İkram Kali

Heyecanla bekliyoruz

İkram Kali

Bahar yüzünü güneşle göstermeye başladı.  Mavi Van Gölü çarşaf gibi. Kar kalkınca yiyecek bekleyen martılar çığlıklar atarak doğal ortamlarına döndü. Van balığı ayran aşı gırla gidiyor. Lahana gibi sarıldığımız, sarmalandığımız kışlık giysilerden havalar ısındıkça bir bir kurtuluyoruz. Betona direnen güzelim bahçelerde yakılan gazellerin duman kokusu kesildi.  Toprak kokusu hissedilir oldu. Tomurcuklanan ağaçlar çiçek açtı açacak. Uşkunun yolu gözleniyor. Taze Van peyniri tamamdır. Caddelerde akşam turları başladı. Kahvelerin kürsüleri sokağa taştı.

Bu yıl 2 Nisan heyecanı bir başka geçti. Bayramlarına, tarihi günlerine sahip çıkan Vanlıların gönül birliği ve emekleri sonucu unutamaz anlar yaşandı.  2 Nisan'dan geriye damaklarda lezzetli Van yemeklerinin tadı, gönüllerde hoşluğu kaldı.   Başta Van olmak üzere farklı şehirlerde örnek olacak bir farkındalık yaratıldı.

 Kendine gelen, gerçek gücünü, birikimini gören Vanlılar şimdiden Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı kutlamalarına ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne hazırlanıyorlar. Harika etkinlik önerileri geliyor. Vanlılar 100. Yılı Türkiye'de ses getirecek, kalıcı anlamlı etkinliklerle kutlama çabasındalar. Hemen belirteyim. Kurtuluşunun 100. Yılında 100 etkinlik ile Van adını duyuracak. "Kurtuluştan Kurtuluşa 100. Yılında Van " teması her yerde kendini htirecek.

Kentimize heyecan, ekonomimize güç katan İranlı turistler Nevruz Bayramı tatillerinin bitmesiyle ülkelerine dönmeye başladılar. Caddelerde sokakları kalabalıklaştıran İranlı komşularımızın yeri görünmeye başladı. Heyecan devam ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ardından 6 Mayıs'ta Hıdrellez geliyor.

 Vanlıların sabırsızlıkla beklediği esas heyecanlı günler kapıda. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkan vekillerinin, büyükşehir belediyesi genel sekreterinin kentimizde yapılacak işlere, hayata geçirilecek projelere yönelik açıklamalarını ilgiyle, merakla takip eden Van halkı makine seslerini duyacağı,  inşaat kalabalığını göreceği hareketli günleri gözlüyor. 

Van'ın çöpsüz üzüm misali yerel yönetimlerde değişim dönüşüm yaşamak için, halka dokunacak yatımlar yapmak üzere eline tarihi bir fırsat geçtiğini bu köşede daha öncede vurgulamıştık. Yazımızda ilimizin çağdaş anlamda şehirleşebilmesi için çözüm bekleyen sorunlarını 48 maddede sıralamıştık. İlgililere her fırsatta  seslenerek zamanın ve kaynakların doğru, yerinde kullanılmasını gerektiğini anımsatmıştık. Yapılacak öncelikli hizmetler, projeler ile Van'ın çehresinin değiştirilerek marka bir şehir yaratılması için ciddi eserlere ihtiyaç olduğunu ifade etmiştik.

Büyükşehir, İpekyolu, Tuşba, Edremit belediyelerinin bugüne kadar yapılan heyecan verici açıklamaları, vaatlerini dikkate alırsak önümüzdeki haftalardan itibaren kentimizin dört bir tarafı şantiyeye dönüşecek.

Yaşam alanları, sahil yolu, parklar, yeni sosyal donatılar, kültür merkezleri, dikilen ağaçlarla yeşil yaşanılabilir çağdaş bir kent görünümü ortaya çıkacak. Beklentiler bu yöndedir.  Her şey yolunda giderse, teoride söylenenler pratikte hayata geçirilirse dünyanın en güzel şehirlerinden olan Van, büyük köy kentten tarihi geçmişine, doğal zenginliklerine yakışan bir görünüme ve kimliğe kavuşacak.

Heyecanlıyız, çünkü umutluyuz.

 

Görmezden gelmek!

Görmezden gelmek bir şeyi/birini görüp de görmemiş gibi davranmak ya da ihmal etmek/hesaba katmamak gibi anlamlarda kullanılır. İnsanlar bazen görür ama görmezden gelir. Bunun bir nedeni vardır mutlaka. Ya işin içinde organize işler, ya da bir duyarsızlık olur.

Örnek verelim.

Her gün gelip geçtiğiniz sokakta yolunuzda birileri izinsiz kazı yapıyorsa sizde bildiğiniz gördüğünüz halde vatandaş olarak " hayırdır neden kazıyorsunuz?" demiyorsanız bu sorumsuzluktur. 

 Her gün gelip geçtiğiniz sokakta yolda birileri izinsiz kazı yapıyorsa, komşunuz olan belediyenin etkili yetkilisi de gördüğü halde " hayırdır neden kazıyorsunuz?" demiyorsa bunun adı da organize işlerdir.

Görmezden gelenler anladı. Anlamayanlar anlayanlara sorsun.

 

Gelebilir

1 Nisan günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Van'a gelecekti. Son anda program değişti Erdoğan Van'a gelemedi.

Edindiğim bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Nisan günü final havasında geçecek Erzurum mitingi sonrası son mitingini ve halka seslenişini Van'da yaparak referandum kampanya sürecini tamamlayacak.  

 

2 Nisan nedir?

Van'ın Kurtuluş Günü olan 2 Nisan aynı zamanda Dünya Otizm Farkındalık Günü'dür.  Nisan ayının tamamı ise, Dünya Otizm Farkındalık Ayı'dır. Bu nedenle tüm dünyada Nisan ayı boyunca farkındalık oluşturan mesajlar veriliyor.


Otizm genellikle üç yaşından önce başlıyor ve ömür boyu sürüyor. Sosyal etkileşim ve iletişim sorunları yaşatan otizm, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık. Otizmin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bazı bilim insanları genetik olduğunu düşünüyor ancak halihazırda hangi genin buna neden olduğu araştırma konusu. 


Dünyada ve Türkiye'de sayısı gittikçe artan Otizm Spektrum Bozukluğuna ilişkin farkındalığın sağlanması büyük önem taşımaktadır. 


Sevgili okurlar, Van ve Otizm için 2 Nisan'da  daha bir duyarlılık ve farkındalık yaratmalıyız.

Yazarın Diğer Yazıları