İkram Kali

Listelere neden tepki gösteriliyor?

İkram Kali

 

Partiler milletvekili aday listelerini açıklayarak seçimin en  zorlu, en sıkıntılı  sürecini geride bıraktı.  Sokakta,  çarşıda, pazarda günün konusu aday listeleri.  Vatandaşın listelere ilgisi baya yüksek.

 Ak Parti ve HDP Van Milletvekili listeleri bu partilere emek ve gönül verenlerin içine sinmedi. Listeler beklentileri tam anlamıyla karşılamadı. Ak Parti cephesinde listeye tepkiler yüksek sesle, ağır eleştirilerle dile getiriliyor. Tepkiler isyana, hatta eyleme dönüşüyor. HDP tabanında oluşan tepki ve memnuniyetsizlik partiye, ideolojiye duyulan bağlılık nedeniyle içe dönük biçimde gerçekleşiyor.

Ak Parti ve HDP’ ye oy vermeyi düşünen sıradan insanların eleştirileri, parti kitlelerinden yükselen tepkileri   doğru okumak gerekir. İnsanlar gerçekten hak eden çile çekmiş, şehirle özdeşleşmiş adayların listelerde yer almasını istiyor.  İçlerinden çıkan,  dokunabilecekleri, seslerini duyurabilecekleri  “ benim adayım”  diyebilecekleri isimleri listede görmek istiyorlar. Listede bu isimleri göremeyince isyan ediyorlar, tepki gösteriyorlar.  

Seçmenle oyun olmaz.

Eğilim yoklaması, araştırma, anket, değerlendirme, inceleme, rapor, mahalle toplantılar, mahalle meclisleri ile seçmeninize düşüncesini soracaksınız,   aday adaylarını da sıkı bir sınava tabi tutacaksınız sonrada bunlar hiç olmamış gibi kendi listenizi hazırlayacaksınız. İşte bu nedenle tepki var.   Parti tabanının, sivil toplum katmanlarının düşüncesi ve beklentisi liste oluşumuna yansımayacaksa neden onlara soruyorsunuz.  Yapın listenizi halkta sizin seçtiğinizi sandıkta onaylasın gitsin.

Van eski Van değil. Vanlılar eski Vanlı değil.  İletişim çağında her şey anında öğreniliyor. Ankara’da göl kenarında,  mahfillerde, otellerde, bürolarda, lüks evlerde konuşulanlar gizli görüşmeler anında duyuluyor.

Hiç bir şey eskisi değil.

Van halkı bütün partilerde kenti ve kendilerini yönetecek bu memleketin insanlarına fırsat verilmesini istiyor.İnsanımız değer görmek istiyor.

Ancak ortada duran bir gerçek var.

Seçmenler milletvekili adaylarının isminden çok partilerine ve liderlerine oy veriyor. Dolaysıyla milletvekili aday listesi tepki görse de, eleştirilse de sonuçta değişen bir şey olmuyor.

Sonuç olarak…

Ak Parti’de özel farklı ilişkiler,  duygusal ve kan bağı yakınlıkları ağır basınca demokratik yönteme dayalı genel kabul gören bir liste hazırlama şansı olmamıştır. Açıklanan liste kimseyi bu nedenle memnun etmemiştir.  Neden memnun etmediğini Ak Parti çevreleri herkesten çok daha iyi biliyor.  Listeden kaç ismin Ankara’ya gideceğini 7 Haziran akşamı sandıklar açıklandığında öğreneceğiz. Kim giderse gitsin, Van için Vanlı için çok şey değişmeyecek. Kimse boş hayal kurmasın.

HDP gösterdiği farklı adaylarla Türkiye koalisyonu oluşturdu. Ancak aynı HDP Van’da farklılıkları bir araya getiren koalisyon oluşturmadı. Liste ağırlığı ithal isimlerde. HDP seçmeni inandığı, emek verdiği siyasal inancı hatırına atamayla gelen milletvekili adaylarını sandıkta onaylayarak Ankara’ya gönderecek. Sonra ne olacak? Van Milletvekili Aysel Tuğluk’u Van’da ne kadar gördüyse onları da o kadar görecek. HDP seçmeni susarak derdini haykırıyor. 

Tüm milletvekili adaylarına ve siyasi partilere başarılar diliyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları