İkram Kali

Hoş geldin hemşehrim

İkram Kali

“Van’a yatırım yapın”  çağrısıyla kapı kapı gezilir. Heyecanlandıran konuşmalar yapılarak mesajlar verilir. Toplantılarda “gelin ilimize yatırım yapın bizde size destek olalım, önünüzü açalım “   vaatlerinde bulunulur.  Girişimcilerde verilen sözlere itibar ederek yatırım yapmak üzere kalkar Van’a gelir. Ancak anlamsız takıntılar, birlerinin kibirleri ve engellemeleri sonucu işadamı veya firma yatırım yapacağına pişman edilir.  

Demem o ki Van’da iş ve yatırım yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Merkezi bürokrasinin daha katısı yerelde karşınıza çıkabiliyor. Ne demek istediğimi inşaat, yatırım yapmak isteyen iş adamları daha iyi bilir.  

 Umarım  yatırıma engel olan sakat  tutum  ortadan kalkar.

Yurt içinde ve yurt dışında liman, madencilik,  enerji, konut, doğalgaz, gayrimenkul,  AVM, kentsel dönüşüm, finans, hastane, otel yatırımları bulunan Global Yatırım Holding’in Van’a yatırım yapma macerası böyle bir süreç geçirdi. Neyse ki sorun çözülerek yatırım kararı gerçeğe dönüştü.

 Global Holding karşılaştığı sorunlara meydan okurcasına Van’a yatırım kararından vazgeçmeyerek VAN AVM inşaatını 18 ay içinde tamamlayarak Vanlıların hizmetine açtı. Profesyonel yönetim anlayışı ve ilkeleri olan Global Holding gibi uluslararası güçlü bir firma engellemelere rağmen pes etmeyip Van’a yatırım kararından vazgeçmemiş ise bu ismine olan saygısından, Van’ın bölgesel potansiyeline, Vanlıların kaliteli hizmet beklentilerine olan inancındandır. Global Holding Van’ın gücüne yatırım yapmıştır. Teşekkür ediyoruz, kutluyoruz. Hayırlı uğurlu bol kazançlı olmasını diliyoruz.

Global Holding’in VAN AVM yatırım macerasının kısaca değinmek istiyorum. Van Belediyesi'ne ait kent merkezindeki belediye garajı arsasını  maddi kaynak sorunu yaşayan belediyeden gelen teklif üzerine yatırım amacıyla ihale yoluyla 2008 yılında 16 milyon 30 bin TL’ye satın alan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Van'da 150 milyon dolar yatırımla yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edileceği, 5 yıldızlı bir otel ve alışveriş merkezi yapmayı düşündüklerini söyledi.   2010 yılında özel uçakla yanına Vanlı Avukat Erhan Türkoğlu’nu alarak 5 kişilik heyetle Van’a gelen Kutman AVM ve otel inşaatına başlamak için ilgililerle görüşmelerde bulundu.

Van Belediyesi eski belediye meclis üyelerinin önergesi ve Van Belediye Meclis'inin kararıyla Global Holding’e ihale yoluyla satılan 16 bin 611 metrekarelik arsanın satışı durduruldu. Yerel mahkemenin ardından Danıştay kararı ile satış iptal edildi.  Hukuki süreç sonrası Global Holding ile belediye arasında varılan anlaşama ile sorun çözüldü.


Yılmadılar, küsmediler çekip gitmediler

Yatırım heyecanını kaybetmeyen firma Hacıbekir Kışla Yolu Şerefiye Mahallesi, Kınalı Sokak mevkiinde bulunan, eski belediye garajı yerinde  16 bin 611 metrekarelik arsa üzerine 6 yıl aradan sonra 2014 Haziran ayında yeni bir heyecan ve  aşkla 50 Milyon dolara mal olacak Van Alışveriş Merkezi inşaatına başladı. Yoğun bir çalışma sonunda inşaat 18 ay içinde tamamlandı. Global Yatırım Holding'in Van’a yatırım hedefi 2015-2016 Uluslararası emlak Ödülleri’nde “Mimari ve Proje Geliştirme” kategorilerinde ödül kazanan VAN AVM   projesi ile 7 yıl sonra gerçekleşti.


Öz eleştiri

AVM açılışına katılan Van AVM’nin halka ve kente hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya yerinde öz eleştiri yaparak itirafta bulundu. Kaya, “Global Holding bu yatırımı yapmak için çok büyük bir çaba sarf etti. Belki başta hepimiz engel çıkardık ama sonrasında hepimiz sahip çıktık ve bu işi düzeltmek için olağanüstü bir çaba sarf ettik. Gecikmiş bir çalışma oldu. Bu Global Holding’den kaynaklı değildi. Kent olarak bizden kaynaklıydı. Global Holdinge azimlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kendileri bırakıp gitmediler ve sahip çıktılar. Her konuda her zaman kendilerinin yanında olacağız” dedi.  Başkan Kaya hukukçu kimliğine yakışan, sorumlu yönetici anlayışıyla geçmişte yapılan yanlışı cesurca dile getirmekten kaçınmayarak erdemli takdire değer örnek bir duruş sergiledi.  


