İkram Kali

Ak Parti'de neler oluyor?

İkram Kali

CUMHURBAŞKANI ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan metal yorgunluk, heyecan ve oy kaybı belirlediği AK Parti teşkilatlarını bu yılın sonuna kadar yenileyerek 2019 seçimlerine bugünden hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan  partisinde teşkilatlarla sınırlı olmayan sorunları “metal yorgunluk” tanımıyla açıklamayı uygun bulmuştur.  Geçen hafta 12 il başkanı istifasını sundu. Sıra diğerlerinde. 
Yorgun ve yıpranmış Van teşkilatına gelince.
Mesaisini, enerjisini kente, topluma hizmet ve 2019 seçimlerinin başarısı için harcaması gereken AK Parti teşkilatı içten içe kaynıyor.  Partililer kendi kendilerine muhalefet yapma başarısını da gösteriyorlar.  Yorgan kavgası, siyasi ikbal hırsı, kişisel hırslar gözleri karartmış durumda.  Bu gerçekler ortadayken küçük  bir  eleştiri dahi düşmanlık göstergesi olarak işaret ediliyor. Kimse burundan kıl aldırmıyor.  Öz eleştiri yapmak “ biz nerede yanlış yaptık” sorusu akıllara getirilmiyor.
Partili partisiz çevreler AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve ekibinin yıprandığını sıkça dile getiriyorlar.  AK Parti’de görev almak üzere harekete geçen isimlerde Soğanda ve ekibinin bir an önce görevi bırakması gerektiğini söylüyorlar.  İstifa çağrılarına genel merkezi işaret ederek yanıt veren Soğanda  kendisiyle ilgili verilecek her türlü kararı saygıyla karşılayacağını söylüyor.
İl başkanlığı için şimdilik 6-7 adayın ismi konuşuluyor. 
Ak Parti’ye yakın çevreler  “ İl başkanı ve yönetim değişirse sorunlar çözülecek mi?” sorusuna, “ Arınma, öze dönüş, güven,  birleştirici ortam sağlanmazsa,  yıpranmamış saygın ve kucaklayıcı toplumda karşılığı olan güçlü bir isim başkan olarak atanmazsa kim gelirse gelsin sular durulmayacak kan kaybı kamplaşma devam edecektir.”
Şiddetli sancılar yaşayan Ak Parti geçen hafta adeta  taş düşürdü.
Ak Parti’ye yakın olan, parti içi kulisleri takip eden gazeteci arkadaşımız Ziya Türk’ün  bu bağlamda Ak Parti Milletvekili Burhan Kayatürk ile ilgili “Burhan Kayatürk’ün öne çıkan özellikleri..” başlıklı yazısı ilgi çekici ve  sarsıcıydı.  
Türk’ün yazdıkları esasında malumun ilamının yanında parti içinde kılıçların çekildiğinin, hiç bir şeyin eskisi gibi olamayacağının habercisiydi.
Ziya Türk, Burhan Kayatürk’ün  üç özelliğini şöyle sıraladı:
Kayatürk, Haziran 2015 seçimlerinden sonra Van Merkez İmam Hatip Lisesi salonundaki Ramazan Bayramı Bayramlaşma töreninde, basın mensuplarının da bulunduğu sırada yaptığı konuşmada, “Artık bundan sonra milletvekili adayı olmayacağım” dedi. Ama sözünde durmayarak aday oldu ve tabanı kandırdı…   
Milletvekilliği Seçimleri için müracaat eden aday adaylarından güçlü gördüğü çok sayıda kişiye  Kayatürk,“Sen benim listemin ilk üçünde yer alıyorsun, sen de beni genel merkeze listenin ilk üç içinde söyle. Ekip olarak çıkalım” diyerek her adayın listesinde kendi isminin yer almasını sağladı.
07 Haziran 2015 seçim çalışmaları sırasında, AK Parti Van Milletvekili Adayı Faruk Alpaslan, İl Başkanı Zahir Soğanda ve dönemin İl Gençlik Kolları Başkanı Taha Çoban’ın da katıldığı seçim çalışmasında HDP’lilerin saldırdığını ancak olayın yaşandığı gün orada olmayan Burhan Kayatürk’ün, AK Parti Genel Merkezini ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na, saldırının kendisine yapıldığını söyleyerek kandırmayı başardı.  
