İkram Kali

Meral Akşener'in partisine Van'dan ilgi var mı?

İkram Kali

MHP'den ayrılan Meral Akşener'in liderliğinde merkez sağda kurulacak parti çalışmaları devam ediyor. Kurulacak partinin A takımında sürpriz isimlerin yer alacağı söyleniyor. Kuruluş çalışmalarını yürüten ekip, parti kurucular kurulunda yer alacak isimlerin yıpratılmasını önlemek amacıyla sır gibi saklıyor.

Akşener ile birlikte hareket eden Balıkesir Bağımsız Milletvekili İsmail Ok, Eylül veya Ekim gibi şekilleneceğini belirterek, "Sayın Meral Akşener'in liderliğinde, genel başkanlığında Türkiye'de yeni bir parti kurulacaktır. Ne sağcı ne solcu merkezde bir parti olacak" açıklamasında bulundu.

Partinin kimliğine vurgu yapan Milletvekili Ok, "Bu parti Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucu değerlerini kucaklayan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olmazsa olmaz niteliklerini ve bizi biz yapan değerleri kucaklayan ne sağcı ne solcu merkezde bir parti olacak" diye konuştu.

MHP'den ayrılarak Meral Akşener'in liderliğinde kurulacak partide toplumun her kesiminden insan olacağını açıklayan Koray Aydın da, katıldığı bir televizyon programında, partinin kurucular kurulunda kendi dallarında tanınmış ama siyasette yeni isimlerin yer alacağını kaydetti.

 

Koray Aydın, yeni partiye  büyük bir ilginin olduğunu belirterek, " İnsanların akın akın görev alma duygusu karşısında şaşkınlık içindeyim. En çok doğu ve güneydoğudan bu işe sahip çıkıldığının işaretlerini alıyorum, ülkemin geleceği adına bundan mutlu oluyorum. Bu partinin yeni bir parti olduğunu gösteren emareler bizim kurucular kurulunu açıkladığımızda göreceğiz. Bu bir partinin devamı değil. Biz buna öncülük ediyor olabiliriz ama kurucular kurulunu açıklayınca toplumun her kesiminden insanların olduğunu görecekler. Alevisi olacak, Sünnisi olacak, solu olacak, sağı olacak, milliyetçisi, muhafazakârı, liberali olacak. Türkiye'yi yönetecek bir kadroyu Türk milletine takdim edeceğiz" diye konuştu.

 Van'dan yeni partiye katılım yüksek görünüyor.

Koray Aydın'ın "En çok doğu ve güneydoğudan bu işe sahip çıkıldığının işaretlerini alıyorum, ülkemin geleceği adına bundan mutlu oluyorum" ifadesini merhum Alparslan Türkeş'in doktoru 1989-91 yıllara arasında MHP İstanbul İl Başkanlığı yapan Türkeş'in vefatından sonra Devlet Bahçeli'nin 1997'de MHP'nin başına geçesinden sonra parti üyelik kaydı silinen, 1 Kasım seçimleri sonrası MHP Genel Başkanı adaylığını açıklayan Vanlı Selim Kaptanoğlu'na sorduk.

Van'ın köklü ailelerinden 2012 yılında vefat eden ülkücülerin 'Hüsnü Amca'  olarak hitap ettiği, Türkeş'in 10 yıl boyunca özel kalem müdürlüğü görevini üstlenen Vanlı Hüsnü Kaptanoğlu'nun oğlu olduğunu altını çizen Selim Kaptanoğlu, " Anam babam yedi sülalem Vanlıdır. Ben de Vanlıyım. İlkokulu İnönü İlköğretim Okulu'nda Orta Okulu Atatürk Lisesi orta kısmında okudum. Bende Sayın Meral Akşaner'in yanında yer almaktayım.  Merkez sağda kuruluş çalışmaları devam eden partimiz Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden de büyük bir ilgi görmektedir. Koray Bey'in tespiti gerçeği yansıtmaktadır. Ülkemiz, milletimiz bu partiyi bekliyor" dedi.

 

Türkü, Kürdü, Aleviyi, Çerkezi, Boşnağı, Arabı nihayet 80 milyon vatandaşı kucaklayacak dinamik bir kadro hareketin Türkiye'nin başına gelmesi gerektiğini kaydeden Kaptanoğlu, "Ben Türkiye için yıpranmamış yeni bir kadro harekâtının gerektiğini 9 Kasım 2016 günü Vansesi Gazetesi aracılığıyla da dile getirdim. Türkiye'nin bölünmeye değil birleşmeye, kırgınlığa değil, kucaklaşmaya ihtiyacı var. Türkiye çok daha iyi yönetilmeyi hak ediyor.  Merkez sağda Sayın Meral Akşaner öncülüğünde herkesi kucaklayan yeni parti kuruluş çalışmalarına  halkımız büyük teveccüh gösteriyor. Bu çalışmalarda bizde üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Şahsen ben Doğu ve Güneydoğu teşkilat çalışmasında görev alabileceğimi Meral hanımefendiye aktardım. Rahmetli Başbuğumuzun "biz ne kadar Türk'sek, Kürtler de o kadar Türk'tür, Kürtler ne kadar Kürt'se biz de o kadar Kürdüz" ilkesini öğretti.  Rahmetli Başbuğumuzun kız kardeşi Dervişe Koçoğlu'nun (birkaç yıl önce rahmetli oldu) eşi Sebahattin Koçoğlu Van'ın Özalp ilçesinden Kürt aşiretine mensup kardeşimizdir.  Yeni partide ülkemize gönül veren MHP'li de, CHP'li de, AK Partili de, SP'de, HDP'lide nihayet toplumun her kesiminden isimler olacak. Bu hareketin içinde  yer almayı kutsal bir  görev sayıyorum" dedi.

Van ile ilgili teşkilatlanma çalışmalarına değinen Selim Kaptanoğlu, Van'da her görüşten değerli hemşehrilerimiz yeni partimizde yer alacak. Partimize katılmak isteyen çok değerli kardeşlerimiz var. Partimizin İl Başkanlığına MHP'li ülkücü bir kardeşimizde gelebilir, farklı bir partiden gelmiş kardeşimizde, toplumda karşılığı olan, sevilen sayılan bir başka isimde olabilir. Özellikle iki  siyasi parti arasında sıkışıp kalan, adeta boğulan Doğu ve Güneydoğu siyasetinin yeni partimizle soluk alacağına inanıyorum " diye konuşurken umutlu ve heyecanlı olduğunun da altını çizdi.   

Selim Kaptanoğlu'nun yanı sıra Alparslan Türkeş adına kendi parasıyla Erciş'te okul yaptıran MHP'nin görev ve dava adamlarından Van Milletvekili adayı Gültekin Çavuşoğlu'nun yanı sıra birçok Vanlı isim Meral Akşener'in kuracağı partiye destek veriyor.

Görüştüğümüz eski MHP İl Başkanı, parti yöneticilerin bir kısmı da Meral Akşener öncülüğünde kurulacak partiyi desteklediklerini, her türlü göreve hazır olduklarını ve Van teşkilatının farklı görüşlere sahip vatansever, saygın, çalışkan, kirliliğe bulaşmamış şaibesiz  isimlerden oluşacağını ifade ettiler.  

29 Ekim günü kuruluşunun açıklanacağı ileri sürülen yeni partinin AK Parti'ye alternatif olup olamayacağı şu an itibariyle belli değil.  Sağcısı, solcusu muhafazakârıyla ABD'ye, Batı'ya ve emperyalizme ortak tepki ve nefretin zirve yaptığı bu dönemde kamuoyunda yeni partiye yaklaşım "bekle gör"  havasında.

Gazeteci Fatih Altaylı kurulacak olan partinin yüzde 30-40 civarında bir oyunun CHP'den, yüzde 25-30 arasındaki oyunun AK Parti'den, yüzde 20-25 civarındaki oyunun da MHP'den geleceğini iddia ederek, Akşener'in, HDP'ye oy veren seçmenden de yüzde 10 civarında bir oranda destek alabileceği öngörüsünde bulundu.

Siyasi başarı konusunda farklı görüşler var. Kimileri yeni partinin barajı aşacağını ileri sürerken kimileri de en iyimser tahminle yüzde 5-7 oranında oy bandına ulaşabileceğini ileri sürüyor. 

 Meral Akşener ve ekibinin kuracağı partinin nasıl bir rüzgar estireceğini parti kurucular kurulu, parti il teşkilatları ve parti tüzüğünün açıklanmasının ardından kamuoyunun ve medyanın ilgisi gösterecek.  

Yazarın Diğer Yazıları