’ın siyaseti Van’ın imarına, kötü yapılaşmasına,  sokaktaki keşmekeşine,  caddedeki trafiğine, kötü ve kalitesiz bir iş yapan ustanın pişkin pişkin ” bir şey olmaz “ demesine ve malum genel yapısına benziyor.  Yani Van’da her şey bu anlamda bir biriyle pek uyumludur.  İlimizde siyasette yaşanan sorunlara doğru teşhis konulmadığı sürece anlamsız ben merkezli basit ve kısır tartışmalar sürüp gider.  Bir dört yıl sonra gelen seçim de aynı şeyler tekrar tartışılır, konuşulur.  Havanda su dövme yıllar boyu devam eder.

Van’a, Vanlılara hizmet etmek için illaki milletvekili olmak gerekmiyor ki.

Milletvekili olmanın dışında Van’a hizmet edilebilecek çok etkili makam ve görevler var. Bürokrasinin çok güçlü olduğu, ülkemizde yetkili ve donanımlı Van’ı gerçekten seven,  aynı zamanda cesur ve birikim sahibi bir Vanlı bürokrat yetersiz, bilgisiz, silik, yerinden korkan,  üretemeyen vizyonu olmayan zeki insanlardan çekinen bir milletvekillinden çok daha yararlı başarılı işler yapabilir. Bunu sayısız örnekleri var.

O nedenle  kimin milletvekili olacağına pek fazla takılmayın. Çünkü kim milletvekili olursa olsun Van için Vanlı için çok şey değişmeyecektir. Ha değişirse bundan son derece mutlu oluruz. Zaten isteğimiz, beklentimiz de bu değil mi?

İlimizin siyasi kalitesi, istikrarı ve potansiyeli için şunları sorgulayın ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayabilirsiniz;

Vanlı bir isim bakan yardımcısı oldu mu?

Vanlı kaç müsteşar var?

Vanlı kaç genel müdür var?

Vanlı kaç vali var?

Vanlı kaç rektör var?

Vanlı kaç daire başkanı var?

Vanlı kaç kaymakam var?

Vanlı kaç emniyet müdürü var?

Vanlı olup ta diğer illerden kazanabilecekleri yerden gösterilen kaç milletvekili adayı var?

Bunları çoğaltabiliriz.

Bugün kahvelerde evlerde iş yerlerinde yapılan Van merkezli siyasi tartışmaların özü aslında budur.  Yerinden korkan siyasi anlayış geleceğin siyasi takımını kuracak gençlerden,  yeteneklerden korkarsa olacağı budur.  Yıldızı parlayan önü açık donanımlı insan potansiyeliniz nedir ona bakın. Gerçek fotoğrafı görün diyorum.

Değişim

Seçimin temposu düşük ama değişimleri büyük.  

En belirgin değişim HDP’de. Ferit Melen Meydanı, 5 Yol Mevkiinde yer alan seçim bürosuna asılan dev aday tanıtım afişinde   HDP  Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve  eş başkan ayı zamanda Van adayı Figen Yanradağ ile diğer adayların resimleri var.  Resimlerde eş başkanlar zafer işareti yerine sağ elleri karşıya dönük demokratik değişimi simgeleyen selamlama yapıyor. HDP Türkçe seçim müziği çalarken, Ak Parti  Kütçe seçim müziği çalıyor.

 Cenazede bile rahat yok

Ünlü olmak zordur. Cenazeleri bile reklam olur.  Daha önce usta gazeteci Hıncal Uluç sanatçıların cenazesinde yaşanan kamera, fotoğraf izdihamı ve  istismar nedeniyle bir daha bu tür cenaze törenerine katılmayacağını açıklamıştı.   Dün de Zeki Alasya’nın cenaze törenine katılan sinema sanatçısı Aydemir Akbaş isyan ederek fotoğraf çekme meraklıları yüzünden cenaze törenlerine artık gitmeyeceğini söyledi. Akbaş, “Çünkü acısını yaşayamıyorum. Fotoğraf çektirmeye gelen insanlardan bıktık. Resmen bıktım. Ya tamam seviyorsun sanatçı adam ama bırak bende onunla baş başa kalayım”  diye konuştu.  

Ünlü olmadığınıza şükredin.

Yazarın Diğer Yazıları