Hoş geldi sefa geldi

Kurumsal tanıtım reklamlarında “Vanlıyız heyecanlıyız”, " Van'ın yeni hemşehrisi"  sloganı ile  Vanlı olmanın özelliklerine, Van’ın ortak değerlerine vurgu yapan  Van AVM güzel ilimize kalıcı olarak yerleşti. Hoş geldi sefa geldi. 

Global Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Bensel ile kısa bir sohbet yaptık.  Ayşegül Hanım, Van’a yatırım yapmanın, Vanlı olmanın mutluluğunu, onurunu yaşadıklarını söyledi. Yılbaşı ve kış sezonu nedeniyle AVM  açılışını daha fazla bekletmek istemediklerini söyledi. Kar yağışı nedeniyle gecikme yaşayan diğer mağazaların da kısa sürede hizmete gireceğini anlattı. 

 Çocuklar, kadınlar ve bütün Vanlılar  için VAN AVM’de farklı etkinlikler düzenleneceğini söyleyen Bensel, mağazalar ve AVM tarafından ünlü mankenlerin katılacakları defileler yapılacağını, Türkiye’nin tanınmış yüzlerini zaman içinde VAN AVM’de Vanlılar ile bir araya getireceklerini ifade eden Bensel,  İki Nisan Van’ın Kurtuluşu,  TSO tarafından düzenlenen  Van Alış Veriş Festivali, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,  Kurban, Ramazan bayramları, Anneler- Babalar, Sevgililer gibi özel günlerde etkinlikler düzenleyeceklerini dile getirerek VAN AVM’nin 90 mağaza 7 sinema ile Vanlıların keyifli alışveriş ve  buluşma adresi olacağını kaydetti. 

Bu arada Global Holding’in Van’a yatırım yapmasında, Van AVM’nin hayata geçirilmesinde firmaya destek olan,  teşvik eden 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nun kişisel çabaları ile  Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’ın firmaya  her aşamada gösterdiği samimi ilgi ve destekleri takdire  değerdir. Çabaları sonuçsuz kalmamıştır.


Yaşama renk, ekonomiye güç katacak

Görkemli resmi bir açılışın ileride yapılacağını sandığım VAN AVM’yi  gezdik.

VAN AVM’ye akın eden insanların yüzde 95’nin güç acı, keder ve yas anlamına gelen siyah giysiyi tercih etmeleri dikkat çekiciydi.

 AVM’de en büyük mağazalardan biri Cumhuriyet Caddesi Tekel yanında kendisine ait 7 katlı modern mağazasını tamamlayarak yakında hizmete açacak olan lc waikiki’ye ait. AVM’de iki katlı devasa mağazada 50’ye yakın personel çalışıyor. Aynı büyüklükte ikinci mağaza Koton’a ait orda da 50’ya yakın Vanlı genç istihdam edilmiş. AVM’de toplamda bin kişi istihdam edilecek. İstihdam adına çok önemli rakam.

  Van’a ilk adım atan üç büyüklerden  Beşiktaş Spor Kulübü tüm lisanslı ürünlerinin satılacağı  Kartal Yuvası ile AVM’de yerini almış.  Beşiktaş “siyahı senden aldık “ diyen Van’a özel bir önem verdiğini göstermiş.  Spor kulüp yöneticiliğinde kurumsal devrim yapan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım Van ziyaretinde VAN AVM’de Fenerium açılması için TSO’da o gün talimat vermişti. Aradım ama Feneriumu göremedim! Fenerbahçe Van Şubesi ilgililerine duyurulur.Van’a ilk defa gelen ünlü markalar, mağazalar, lezzetler de var.Alışveriş merkezi sadece Van’ın değil, bölgenin sosyal yaşamına hareketlilik katacak. AVM tecrübeleri ve birikimiyle Vanlı esnaf, sanatkar, iş adamlarına yeni ufuklar açacak. İşletme anlayışında çıta yükselecek.İranlı komşularımızın Van’a gelmeleri için yeni bir nedeni daha oldu.AVM alışverişte, sosyal ve kültürel yaşamda çekim etkisi oluşturacak. Van AVM için kentimize gelen çoğunluğu yabancı on binlerce kişi ilimizi gezip gördükten sonra alışveriş yapmanın keyfini yaşayacak. Global Holding Doğu da en büyük AVM yatırımını ilk olarak Van’a yaparak ilimize moral verdi, güç kattı. Sırdaki girişimcileri de teşvik etti.

 ***

Dostlar, Van bölge kentidir.

Van ekonomisiyle ihtiyaçlarıyla  birlikte gelişip büyüyor. Yenliklere gelişmeye kalkınmaya karşı çıkmak beyhudedir. İlimizde herkese yetecek potansiyel var.  Van’ın da  işe, aşa yatırıma huzura kardeşliğe, barışa ihtiyacı var. Ticaret, yatırım korkakların, günü kurtarmayı düşünenlerin işi değildir. O gelmesin bu olmasın düşüncesiyle  kent büyümez ticaret de gelişmez. Korkma. O da gelsin bu da gelsin sende çıtanı kaliteni yükselt. 

Van’a yatırım yapan, insanlarımıza aş iş ekmek sağlayan, şehrimizin sosyal hayatına, kültürüne ve ekonomisine güç katan Global Holding yöneticilerine teşekkür ediyoruz. 

Yazarın Diğer Yazıları