Yazısının sonunda olaylar, söylemler, tanıklar ve iddialar eşliğinde Milletvekili  Kayatürk’e bir yığın eleştiri yönelten Türk şöyle diyor: “HDP’li siyasetçiler, HDP’li STK’lar ve HDP'li medya mensupları üzerinden HDP’lilere hizmet etmesi, AK Parti siyaseti içindeki kadroları da sistemli bir şekilde bir biri ile uğraşır hale getirmesi, sizce de düşündürücü değil mi?”
Bizim görüştüğümüz siyasetçiler oldu.
Onlar da parti içindeki bölünmüşlüğün çatışmanın, kırgınlıkların yalnızca kurnazlara, uyanıklara, Truva atlarına yaradığını belirtiyorlar. Örnek olarak meslek odaları seçimlerinde Ak Parti ile taban tabana zıt olan uyuyan hücre stratejisi izleyen, her şeyin en iyisinin kendilerinin bildiğini sanan toplum mühendisliğine soyunan bazı çevrelerin  kavgalı ortamdan  zekice yararlandıklarını söylüyorlar.
Politikada hizmetten başa bir hesabı olmayan yaşananları kenardan izleyen bazı AK Partililer de partilerinin bu duruma gelinmesinde yerel hataların yanında rahatsızlıkları yerinde tespit etmek, tarafsız ağızlardan dinlemek üzere Van’a gelen ancak kurgulanmış belli adresleri ziyaretle yetinerek kahvaltı sonrası sonuç vermeyen dosyalarla ayrılan AK Parti Genel Merkezi müfettişlerinin, il koordinatörleri ile sorunlara duyarsız kalan Ankara’nın da büyük payının olduğuna işaret ediyorlar.
İlginç  örnekler veriyorlar.
Kaymakam ve belediye başkan vekillerinin ilçelerinde canla başla çalıştıklarını belirten Ak Partili isimler görev süreleri dolduğunda kentten ayrılacak olan kaymakamların toplumda heyecan yaratan güzel hizmetler yaptıklarını önemli projeler ürettiklerini, ancak bazı çevrelerin çalışmalara destek olmak yerine nemalanma ve küçük hesaplar yaparak ayak bağı olduklarını bu durumun Van’a ve çalışmalara  zarar verdiğini ileri sürüyorlar.
Halk ne diyor?
Halk,  temsil kabiliyetinden yoksun kişisel çıkarlar peşinde koşan, hep “ ben” diyen siyasiler yüzünden Van’ın Vanlıların her anlamda sürekli kaybettiğini söylüyor.
Halk,  siyasette  kentin  çıtasını, kalitesinin  yıllardır yükseltilemediği için  güçlü birikimli  siyasetçi çıkaramadığını bu nedenle potansiyelini meclise, hükümete  yansıtamadığını ifade ediyor.
Halk,  huzurun, güvenliğin, istikrarın kalıcı şekilde sağlanarak belirsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyor.
Halk,  siyasilerden toplumsal duyarlılık bekliyor. Mesela Karayolları tarafından Edremit’te köprülü kavşak ve yol uğruna Van Gölü kıyılarının beton ve taşla doldurularak vicdanları sızlatan biçimde sahilin beton duvarlarla kapatılmasını Ak Partili siyasilerin engel olmamasını suskun kalınmasını manidar karşılayarak tepki gösteriyor.
Halk, kendisine dokunan, sokağıyla, mahallesiyle, şehriyle ilgili, yaşam standardını yükselten çağdaş projelerin hayata geçirilmesini istiyor.
Halk,  geçmişte yapılan hizmetlerin temcit pilavı gibi her defasında tekrarlanarak adeta başa kalkılmasını istemiyor. Yeni şeyler duymak, yeni hizmetler görmek istiyor.
Halk, yeşil alanları,  göl ve çevre temizliğini, yeni yolları, düzenli şehirleşmeyi, kent kimliğini, eğitimi, tarihi, kültürü ve sanatı önemsiyor.
Halk, işsizliğin önlenmesini, ekonominin canlanmasını, insana, doğaya saygı gösterilmesini bekliyor.
Halk,  seçim ve geçim dönemlerinde makam ve mevki ve çıkarı için ortaya çıkan dönemsel siyasetçi değil, sorumluluk ve vizyon sahibi ilkeli  siyasetçi istiyor.
Van’da AK Parti de yaşanan yanlışlar, hatalar, iddialar, sorunlar  bir partinin iç sorunudur bizi ilgilendirmez demek yanlıştır. Bu parti iktidarsa ülkemizi, memleketimizi ve kaynakları yönetiyorsa, milletvekilleri  ve yerel teşkilatı Van'ı temsil ediyorsa yaşananlar oy veren vermeyen herkesi ilgilendirir.

Yazarın Diğer Yazıları